Last Updated on 07/12/2022
Pentru mulți dintre noi guta nu este o problemă necunoscută. Dureri articulare și inflamații pe care ne este greu să le descriem care sunt, în realitate, manifestări de artrita. Din cauza acidului uric care se depune în anumite articulații ale sistemului osos și care pot cauza roșeață, durerea se poate manifesta fizic. Nu apare brusc, deci, guta se poate dezvolta de-a lungul unei perioade de timp mai mari.
În următoarele rânduri, vom vedea împreună mai multe despre ce înseamnă și cum se manifesta guta, ce este un simptom de artrită și cum ne putem proteja împotriva atacurilor dureroase. O cantitate prea mare de acid uric și o eliminare defectuoasă a acestuia din corp și în timp, simptome de gută pot surveni.
Ce este guta
Guta este o boala des întâlnită de afecțiuni articulare și probleme mai ales la degetul mare de la picior. Simptomele gutei numără umflături ale articulațiilor, rigiditate și dureri. Deși poate apărea la oricine, studiile arată că guta afectează în mod aparte bărbații, iar cauza principală este prezența în exces a acidului uric din sânge și organism.
Vârsta cea mai predispusă este între 30 și 50 de ani, iar la femei riscul dezvoltării gutei crește la menopauză.Capacitatea de mișcare în cazul gutei devine adesea afectată iar articulațiile s-ar putea să nu se mai miște normal.
Descoperirile științifice recente arată că unele afecțiuni ar putea să crească riscul de gută și de atac. Acestea ar fi obezitatea, probleme cu inima sau leziuni severe ale articulațiilor și în jurul lor.
Tipuri guta. Există mai multe tipuri de gută iar cele mai frecvent întâlnite, în funcție de manifestări, sunt:
- Hiperuricemia – care înseamnă nivelul de acid uric din sânge la nivel ridicat fără, însă, alte simptome
- Guta acută – apare când multe cristale de acid uric provoacă durerea intensă, bruscă
- Guta cronică tofacee – ar putea duce la afectarea organelor ca rinichi
- Guta critică – etapă în care nivelul acidului uric s-ar putea cristaliza în țesuturile articulare iar un atac dureros poate deveni iminent
- Pseudoguta – este o formă mai puțin serioasă a gutei, cu mai puține atacuri
Pe internet puteți găsi mai multe imagini cu guta la picior, cum se manifestă, dar și ce tratament guta picior puteți accesa, în funcție de gravitate. Un atac neașteptat v-ar putea provoca multe neplăceri, inhiba libertatea de mișcare și, în anumite cazuri, dacă nu este tratată la timp, chiar declanșa alte boli cu impact serios asupra stării de bunăstare generală.
Guta simptome – cauze, factori de risc
Excesul de acid uric este, de cele mai multe ori, principalul vinovat de atacurile asociate umflăturilor de articulații. Cristalele de urat se pot aduna în tractul urinar, iar în anumite cazuri, ar putea provoca pietre la rinichi.
Desigur că aceste acumulări se pot ține sub control, nu trebuie decât să vă cunoașteți bine problemele de sănătate, să respectați un stil de viață sănătos și să vă prezentați la medic dacă se manifestă vreun atac de gută.
Cea mai evidentă dovadă a gutei în organism este durerea prezentă la membrele inferioare, mai ales la baza degetului mare de la picior. Dureri mai apar și la glezne sau genunchi. Cantitatea de acid uric este mare în sânge dar nu mereu manifestă simptome. Așa apare, în realitate condiția de hiperuricemie asimptomatică.
Nu lăsați ca o afecțiune precum gută să vă schimbe modul în care vă comportați și vă hrăniți. Controlați la timp cantitatea de acid uric din organism și vă puteți ajuta din timp.
Cauze
Acidul uric este produs în mod natural organism când descompune substanțe din alimente denumite purine. Alimentele în care se întâlnesc se găsesc în carnea de pasăre și fructe de mare.
Acidul uric se elimină prin rinichi, însă dacă este prea mult, nivelul de acid uric rămas în corp formează cristalele ce se așează în țesut și declanșează durere.
Iată deci, cea mai comună cauză a gutei. Deși ați putea avea hiperuricemie fără să știți, boala aceasta nu se vindecă de la sine, ci cu ajutorul a anumite medicamente. Tratamentul prescris ar trebui să ajute la controlarea cantității de acid uric din corp. Medicul specialist este cel mai indicat stabilirea unui diagnostic și în prescrierea tratamentului adecvat care să diminueze cantiatatea de acid uric.
