Last Updated on 27/06/2022
Vitamina K este cunoscută drept o sursă principală în mentinerea tinereții. Ultimele studii din jurnalele de nutriție arată că vitamin K este esențială pentru persoanele de peste 50 de ani, întrucât după această varsta crește riscul de coagulare a sangelui și afectiuni ale oaselor.
Astfel că, vitamina K joaca un rol important în sanatatea sistemului circulator, mentinerea vaselor de sange si a sistemului osos, prin cristalizarea calciului. De aceea este recomandat fie să consumăm alimente de origine animala și vegetală bogate in vitamina K, fie suplimente.
Vitaminele din hrană se absorb în organism imediat după consum, în timp ce suplimentele se eliberează treptat, în funcție de doza necesară. În mod normal, vitamina K nu ar trebui să aibă efecte adverse, mai ales dacă este primită din produse alimentare. Dacă alegeți produsul sub forma de capsule, este indicat să respectați cantitatea indicată pe prospect.
Ce este vitamina K? Tipuri de vitamina K
Vitamina K oferă numeroase beneficii pentru organismul uman, însă multe dintre ele au devenit cunoscute abia în ultimii ani. Aceasta reprezintă un grup de compuși ce contribuie la buna funcționare a organelor interne, precum ficat și intestine, dar este și cel mai puternic anticoagulant natural. De aceea vitamina K este potrivită pentru coagularea sangelui, stoparea de hemoragii interne, ajută la boala Crohn și la procesul de fluidizare a sangelui în artere.
Principalele 3 forme ale vitaminei K sunt următoarele:
Vitamina K1 – cunoscută și sub denumirea de K1 filochinona, vitamina K1 se găsește în principal în legumele verzi, ceai verde, boabe de soia și măsline. Cu ajutorul vitaminei K1, în organism se facilitează transportarea calciului în sange.
Vitamina K2 – cunoscută și ca vitamina K2 menachinona, ea se găsește în principal în carne și alimente fermentate dar este produsă și de bacteriile din intestinele noastre. Are rolul de a duce calciul către oase.
Vitamina K3 – populară și vitamina K3 menadiona, aceasta este de fapt o sinteză a vitaminei K1 și nu o regăsim ca supliment suplimentar, având consecințe nefaste asupra sanatatii noastre. Se oferă, în principiu, animalelor.
Vitamina K – ce rol are in organism
Rolul vitaminei K in organism se reflectă în cât de bine funcționează el per total. Cu ajutorul grupului de vitamina K1 și K2, veți reuși să:
Mențineți sanatatea oaselor – Odată cu varsta, sistemul osos se degradează fără a anunța în prealabil. Doza potrivită de vitamina K va stabiliza calciul în oase și poate previne afectiuni precum osteoporoza.
- Proteja inima – Dieta lipsită de vitamina k, poate duce la calcifierea vaselor de sange si la un risc ridicat de boli de inimă. Pentru a evita, se recomandă surse cu conținut mare de vitamina K.
Face parte din categoria de anticoagulante naturale – Specialiștii recomandă vitamina k pentru oprirea sangerarii, deoarece, prin producerea de proteine de coagulare, stimulează coagularea sangelui în mod natural.
Meniul alimentar din prezent a cuprins multe surse, atât naturale, cât și sub forma de supliment alimentar, ce pot acoperi oricând orice deficit de vitamina k. Referitor la in cat timp opreste sangerarea vitamina K, timpul ar trebui să fie normal, câteva minute.
Mod de administrare vitamina K
Modul de administrare este fie direct din hrană, fie din suplimentele speciale, care sunt la fel de eficiente. Există, desigur, valori care este indicat să le respectați, dacă nu doriți să faceți supradoza de vitamina K.
