Last Updated on 27/06/2022
Calciul este un mineral, esential pentru sanatate la organismul uman. Conform unui studiu, se spune ca cea mai mare cantitate a calciului se gaseste in corp, mai mult decat in oricare alt mineral.
Avem nevoie sa consumam o anumita cantitate a acestui mineral pentru a construi si mentine oasele puternice si sanatoase si pentru comunicarea intre creier si diferite parti ale corpului.
Totusi cum putem menține nivelul corect în organismul nostru? Care sunt tipurile care există și pentru ce este bun calciu lactic? De ce produse avem nevoie pentru a putea spori nivelul acestui mineral în sange? La toate aceste întrebări vom încerca să răspundem în acest articol.
De ce calciul este atat de important pentru corpul uman?
Calciul este unul din minerale de importanță esențială atât pentru sanatate la copii și tineri in perioada de crestere, cât și cazul persoanelor adulte și în etate. Acesta contribuie la intarirea sistemului lor osos pana la varsta de 20-25 de ani. Dupa aceasta varsta, acest mineral are un rol primordial la intretinerea oaselor, precum si la incetinirea pierderii densitatii osoase, care este o parte naturala a procesului de imbatranire.
Calciul regleaza contractiile musculare, inclusiv contribuie pentru a menține un ritm cardiac în limitele normei. De asemenea, acesta joaca un rol-cheie in coagularea normala de sange și ajuta vasele de sange sa transfere sangele in organism.
Tipuri de calciu. Care este cel mai bun calciu pentru oase?
Calciu se utilizează în alimentație și industrie sub forma de combinații precum: citrat, gluconat, lactat sau carbonat de calciu, sau alte componente: hidroxid de calciu sau fosfat de calciu.
În produse sunt utilizate sarurile de calciu care se deosebesc prin proporția cât contin calciu elementar:
- Carbonatul de calciu este cel care contine procentul mai mare – 40%
- Citratul de calciu – acesta contine 20%
- Lactatul de calciu – contine aproximativ 13%; nu este recomandat persoanelor cu intoleranta la lactoza
- Gluconat de calciu – contine doar 10%
Prima alegere benefica și deci cel mai bun calciu pentru adulti este carbonatul de calciu.
Rolul altor vitamine pentru oase sănătoase și sistem imunitar puternic
Calciul este un mineral adesea utilizat în complexe de vitamine care întăresc oasele și sistemul imunitar.
Cea mai importantă combinație în astfel de complexe este dintre calciu cu D3. Vitamina D3 ajuta corpul sa absoarba si sa retina calciul in oasee, de aceea este nevoie să atragem atenția și la menținerea nivelului acestei vitamine in organismul uman. De altfel, carenta de calciu nu este asociata doar cu alimentatia deficitara. Aceasta poate sa apara si din cauza lipsei de calciu si vitamin D.
Pentru a întări imunitatea organismului este foarte importantă combinația calciu magneziu și zinc. De asemenea, pentru femeile în menopauză, această combinație ajută la menținerea echilibrului mineral al organismului și micșorarea riscului de osteoporoza.
La fel ca și calciul, magneziul este un alt component de care avem nevoie pentru a menține nivelul de sanatate a oaselor. Din lipsa de calciu si magneziu simptome sunt destul de similare, ca crampe musculare și fragilitatea de oasse. Referitor la cat timp se ia calciu magneziu zinc, în cazul unei diete alimentare cu insuficiență a acestor elemente, se recomandă să le luați zilnic pentru a evita consecințele lipsei lor pentru sanatate.
Lipsa de calciu – simptome
Deficitul de calciu sau hipocalcemie poate avea diferite consecințe pentru sanatate.
Lipsa de calciu din organism afecteaza nivelul sanatatii dintilor. Din cauza acestuia, pot exista intarzieri in inceperea formarii initiale a dintilor. De asemenea lipsa de calciu da rezultate negative asupra densitatii oaselor, care poate duce la fracturi usoare, dezvoltarea de boli osoase sau osteoporoza, la fel ca la deficienta de zinc simptome.
