Noutati
Documente
Cine poate participa
Cum puteti participa
Info beneficiari
Actiuni
Statistici
Contact
Scurt istoric

Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale
Programul Tineret in actiune
Europass
Eurodesk
Portalul Student Erasmus
EST - European Shared Treasure
Link-uri Utile
Adam
EVE
Programul de burse si cooperare inter institutionala finantat prin mecanismul SEE


Scurt istoric

Initiativa crearii Programului Erasmus Mundus este legata de Comunicarea facuta in iulie 2001 de Comisia Europeana catre Parlamentul European si Consiliul UE, cu privire la "intarirea cooperarii intre Uniunea Europeana si state terte in domeniul invatamantului superior". Ca urmare a reactiilor pozitive primite din partea celor doua institutii europene, Comisia a adoptat in iulie 2002 o propunere de infiintare a unui nou program, intitulat Erasmus World. Programul a fost redenumit apoi Erasmus Mundus.
 
Decizia de infiintare a primei faze a programului (2004-2008) a fost adoptata pe 5 decembrie 2003 si publicata in Jurnalul Oficial al UE pe 31 decembrie 2003. Ea a intrat in vigoare pe 20 ianuarie 2004. Puteti consulta textul Deciziei in engleza sau franceza.
 
Decizia referitoare la derularea celei de-a doua faze a programului (2009-2013) a fost adoptata in decembrie 2008. Puteti consulta textul Deciziei aici.

Programul incearca sa ofere un raspuns adecvat la problemele cu care se confrunta azi educatia superioara in Europa, in principal nevoia de a incuraja convergenta programelor universitare si de a mari atractivitatea institutiilor de invatamant europene la nivel mondial.

Acestea sunt, de altfel, cateva din temele centrale ale Procesului Bologna si ale programelor nationale de reforma ale Statelor Membre, ca si ale Strategiei de la Lisabona, care urmareste transformarea spatiului UE in cea mai competitiva economie a cunoasterii la nivel mondial, si un etalon de calitate si excelenta in educatie.
Erasmus Mundus a fost inspirat de succesul Programului Erasmus (care ofera un cadrul de cooperare si mobilitate intre universitati, studenti si cadre didactice din Europa). El vizeaza deschiderea sistemelor de invatamant superior europene catre restul lumii, in vederea cresterii competitivitatii si atractivitatii lor, a calitatii cursurilor si activitatii didactice. In acest fel, participantii europeni si non-europeni ai programului sunt pregatiti pentru o societate globalizata, bazata pe cunoastere si dialog inter-cultural.

Erasmus Mundus vine in completarea altor programe de cooperare cu terte state in domeniul invatamantului superior, cum ar fi Tempus, ALFA si Asia-Link. Pe langa acestea, Comisia Europeana a inclus in bugetul programului fonduri suplimentare, din capitolul dedicat relatiilor externe, pentru sprijinirea unor "ferestre de cooperare" cu zone geografice specifice.


AGENTIA NATIONALA
PENTRU PROGRAME COMUNITARE IN
DOMENIUL EDUCATIEI SI FORMARII PROFESIONALE
MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII STIINTIFICE
    ADRESA NOASTRA
Splaiul Independentei, nr. 313,
Biblioteca Centrala a Universitatii Politehnica Bucuresti,
Corp A, etajul 1, Sector 6, 060042, Bucuresti, Romania
PAGINATA.COM