Cine poate candida
Intrebari frecvente
Documente si formulare
Rezultate selectie
Proiecte aflate in derulare
Noutati
Arhiva
Contact

Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale
Programul Tineret in actiune
Europass
Eurodesk
Portalul Student Erasmus
EST - European Shared Treasure
Link-uri Utile
Adam
EVE
Programul de burse si cooperare inter institutionala finantat prin mecanismul SEE


Proiecte Comenius Regio

Ce este Comenius?

Comenius este prima componenta a Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii. Se adreseaza institutiilor de invatamant preuniversitar de stat si private (de la gradinite la scoli postliceale) si tuturor membrilor comunitatii educationale care isi desfasoara activitatea in acest sector: elevilor, tuturor categoriilor de personal didactic, precum si autoritatilor locale, asociatiilor de parinti sau ONG-urilor care activeaza in domeniul educational.
Comenius sprijina financiar realizarea de parteneriate scolare, proiecte de formare a personalului didactic, retele de parteneriat scolar, precum si participarea la stagii de formare initiala si continua pentru a creste calitatea si a consolida dimensiunea europeana in educatie.
Programul Sectorial Comenius, la nivel european, urmareste o tinta foarte ambitioasa, si anume sa implice in activitati educationale de cooperare cel putin trei milioane de elevi pana in anul 2013.
De asemenea, Comenius urmareste:
 • Dezvoltarea cunoasterii si intelegerii diversitatii culturale si lingvistice europene in randul profesorilor si elevilor;
 • Sprijinirea elevilor pentru a dobandi competentele si abilitatile necesare dezvoltarii personale pentru integrare profesionala si cetatenie activa.

Proiecte Comenius Regio
 1. Background
La prima citire a Programului de invatare pe tot parcursul vietii in Parlamentul European, la 25 octombrie 2005, a fost propus un amendament la art. 19, 1.b. care viza adaugarea unei noi Actiuni privind dezvoltarea "parteneriatelor intre organizatiile responsabile pentru orice aspect al educatiei, cu accent asupra cooperarii regionale (Parteneriatele Comenius Regio)".
In toamna anului 2006 au fost facute primele recomandari. Pornind de la acestea, un grup de lucru, format din reprezentanti ai Agentiilor Nationale, Institutiilor Europene si Institutii Nationale, a sprijinit Comisia in redactarea detaliata a noii actiuni.
 1. Obiectivele Actiunii
a. Sa promoveze dimensiunea europeana in educatie prin activitati de cooperare intre autoritatile locale si regionale cu rol in educatie
b. Sa sprijine schimbul de bune practici intre regiunile implicate in parteneriat
c. Sa dezvolte instrumente privind cooperarea sustenabila
d. Sa ofere responsabililor din sistemul administrativ posibilitatea cunoasterii experientei educationale europene
e. Sa extinda participarea scolilor, dar si a autoritatilor scolare si a altor actori, in sectorul educatiei informale si non-formale, a caror importanta este intr-o continua crestere.
 1. Implementarea
Comenius Regio sunt proiecte de parteneriat in care se pot implica cel mult doua regiuni din doua tari diferite participante in program (regiuni de dezvoltare, judet, municipiu etc).
Fiecare din regiunile implicate in parteneriat va fi reprezentata de minim 3 parteneri locali, astfel:
  • Institutia coordonatoare
  • Cel putin o institutie scolara
  • Un alt partener relevant
Numai autoritatile locale si regionale cu rol in educatie vor fi eligibile sa coordoneze Parteneriate Comenius Regio. Implicarea lor trebuie sa ofere o perspectiva diferita fata de Parteneriatele multilaterale si bilaterale existente; o ancorare puternica a proiectelor in realitatea regiunilor participante; determinarea implicarii cat mai multor actori relevanti in domeniul educatiei la nivel regional si local; exploatare eficienta a rezultatelor.
Comenius Regio va permite derularea unei arii vaste de activitati la nivel local si regional, cum ar fi:
1. Intalniri de proiect
2. Schimburi de profesori
3. Vizite de studiu ale partenerilor din proiect
4. Cercetari, studii
5. Job-Shadowing
6. Schimburi de experienta si bune practici
7. Activitati de invatare si sesiuni de formare comune
8. Conferinte, seminarii, work-shops-uri
9. Scoli de vara
10. Campanii
11. Publicatii
12. Pregatire lingvistica a personalului implicat in parteneriat
13. Actiuni de cooperare cu alte proiecte cu tematica asemanatoare (Retele Comenius)
14. Participare la evenimente organizate de retelele Comenius
15. Schimb de experienta cu alte institutii din regiune
16. Activitati de evaluare
17. Activitati de diseminare si valorizare

Diseminarea si exploatarea rezultatelor va fi o activitate importanta pentru fiecare partener, de asemenea pentru Agentiile Nationale si Comisie. Retelele intre diferite Parteneriate Comenius Regio vor fi sprijinite.
 
 • Finantarea
Sunt eligibile doua tipuri de cheltuieli, cele pentru mobilitati (4, 8, 12, 24 mobilitati) sub forma de lump-sum si cheltuieli pentru implementarea si derularea activitatilor pe baza de costuri reale. Grantul final pentru cheltuieli de implementare si derulare a activitatilor va fi de maximum 25 000 euro.
 
 • Procedura de selectie
Candidatura va fi evaluata la nivelul fiecarei Agentii Nationale. Numai institutiile eligibile sa coordoneze Parteneriate Comenius Regio vor depune candidaturi si vor avea dreptul sa incheie un Contract de finanatre cu Agentia Nationala. Un Parteneriat Comenius Regio va fi finantat numai in cazul in care candidatura este aprobata de ambele Agentii Nationale.
 
Pentru informatii suplimentare despre Parteneriatele Comenius Regio, va rugam sa consultati Ghidul candidatului.

Pentru a afla care sunt documentele care compun dosarul de candidatura, criteriile de eligibilitate, selectie, excludere si criteriile de acordare a finantarii, va rugam sa consultati:
Apelul European General pentru Propuneri de Proiecte 2012 si Apelul National pentru Propuneri de proiecte 2012AGENTIA NATIONALA
PENTRU PROGRAME COMUNITARE IN
DOMENIUL EDUCATIEI SI FORMARII PROFESIONALE
MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII STIINTIFICE
    ADRESA NOASTRA
Splaiul Independentei, nr. 313,
Biblioteca Centrala a Universitatii Politehnica Bucuresti,
Corp A, etajul 1, Sector 6, 060042, Bucuresti, Romania
PAGINATA.COM