În afară de aceste afectiuni, în cazul când apare o cadere de calciu sau hipocalcemie, puteți avea:
- ameteli, insomnia și depresia – în multe cazuri, persoanele care nu consuma suficient calciu in dieta lor sufera de ameteli lipsa de calciu, precum și de insomnie și depresie
- spasme și crampe musculare – Unele dintre simptomele la deficitul de calciu in organism sunt crampele muschilor
- transpirație abundentă – Un alt efect care apare din cauza la lipsa de calciu transpiratie abundenta
unghii fragile – unghiile necesita nevoia de calciu in cantitati adecvate pentru a creste sanatoase si pentru a ramane puternice, de aceea unghiile slabe si fragile sunt un alt semn important al deficitului acestui mineral în organism
De asemenea, este nevoie să fim atenți și la calciu seric crescut sau hipercalcemie în organismul nostru, care ar putea fi provocat de următorii factori:
- Hiperparatiroidism: una sau mai multe dintre cele patru glande paratiroide secreta a produs prea mult hormon paratiroidian, care reglează cantitatea de calciu din sange
- Un aport prea crescut de vitamina D
- Disfunctii osoase
- Sedentarismul
Care este cel mai bun calciu asimilabil? Absorbția calciului
Calciul poate fi clasificat în două categorii după sursa sa: organic și de sinteză. Dintre acestea, cel organic este cel mai ușor de asimilat de către organismul uman.
Pentru absorbtia calciului optimă, este bine ca consumul său sa fie de formă fractionată, atat cand este vorba alimentatia cat si cand în ceea ce privește consumul prin intermediul la suplimente.
Unul din factori de care depinde absorbtia calciului este și vitamina D. La acelasi consum de calciu absorbtia sa poate varia de la 30 până la 70% in dependență de nivelul de vitamina D din sange. Este recomandata utilizarea unui supliment alimentar de vitamina D sau unui complex din calciu cu Vitamina D pentru a reuși absorbtia calciului maximă.
Alimente bogate în calciu
Dietele bogate in calciu sunt benefice pentru orice persoana. Totodată, potrivit Institutului de Medicina, cantitatea de calciu zilnic necesară pentru organismul uman depinde de vârsta fiecăruia. În acest sens, nevoia de calciu copii nu poate fi comparată cu cea la adulți.
Potrivit datelor, necesarul zilnic de calciu pentru fiecare categorie de vârstă este precum urmează:
- de la o zi pana la 12 luni – 200-260 mg pe zi
- de la 1 an pana la 3 ani – 700 mg pe zi
- de la 4 ani pana la 18 ani – 1.000-1300 mg pe zi
- femeile care alapteaza sau cele insarcinate – 1.000 mg pe zi
- intre 51 si 70 de ani – barbatii – 1.000 pe zi
- intre 51 si 70 de ani – femeile – 1.200 mg pe zi
Peste 71 de ani – femeile și barbatii – 1.200 mg pe zi
Există mai multe alimente bogate in calciu, atât produsele lactate, cât și produse vegetale.
Pentru a înțelege mai bine ce alimente contin calciu în cea mai mare cantitate la 100 gr de produs, vă propunem următoarea listă:
- parmezan – 1184 mg
- semințe de susan alb sau negru – 975 mg
- tofu – 683 mg
- sardine – 382 mg
- migdale crude – 264 mg
- pătrunjel – 138 mg
- lapte – 125 mg
broccoli – 80 mg
Este important de asemenea de avut în vedere că unele legume verzi pot contine niveluri ridicate de acid oxalic, care reduce capacitatea la organism de a absorbi calciul.
Suplimente cu calciu
Dacă alimentația persoanei nu aboneaza cantitatea de calciu de care are nevoie și pentru a evita așa afectiuni legate de hipocalcemie ca osteoporoza, există difereite opțiuni de tratament cu suplimente alimentare pe langa produsele lactate (laptele).
Suplimentele alimentare de calciu sunt disponibile intr-o varietate de forme, inclusiv in forma de tablete, capsule, gume, lichide si pulbere. Daca aveti probleme la inghitirea pastilelor, incercati un produs de calciu efervescent, masticabil sau lichid. Multi dintr-o noi adauga in cos multivitamine atunci cand merg in farmacii sau comanda online. Dar nu uitati sa va interesati si asupra vitamina K2 contraindicatii sau oricarui supliment.
Când se ia calciu – dimineața sau seara?
Pentru a înțelege cand se ia calciu dimineata sau seara, trebuie să atrageți atenția la tipul de calciu pe care se bazează produsul ales. În acest sens, în cazul la carbonatul de calciu, acesta trebuie administrat dupa masa, deci preponderent la amiază după prânz sau seara după cină. În comparație, administrarea citratului de calciu nu depinde de mese, deci poate fi luat dimineața sau seara.
Lasă un răspuns