Last Updated on 12/05/2022
Parazitii intestinali sunt un tip de viermi care aderă la intestinul uman și provoacă modificări în special în sistemul digestiv. Deoarece vorbim de o infecție foarte contagioasă ce se poate răspândi cu ușurință, este important ca aceștia sa fie depistati din timp pentru a începe tratamentul adecvat.
De aceea, în acest articol explicăm în detaliu ce sunt parazitii intestinali, precum și care sunt metodele de preventie si vindecare, dar si cum putem preveni reinfectarea.
Ce sunt paraziții intestinali?
Paraziții intestinali sunt organisme care traiesc în interiorul sistemului digestiv și se hrănesc cu nutrienți de la gazda lor, determinând persoana infectată să devină subnutrită și susceptibilă la afectiuni și boli cronice. Un parazit isi ucide rar gazda, dar poate răspândi boli, si chiar sunt multe boli cauzate de paraziti ce apar in zilele noastre, iar unele dintre acestea pot fi fatale. De aceea este recomandat analize pentru viermisori la copii de la primele simptome.
Deși toți oamenii pot suferi de această infecție , există o serie de factori care cresc riscul de a o dezvolta, precum locuitul în locuri aglomerate, adoptarea unor masuri de igienă slabe, consumul de carne de porc, frecventarea locurilor cu climat cald sau chiar aparteneta la o familie în care unul dintre membri deja prezintă această infectie .
TIPURI DE VIERMI ÎN CORPUL UMAN
Cele mai comune tipuri de paraziti care pot fi găsiți în sistemul digestiv uman sunt:
- Giardia lamblia: parazitul care produce boala cunoscută sub numele de giardioza sau lamblioza.
- Entamoeba histolytica: parazit intestinal cunoscut sub numele de amoebas, care produce boala cunoscută sub numele de amoebiasis sau dizenterie.
- Trichuris trichura: parazit cunoscut sub numele de whipworm, care produce binecunoscuta boală trichuriasis.
- Ascaris lumbricoides: parazit intestinal cunoscut sub numele de viermele intestinal gros al ființei umane și provoacă ascariază.
Simptomele infecției cu paraziții intestinali – crampe abdominale
Paraziții intestinali apar din cauza ingestiei de ouă și chisturi ale acestor microorganisme, prezente pe tot felul de suprafețe murdare și care se dezvoltă în intestin, provocând simptome precum balonare și dureri abdominale sau mâncărime în anus.
Prezența parazitilor este mai frecventă la copii, deoarece aceștia au sistemul imunitar în faza de dezvoltare și un contact mai mare cu podeaua și murdăria, punându-și mâinile în gură, putând ingera microorganismele.
Deși este mai frecvent să apară simptome intestinale, dezvoltarea paraziților este posibilă în alte locuri din afara intestinului, cum ar fi în stomac, plămâni sau creier, de exemplu, și pot provoca alte simptome precum lipsa poftei de mancare, greață, vărsături, arsuri la stomac, dureri musculare, tuse, febră, dificultăți de respirație și tulburări neurologice. Există cazuri în care prezența paraziților în intestin provoacă distensie abdominală, provocând un ușor disconfort în jurul buricului.
CUM SE PREVIN VIERMII INTESTINALI?
Pentru a evita infectarea cu viermi intestinali, este esențial să se adopte măsuri de îngrijire și igienă, precum cele detaliate mai jos:
- O bună igiena a mâinilor.
- Consumul mâncarurilor gătite si al alimentelor bine spalate.
- Consumul de apa potabilă sau fiarta.
- Menținerea casei, podelelor, pereților și împrejurimilor curate și uscate.
- Evitarea contactului mâinilor și picioarelor cu murdăria din locuri unde este cunoscută sau suspectă de contaminari fecale.
- Evitarea consumului de alimente achizitionate din locuri cu condiții igienice slabe.
- Efectuarea de controale sanitare adecvate a animalelor de companie.
EXAMINARE PENTRU PARAZIȚI INTESTINALI
Principalele metode de diagnostic ale parazitilor intestinali sunt:
Vizualizare directă: viermii (viermii adulți) pot fi uneori văzuți în regiunea anusului, în scaun sau pe lenjeria de corp, ouăle putand fi văzute și în zona perianală.
Testul Graham: constă în aplicarea unei benzi adezive (bandă) pe regiunea perianală pe tot parcursul nopții sau dimineața înainte de curățarea zonei și înainte de defecare. Ulterior, această bandă este plasată pe o lamă și examinată la microscop, unde poate fi identificat parazitul.
TRATAMENT NATURIST PARAZITI INTESTINALI LA ADULTI
Există numeroase tratamente naturiste care pot ajuta la reducerea simptomelor cauzate de viermii intestinali și la accelerarea procesului de vindecare. Dintre cele care oferă rezultate mai bune, se remarcă:
NUTRIȚIE ȘI SUPLIMENTE
- Semințele de dovleac – excelente pentru restabilirea florei intestinale și îmbunătățirea funcționării intestinelor. Modul adecvat de a le lua este crud, neprăjit și dimineața pe stomacul gol.
- Usturoiul- are proprietăți antibacteriene și antifungice și, din acest motiv, este excelent la uciderea microbilor care pot afecta sănătatea organismului.
- Enzimele digestive – ajuta la restabilirea tractului intestinal, ceea ce îl face inospitalier pentru paraziti. Papaina este o enzimă din planta papaya care îmbunătățeste mucoasa stomacului, astfel încât atunci când este afectat de prezența unor paraziți intestinal, consumul acesteia poate fi de mare ajutor. În plus, ajută la curățarea sistemului digestiv și la menținerea acestuia în stare optimă.
TRATAMENTUL PE BAZA DE PLANTE
Plantele reprezinta o buna modalitate de a întări și tonifica organismul. Multe dintre aceste plante folosite pentru tratarea paraziților au efecte secundare toxice sau interferează cu alte medicamente, de aceea este recomandat sa fie folosite sub supravegherea unui specialist.
Câteva dintre plantele care se pot lua în considerare sunt:
- Fructe (Berberis vulgaris)
- Goldenseal (Hydrastis canadensis)
- Anason (Pimpinella anisum)
- Pelin (Artemisia annua)
- Menta ondulată (Mentha crispa)
La fel ca în cazul oricărei terapii, este necesara consultarea medicului pentru a stabili diagnosticul corespunzator înainte de a începe tratamentul impotriva paazitilor intestinali.
Lasă un răspuns