Last Updated on 29/06/2022
Seleniul este un mineral ce contribuie la buna functionare a organismului nostru. Fiind un oligoelement, acesta joacă un rol important in mentinerea sănătății hormonilor tiroidieni și a sistemului imunitar.
Acesta luptă împotriva radicalilor liberi, scade glicemia și îmbunătățește funcțiile glandei tiroide. Totodată, se pare ca seleniul are capacitatea de a reduce din toxicitate în cazul ingerării unor metale precum cadmiu, mercur sau plumb. Alte studii clinice arată că seleniul ajută fertilitatea în cazul bărbaților, prin îmbunătățirea spermatogenezei.
S-a demonstrat că în organism, seleniul este parte componentă a enzimei antioxidante, principalul lăcaș ce adăpostește între 30 % și 60 % din cantitatea totală.
În acest articol vom vedea unde s-a descoperit mineralul, ce zinc si seleniu,beneficii ar fi și informații despre calciu magneziu zinc seleniu, cat timp se ia și sub îndrumarea cui.
Ce este seleniu? Proprietati
Mineralul cu simbolul Se din tableul periodic, se găsește în mod natural în apă, în sol și în hrană. Este o componentă importantă a procesului de sinteza ADN, de aceea cantitatea de seleniu din sol determină predispoziția locuitorilor la anumite boli. Spre exemplu, în China, unde seleniul e redus, există un risc crescut de al bolilor de inimă.
În ceea ce privește propritățile, în primul rând seleniul ajută la reglarea enzimelor ce stimulează secrețiile hormonale din corp. Prin glanda tiroida se controlează producția de hormoni T3 si T4, ajuntând astfel la optimizarea proceselor metabolice.
Seleniul este recomandat în ateroscleroză, hipotiroidism, diverse tipuri de cancer, HIV și intoxicații cu plumb. În caz de deficit, organismul poate dezvolta în timp boli tiroidiene, cele mai vulnerabile fiind femeile.
Pentru ce este bun seleniu? Seleniu beneficii pentru corpul uman
Seleniul are rolul de a ușura procesul respiraţiei celulare, să stimuleze hemoglobina din celulele roșii și să realizeze absorbția de vitamina E și D.
Oligoelement esențial pentru sanatate, cu puternic efect antioxidant, seleniul prezintă multe beneficii, precum:
- Stimulează activitatea cerebrală și reduce stresul oxidativ. Din cazua stresului oxidativ, studiile arată că se manifestă boli neurologice (Parkinson, Alzheimer, scleroza multiplă)
- Stimulează sistemul imunitar prin creșterea răspunsului imun și a celulelor imune
- Este un antioxidant puternic ce respinge radicalii liberi și previne modificarea celulelor specifice cancerului
Susține activitatea tiroidei, a anticorpilor; previne afecțiuni cardiace, protejează împotriva astmului
Un studiu recent indică faptul că în cazul cancerului de ficat, proteina SBP1 sau selenium-binding protein, ajută la transportarea seleniului din celulele sănătoase către celulele bolnave. Acest nutrient poate acționa ca o barieră impotriva efectelor toxice de diferite naturi. impreuna cu mangan,beneficii numeroase avand acestea doua.
Seleniu – reactii adverse
Din anii 2000 s-au făcut numerioase studii despre ce efecte ar putea avea suplimentarea cu Se și alt mineral asupra sănătății. În prezent, se recomandă suplimente fără probleme, datorită efectelor antioxidante, antiinflamatorii și de rezistență fața de stresul oxidativ.
În organism se tolerează cantități mari de seleniu, în doze de pînă la 7200 micrograme pe zi, fără efecte nedorite. Seleniul organic este și mai benefic, în cazul pacienților cu tratamentul pentru cancer.
Cu toate acestea, doza prea mare de seleniu si zinc ar putea crea rezistență la insulină, asociat cu anumite plante, precum cuișoare sau usturoi, ar putea scade capacitatea corpului de a coagula sângele, și se pare că seleniu slabeste absorbția vitaminei C.
Lipsa de seleniu – simptome
Deficitul de seleniu se traduce printr-o cantitatea insuficientă a acestui element în organism. S-a demonstrat că aceste lipsuri creează probleme și crește riscul dezvoltării bolilor.
Dacă nu cunoașteți efectele lipsei seleniului, iată cele mai frecvente simptome:
- Un sistem imunitar slăbit, vulnerabil la boala și la creșterea nivelului de glutation
- Oboseala cu factori de risc pentru sanatate
- Slăbiciune musculară și infertilitate în cazul ambelor sexe
- Lipsă de concentrare și confuzie
Pierderea podoabei capilare
Sigur că nu în toate solurile unde gasesc seleniu înseamnă că exită și alte minerale esentiale pentru noi. Unde nu există se recomandă complexe cu vitamina c, zinc, seleniu, vitamina D3 și E.
Dacă nu sunteți siguri de ce cantitate aveți în corpul dvs, puteți face investigații medicale despre cat seleniu și zinc dețineți în mod natural. Despre cat costa analiza seleniu, pret și programări, mai multe detalii despre la ce ajuta seleniu și cand se ia seleniu dimineata sau seara veți primi de la specialiști.
Exces de seleniu – simptome
Seleniu este un mineral utilizat de corp în pe care corpul le utilizează în cantităţi mici, iar dacă sunt ingerate în cantitate mare devin toxice.
Intoxicaţia cu crom, seleniu, zinc și alte minerale se poate raporta dacă există o expunere prelungită în domeniul industrial sau consum necontrolat cu aceste suplimente. Excesul din surse alimentare nu s-au întregistrat.
Simptome ale intoxicației seleniului sunt:
- Afecținui ale ficatului
- Afecțiuni ale pielii, dermatită,
- Căderea părului și unghii casante
Carii dentare și halenă ce miroase a usturoi
Aportul zilnic recomandat de selenium, fără a exista riscul de boala, a fost stabilit la 800 mcg. Cele mai sigure surse pentru adulți sunt sursele bio seleniu, zinc și alimente cu conținut mare de minerale si combinatia zinc seleniu vitamina c.
Alimente bogate in seleniu organic – ce alimente contin seleniu?
Dacă vă întrebați in ce alimente gasesc seleniu, ei bine, acest oligolement se regăsește în produse alimentare vegetale și animale, în mod deosebit în organe. În cazul plantelor, doza variază deoarece depinde de calitatea solului și de cât zinc si seleniu se găsește acolo. Iar la categoria frcute de mare, pe langa faptul ca acestea contin seleniu, sunt deopotriva si alimente ce contin fluor.
Iată principalele surse de seleniu, cu rol esential pentru sănătatea noastră:
- Nucile, clasice și cele de Brazilia
- Fructele de mare precum stridii, creveți, alge, dar și pește oceanic, somon, sardine
- Cereale, tărâțe de grâu, pâine,
- Orez brun
- Semințe de floarea soarelui
- Carnea de porc și pui de pui
Lapte
Dacă alimentația dvs nu permite incorporarea tuturor produselor menționate, oricând puteți apela la suplimentele sub formă de capsule ce conțin calciu, magneziu, seleniu, vitamina C, pe scurt, un întreg complex de elemente nutritive.
Lasă un răspuns