Last Updated on 30/06/2021
Sindromul de hipertensiune arterială (HTA) este o afecțiune care se pare ca afectează între 15 și 35% din populație. În ultimul timp incidența a început să crească cu 5% la fiecare interval de 10 ani la varstele sub 60 de ani, din ce în ce mai multe persoane tinere fiind afectate de această patologie. Se pare că factorii ereditari joacă un rol important în apariția sindromului de hipertensiune arterială, alături de factorii de mediu.
În acest articol vom prezenta care sunt cele mai comune cauze ale hipertensiunii arteriale, care sunt valorile tensiunii arteriale normale și cum ați putea să preveniți agravarea acestui sindrom prin diferite tratamente naturiste și suplimente alimentare. În cazul persoanelor afectate de hipertensiunea arterială, complicațiile pot duce la afecțiuni renale, la creșterea riscului de accident vascular cerebral sau de infarct miocardic acut. De aceea, este foarte important să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și să luați toate mijloacele de precauție pentru a preveni agravarea simptomelor hipertensiunii arteriale.
Ce este hipertensiune arteriala?
Hipertensiunea arteriala (HTA) este definită drept cresterea peste valorile normale a presiunii arteriale la măsurări repetate ale tensiunii in momentul ejectiei sangelui in teritoriile vasculare. Tensiunea arteriala normala ar trebui să aibă valori cuprinse între 120/80 mmHg.
Valorile tensiunii arteriale mai mari sau egale cu 140/90 mmHg ar putea indica suferințe precum hipertensiunea arterială. La persoanele unde coexistă boli precum bolile renale cronice,diabet sau cardiopatie ischemică valori ale hipertensiunii arteriale de peste 130/90 mmHg trebuie să ridice un semnal de alarmă.
Tipuri de hipertensiune
Hipertensiune arterială primară
Hipertensiunea arterială primară mai este cunoscută și sub numele de hipertensiune esențială. Cauza ei de aparitie nu a fost încă elucidată complet, fiind excluse cauze certe de cresterea valorilor tensiunii arteriale precum bolile secundare.
De asemenea, acest tip de hipertensiune arteriala nu se asociază frecvent cu alte maladii și afectează între 82 și 95% dintre persoanele care suferă de hipertensiune arterială.
Hipertensiune secundară
Tensiunea arterială secundară are etiologie bine determinată, fiind de fapt o complicație ale unor alte afectiuni sistemice.
Printre cele mai frecvente afecțiuni ce se însoțesc și de hipertensiunea arteriala amintim: afecțiunile renale, afecțiunile endocrine, neurologice, cardiovasculare sau chiar și în unele cazuri de sarcini sau în intoxicații cu medicamente.
Simptome tensiunii arteriale
Probabil că vă întrebați care sunt cele mai frecvente simptome ce ar putea fi cauzate de hipertensiunea arteriala.Acestea se împart în mai multe categorii. Primele simptome care apar la debutul acestui sindrom sunt nespecifice și de obicei se leagă de integritatea sistemului nervos.
Astfel, hipertensiunea arteriala ar putea să cauzeze:
- oboseală de natura fizică și psihică,
- tulburări de somn,
- insomnie,
- apariția iritabilitatii, nervozității și instabilitate emoțională.
În ceea ce privește simptomele și semnele de afectare ale aparatului cardiovascular, ați putea observa angina pectorală sau diferite tulburări de ritm.
Hipertensiunea arteriala (HTA) afectează frecvent și sistemul excretor, putand fi cauza a:
- creșterii diurezei,
- sete accentuată consecutivă,
- amețeli,
- astenie.
Alte simptome și semne care însoțesc uneori creșterea tensiunii arteriale sunt furnicăturile de la nivelul degetelor, semnele de fragilitate capilară cum sunt vânătăile, sângerările nazale sau tulburări ale termoreglarii: ați putea observa extremitățile reci.
Hipertensiunea arterială – factori de risc
Printre cei mai importanți factori de risc ce vă pot predispune la apariția sindromului de hipertensiune arterială sunt:
- vârsta la bărbați în general mai mare de 55 de ani și la femei mai mare de 65,
- fumatul consumul excesiv de alcool,
- obezitatea,
- glicemia crescută,
- istoricul familial de afecțiune cardiovascular.
Mai mult decât atât, condițiile de viață și muncă, factorii personali, familiali și de mediu pot să vă predispuna la această afecțiune. De aceea, este foarte important să aveți o dietă sănătoasă și echilibrată și să evitați sedentarismul.
Diagnostic hipertensiunea arteriala
Diagnosticul de hipertensiunea arteriala se poate pune doar de personalul medical avizat. Acest procedeu presupune măsurări repetate ale tensiunii arteriale, care în cazul unei afectiuni hipertensive ar trebui sa fie crescute față de normal. De asemenea, ar trebui sa aveți parte de un un examen clinic detaliat și investigații de laborator precum analizele de sânge, radiografiile sau tomografiile.
În general diagnosticul hipertensiunii arteriale se bazează pe determinarea tensiunii arteriale care se face cu un aparat specializat, la nivelul brațului deasupra plicii cotului, când sunteți în repaus fizic și psihică. Creșterea valorilor tensiunii arteriale de peste 140 90 mm Hg este un factor de risc ce indica creșterea tensiunii arteriale sistolice și diastolice.
Tratament naturist hipertensiune arterială
Este foarte important ca pentru a preveni agravarea eventualelor probleme, să încercați să țineți orice abatere de tensiune arterială în limitele normale. Astfel, ați putea scădea riscul dezvoltării unor grave afecțiuni cardiace și de dezechilibre tensionale.
Cu toate acestea, tratamentul hipertensiunii arteriale cu medicamente are o mulțime de efecte secundare. Medicamentele precum sunt betablocantele, inhibitori ai enzimei de conversie, blocante ale canalelor de calciu și sodiu, precum și medicamentele diuretice chiar dacă ar putea combate tensiunea arterială, cauzează o sumedenie de efecte secundare precum dureri de cap, greață, vărsături, tulburări de digestie, dar și agravarea unor alte probleme cardiace.
De aceea ar fi bine ca înainte să încercați astfel de tratamente să le încercați pe cele naturiste, care ar putea ameliora câteva dintre simptomele neplăcute ale hipertensiunii, fără să vă ofere efectele secundare ale medicamentelor din farmacie.
Friocard
Friocard este un supliment alimentar ce ar putea să ajute la problemele cauzate de hipertensiunea arteriala prin încercarea de a normaliza tensiunea arterială în sezonul cald. Conform site-ului oficial al producătorului, aceste pastile ar trebui să amelioreze simptomele neplăcute ale cresterii tensiunii, simptome precum durerile de cap, tulburările ritmului cardiac și să încerce să calmeze sistemul nervos mai ales în timpul sezonului de vară.
Este bine cunoscut că printre cele mai periculoase complicatii ale hipertensiunii arteriale se numără accident vascular cerebral sau formarea cheagurilor de sânge. De aceea, este foarte important să aveți grijă pe tot timpul verii de sănătatea sistemului cardiovascular, pentru a evita agravarea acestui sindrom.
Lasă un răspuns