Last Updated on 01/07/2022
Acizi omega 3 6 9 sunt acizi grași esențiali și vitali pentru organism și sănătatea noastră. Ei formează baza fiecarui hormon si creierului. De asemenea aceștia intră în componența membrane celulare exterioare, ce facilitează transportul de nutrienți și protejează celulele de toxinele dăunătoare și de atacuri ale radicalilor liberi.
În acest articol, vom descrie principalii acizii grași Omega 3, Omega 6 și Omega 9, precum și vom prezenta informații referitoare la pentru ce este bun omega 3 6 9, beneficiile lor și la ce ajuta omega 3 6 9, precum și cat timp se ia omega 3 6 9.
Ce este omega 3 6 9 ?
Unele grăsimi pot dăuna sănătatea noastră, ca grăsimile saturate si trans, insa exista un tip de grăsimi, numit “grăsimi sănătoase”, care aduc diverse beneficii corpului si care ar trebui să fie consumate zilnic. Acizii grași sunt anume aceste grăsimi sănătoase sau acizi grași esențiali pentru organismul uman. Din pacate, nu pot fi produși de organismul uman si este obligatoriu sa fie asimilati din dieta si suplimente
Omega 3 este un acid gras care ofera cele mai multe beneficii. Acizii grași Omega 3 sunt componentul esential a membranelor celulare, și astfel sunt implicati in marea parte din functiile corpului.
De asemenea sunt o sursa de energie pentru corpul uman si se incadreaza in categoria acizilor polinesaturati, fiind de trei tipuri:
- acid alfa linoleic (ALA)
- acid eicosapentanoic (EPA)
acid docohexanoic (DHA)
ALA poate fi găsit in uleiurile vegetale si spirulina, iar EPA si DHA in majoritatea soiurilor de peste. Cantitatea zilnica necesara acizilor grași Omega-3 este la adulți intre 1,1 g pentru femei, si 1,8 g pentru barbati, iar la copii de la 6-7 ani ar trebui sa consume pana la 0,5-1 g de acizi Omega 3 zilnic.
Aportul acestor acizi grași poate fi realizat prin suplimente sau prin dietă de alimentație cu următoarele surse bogate în conținutul de omega 3:
- peștele gras – somon, cod sau sardine
- semintele de in sau de chia
- uleiul de măsline, de in sau de soia
nuci
Cele mai importante tipuri de grăsimi esentiale Omega-6 sunt:
- acid linoleic (LA) – cel mai des întâlnit tip de Omega-6, care se transformă în organism in alte forme de acizi grasi (ca AA si GLA)
- acid arachidonic (AA)
- acidul linoleic conjugat (CLA)
acidul gamma-linolenic (GLA)
În ceea privește doza zilnică de Omega 6, aceasta variază de la 10 g pentru copii de 4-8 ani, iar 17 g de Omega 6 pentru barbatii adulți și 12 g pentru femei.
Printre surse naturale de Omega 6 se numara urmatoarele:
- Carnea de pui sau de vita
- Oua, unt și branzeturi
- Semintele de susan
- Majoritatea uleiurilor vegetale
Nuci
Se recomanda de aplicat un raport de consum dintre Omega 3 și Omega 6 de 1:1. Pentru aceasta, puteți pune prioritate în dieta bazată pe produse în care conținutul de Omega 3 și Omega 6 este echilibrat precum: legume cu frunze verzi (salata, spanac, kale, varză), dovlecei, napi, nuci, linte, seminte (de chia, de in), ulei (de in, de seminte de canepa), sau pește (cod, somon, macrou, ton). De asemenea este recomandat de a minimiza consumul de Omega-6 care se conține în mancarea prajita in ulei.
Omega 9 sunt acizi grasi pe care organismul si-i poate produce de unul singur, insa pe care ii poate prelua si prin alimentatie.
Tipurile de Omega 9 sunt:
- Acid oleic – acesta este cel mai comun tip de Omega 9 și se regaseste in concentrație mai mare în ulei de măsline sau de nuci Macadamia.
Acidul erucic – care poate fi găsit predponderent în uleiul de canola si de mustar.
Omega 3 6 9 – beneficii asupra organismului
În ceea ce privește omega 3-6-9 la ce ajuta și beneficiile acizilor grași omega 3 și omega 6 și omega 9, acestea se reflectă marea parte a funcțiilor organismului. Aceștia joacă un rol crucial în funcționarea corectă a sistemului cardiovascular și prevenirea în dezvoltarea bolilor inimii, prin faptul că ajută la menținerea elasticității la vasele de sânge.
De asemenea, unul din beneficiile cunoscute la omega 3 6 9 colesterol este că contribuie la scăderea nivelului colesterolului în sânge. Acizii grași Omega sunt importanți in refacerea corpului dupa un efort fizic intensiv si combaterea inflamatia produsa la nivelul musculaturii.
Un alt efect pozitiv la acizi grași este legal de pielea noastră, aceștia având capacitatea de a reduce ridurile și proteja pielea de radiațiile UV. De asemenea, aceștia ar contribui la vindecarea de eczeme și a psoriazisului. Pe langa beneficiile aduse de acizi, un rol important il are si cuprul. Daca va intrebati ce afectiuni pot fi tratate cu cupru? Atunci trebuie stiti faptul ca impreuna cu acizii, pot vindeva anemia, sporesc productia de colagen si au un efect pozitiv asupra pielii.
Omega 3 6 9 – contraindicatii
Este nevoie de prudenta în administrarea și consumul la acizii grasi Omega pentru persoanele care au probleme de coagulare de sange sau care iau un tratament cu anticoagulante, deoarece doza foarte mare de acizi grași poate provoca sangerari.
De asemenea, consumul concentrat poate provoca reactii adverse ca balonarea si diareea.Este bine de știut că daca ai nivelul de trigliceride mare, e posibil ca suplimentele pe baza de Omega 6 sa sporească nivelul trigliceridelor.
Omega 3 6 9 – suplimente alimentare
Ca supliment alimentar, acizi grași se pot găsi sub formă de capsule sau tablete, uneori in combinație cu alte vitamine, chiar si cel mai bun supliment cu fier. Unul din cel mai preferat supliment este omega 3-6-9 complex 1200 mg, care poate fi găsit in farmacii sau online, prin adaugare in cos, iar pretul in lei variaza de produs si cantitate. Acestea se administreaza zilnic dupa masa pe perioade indelungate, pentru efecte de lunga durata, unii chiar sustinand ca omega 3 6 9 ingrasa, lucru ce nu poate fi confirmat sau afirmat.
Exista posibilitatea de a creste pofta de mancare dar atata timp cat aveti o dieta echilibrata, problema kg in plus nu ar trebui sa apara.
Lasă un răspuns