Factori de risc
Există câțiva factori pe care trebuie să îi luați în considerare când vine vorba despre probabilitatea de dezvolta gută iar aceștia sunt:
Vârsta și sexul. Cel mai adesea guta se întâlnește la seniori și majoritatea bărbați. Însă peste 65 de ani, incidența tinde să se egaleze între sexe
- Stilul de viață dezechilibrat ce include consumul de alcool, carne în exces și alimente bogate în purină ar putea influența creșterea acidului uric în sânge și acumularea ulterioară a multor cristale de urat în țesuturile articulare
- Greutatea poate fi un factor de risc major dacă nu este ținută sub control. Obezitatea aduce cu sine artrita cu manifestări severe, atacuri frecvente de durere și ar putea determina și apariția altor boli asociate
Medicamentele sunt o altă cauză posibilă a gutei, mai ales că unele dintre ele pot crește nivelul acidului uric. Este indicat să fiți atenți la ce medicamente luați și, dacă vă știți cu sensibilitate ale articulațiilor, consultați-vă mereu cu medicul despre cum puteți preveni problemele
Diagnosticul de guta – analize pentru durerile de picioare
Diagnosticul se stabilește numai de către specialist, în funcție de simptome și de stadiul afecțiunii. Pentru a compara ar putea să facă poze guta boala și apoi peste o perioadă de tratament să puteți observa evoluția.
Cele mai recente metode de depistare a gutei includ și anumite investigații ale lichidului sinovial, cristale de urat și acid uric, bineînțeles. Analiza nu este complicată, se iau în considerare simptomele, la ce interval au loc atacurile de durere, și riscul stilului de viață. În funcție de acestea, medicul stabilește tratamentul, propune control al articulațiilor de la degetul mare și oriunde mai este dureros și propune revenire la control.
Tratament guta – remedii naturiste, pastile
Unii specialiști pretind că știu secretul pentru a scapa definitiv de guta prin utilizarea de leacuri batranesti pentru guta.Aceștia ar putea propune drenarea lichidului sinovial prin fructe și legume proaspete, reducerea consumului de alcool și a altor medicamente ce ar putea mări cristalele din articulații.
Bicarbonat pentru guta. Unul dintre cele mai des întâlnite guta tratament este bicarbonatul. Acesta se amestecă cu apă și se consumă pentru a reduce cantitatea de acid uric din corp. Combinația ar trebui consumată de 3 ori pe zi pentru a preveni ca articulațiile să devină sensibile la gută.
Unguent pentru guta. Foarte indicat de către specialiști este un ungruent cu rol antiinflamator. Și medicamentele pot avea acest scop, fie sub formă de tratament guta milurit sau capsule suplimentare cu efect similar. Acestea reușesc să amelioreze durerea provocată de gută, de a reduce inflamația și să scadă nivelul de acid uric.
În același timp, specialiștii evită combinația cafeaua si guta, mai ales în timpul atacurilor.
Cafeaua nu ajută în timpul tratamentului, la fel cum consumul de alcool și consumul de alimente cu purine precum carnea nu vor diminua simptomele acestui diagnostic, la fel ca si in tratament poliartrita reumatoida.
Regim guta – tabel cu alimente permise in guta
Anumite soluții naturale pot ajuta în restabilirea unui echilibru al acidului uric.Se pot recomanda alimente proaspete precum urzică, ghimbir, cireșe, țelină sau păpădie in tratament artrita picioare.
Dacă vă știți ca o persoană care tolerează alimentele bogate în purină, atunci nu ar trebui să aveți probleme. Dacă nu, este indicat să evitați consumul de carne și alcool.
Iata asadar lista cu alimente permise in guta:
- fructele – ciresele fiind vedeta atunci cand vine de reducerea inflamatiilor si scaderea acidului uric
- legumele
- leguminoasele
- nucile
- cerealele integrale
- produsele lactate – in special cele cu un continut scazut de grasime
- ouăle
- băuturile simple – cafeaua, ceaiul de plante și ceaiul verde
- uleiurile vegetale
Nu uitați că atacurile pot surveni oricând, nu vă expuneți la boli când le puteți evita. Există diuretice tiazidice ce acționează prin împiedicarea reabsorbției de potasiu, evitând manifestarea afecțiunii de gută.
O viață echilibrată este cel mai bun remediu, consumați lichide, apă din belșug, fructe și legume proaspete și dacă aveți îndoieli, apelați cu încredere la specialiști care pot oferi și sfaturi privind medicamente potrivite în caz de gută.
Lasă un răspuns