Dacă vă întrebați cate fiole de vitamina k se iau pe zi, în datele de mai jos vă prezentăm aportul zilnic necesar de vitamina K, pe categorii de varsta:
- 0-6 luni – 2 mcg/ zi
- 7-12 luni – 2,5 mcg/ zi
- 1-3 ani – 30 mcg/ zi
- 4-8 ani – 55 mcg/ zi
- 9-13 ani – 60 mcg/ zi
- 14-18 ani – 75 mcg/ zi
- Femei peste 19 ani – 90 mcg/ zi
- Femei insarcinate sau care alapteaza – 75 mcg/ zi
- Baieti 14-18 ani – 75 mcg/ zi
Barbati peste 19 ani – 120 mcg/ zi
În cazul femeilor care alăptează, un nivel scăzut de vitamina K poate determina un risc crescut de boala hemoragică, o boala specifică nou-născuților. Așadar, coagularea sangelui nu se va realiza dacă nu există suficiente cantitați de vitamina k în organism.
Simptomele lipsei de vitamina K
În cazul în care nu știți dacă suferiți de deficitul de vitamina K, cele mai frecvente simptome includ:
Hemoragii externe și interne
- Procesul slab de coagulare a sangelui
- Afectiuni la ficat
- Pierderea densității oaselor
Senzația de slăbiciune, vase de sange rigide
Deficitul de vitamina k dar cateodata si carenta vitamina D poate cauza, totodată, vânătăi frecvente, mici cheaguri de sange sub unghii.
Vitamina K – efecte secundare
Specialiștii asigură că de-a lungul timpului, nu au existat reacții adverse sau efecte secundare ce derivă din consumul de alimente sau a suplimentelor. Dar există cazuri de supradozaj de vitamina K, se pare că orice consum ce ar depăși 500 de micrograme zilnic, ar putea dezvolta alegii ce includ erupții cutanate, iritații, roșeață.
Pentru ca noul-născut să nu dezvolte simptome de toxicitate sau să nu apară riscul de hemolioză, medicii nu recomandă femeilor însărcinate vitamina K în ultima lună de sarcină dar si adaugarea in regim ce alimente contin calciu.
De asemenea, se cunoaște faptul că anumite medicamente pot interacționa cu vitamina K, doar în cazul în care se administrează ca supliment alimentar. Iată ce trebuie să urmăriți.
Vitamina K reacționează negativ dacă este administrată cu anticoagulantele precum warfarina. În acest caz, se recomandă evitarea administrării acestor vitamine dacă pacientii urmează tratamente cu diferite medicamente cu scop anticoagulant.
În același timp, suplimentele cu vitamina K pot reacționa negativ în asociere cu antibioticele, anumite medicamente antiepileptice, pastile contra colesterolului, dar și cu pilule pentru slabit,
Vitamina K în alimente și suplimente
Indiferent că vorbim de vitamina K1 sau vitamina K2, mai jos regăsiți o listă cu cele mai importante surse de vitamina K. Ulterior, vom prezenta si diverse forme de suplimente ale acestei vitamine.
Alimente vegetale care contin vitamina K, în cantitati mari:
- Kale
- Soia
- varza de Bruxelles
- spanac
- frunze de nap
- broccoli
- sparanghel
- Dovleac
- Fasole verde
Din categoria ce fructe contin multa vitamina k, se numără următoarele:
- afine
- prune
- kiwi
- avocado
Dintre cele mai cunoscute produse alimentare de origine animală ce contin vitamina K, includem:
- Ficat de vita, porc, pui
- Carne de porc și pui
- Produse fermentate precum brânzeturile și smântâna
- Ouă
Dieta cetățenilor din România include majoritatea acestor alimente ce, prin acțiunea vitaminei K previne anumite boli de inimă și contribuie la menținerea sănătății oaselor noastre.
Suplimentele de vitamina K se găsesc cel mai adesea sub forma comprimatelor, ce asociază calciu cu vitamina K. Astfel, ajută ca acestea să fie absorbite mult mai ușor. Mai rar se recomandă fiole vitamina K. Specialiștii le utilizează doar în cazul în care este nevoie să se administreze pe cale injectabilă.
Am demonstrat cât de importantă este vitamina K pentru ca organismul nostru să funcționeze corespunzător. O dietă echilibrata, bazată pe legume verzi cum e varza sau pe proteine, asigură în general, necesarul zilnic de vitamina K 1 și vitamina K2. Nu uitați să aveți grijă de voi în fiecare zi.
Lasă un răspuns