Prostata marita, cunoscuta si sub numele de prostatita cronică este una dintre cele mai de temut afectiuni cronice care poate apărea în rândul bărbaților odata cu inaintarea in varsta, din diverse cauze, generând mult disconfort și durere, cu efecte semnificative asupra calității vieții.
Pe lângă respectarea recomandărilor de tratament venite din partea unui medic specialist și administrarea unor medicamente adecvate prescrise de acesta, pot fi puse în practică câteva remedii naturiste care ajută la ameliorarea prostatitei.
Din acest motiv, este necesar să recunoaștem primele simptome ale acestei afectiuni si sa identificam cea mai eficace metoda de tratament care poate ajuta la reducerea inflamației prostatei. În acest fel, vom putea reduce riscul de a suferi complicatii asociate acestui organ.
Care sunt simptomele problemelor cu prostata?
Prostata este o glanda masculină situată sub vezica urinara. De-a lungul anilor, inflamarea glandei poate deveni un blocaj pentru uretra, ceea ingreunează urinarea și poate pune in pericol sănătatea pacientului.
De regulă, prostatita cronica, cunoscută sub numele de hiperplazie benigna de prostată (BBP) sau hipertrofia de prostată, afectează barbatii trecuți de varsta de 50 de ani fără a putea fi evitată, însă există anumite semne care o pot identifica și care permit începerea tratamentului cât mai curând posibil.
Simptomele pot să difere in functie de cauzele prostatitei care pot avea origine bacteriană sau non-bacteriană, ambele având în comun următoarele comportamente:
- Senzație de arsură, mâncărime sau durerea in timpul urinrii (disurie)
- Urinare frecventă
- Jet urinar slab
- Senzația de a nu fi golit bine vezica
- Febră și frisoane
CANCERUL DE PROSTATA
Cancerul prostatic începe atunci când celulele prostatei încep să crească fără control. De regulă, cancerul de prostată în stadiu incipient este greu de identificat, însă cel aflat în forme mai avansate presupune de cele mai multe ori aparitia umătoarelor simptome:
- Probleme de urinare, inclusiv fluxul urinar lent sau slăbit sau urinarea frecventa, mai ales noaptea
- Sange în urină sau în materialul seminal
- Dificultăți de a obține o erecție (disfuncție erectilă) sau disfunctie sexuală
- Durere în șolduri, spate (coloana vertebrală), piept (coaste) sau alte zone din cauza răspândirii cancerului la sistemul osos
- Slăbiciune sau amorțeală a picioarelor sau chiar pierderea controlului vezicii sau a intestinului din cauza comprimării măduva spinării, un alt efect al cancerului prostatic.
ADENOMUL DE PROSTATA
Atunci când barbatii merg la medic din cauza problemelor urinare, de cele mai multe ori se datorează unui adenom de prostata sau prostatita. Adenomul de prostata reprezintă o mărire a centrului prostatei și este diferit de cancer. Acesta se mai numeste și hipertrofia benigna a prostatei (marirea de volum).
Principalele simptome in cazul adenomului de prostata sunt:
- Nevoia de a urina frecvent (mergi la baie de mai multe ori în timpul nopții)
- Oprirea și repornirea fluxului de mai multe ori în timul urinării
- Un flux de urină cu mai puțină forță și calibru
- Urinarea într-o cantitate mică de fiecare dată
- Pierderea urinei sub formă de picături sau senzația de a nu fi golit complet vezica urinara
- Durerea sub buric în timul urinării
De cele mai multe ori, prostatita (marirea de volum) sau adenomul de prostata nu are nevoie de tratament, dar simptomele pe care le generează ar trebui monitorizate în mod regulat.
Cum să gestionați problemele vezicii urinare?
Presiunea exercitată asupra vezicii urinare de prostata marita din cauza de vârstei poate interfera cu fluxul de urină. Ca urmare, urina reziduală este reținută în vezică și nu poate fi niciodată golită complet, acestea fiind principalele cauze care determina aparitia agenților patogeni bacterieni care se răspândesc și se înmulțesc rapid. Rezultatul este o infecție a tractului urinar, care în multe cazuri se răspândește pe prostata și provoacă un disconfort considerabil in randul bărbaților afectați.
Pentru a preveni în mod eficient cistita neplăcută, regula generală consta in consumul de lichide (cel putin doi litri pe zi), ceea ce favorizează excreția germenilor patogeni. Consumul regulat de ceaiuri din plante medicinale pentru vezică și rinichi este, de asemenea, recomandat dacă există factori de risc crescuți de uretrită din cauza vârstei.
Deoarece ceaiurile din plante pot avea și un efect preventiv, un tratament medicamentos insotit de o dietă echilibrată bogată în substanțe vitale contribuie la consolidarea sistemului imunitar și ajută la prevenirea răspândirii bacteriilor. In prezent pe piata exista pastile pentru prostatita care ne pot ameliora conditia intr-un mod sanatos si nedaunator.
De asemenea, sănătatea organelor genitale poate fi menținuta evitand în mod constant sezuturile reci, și nu în ultimul rând, printr-o igienă intimă regulată.
TRATAMENTE NATURISTE PENTRU PROSTATA MARITA
La aparitia simptomelor prostatei marite, prima recomandare este vizita la medicul urolog care va prescrie tratamentul medicamentos adecvat, in urma efectuării unui set de analize, pentru a atenua efectele acestei boli cronice.
In plus, această situație mai poate fi îmbunătățită printr-o modalitate simpla ce consta in schimbarea obiceiurilor zilnice si adoptarea unor tratamente naturiste, cum ar fi:
Urzica pentru tratarea infecțiilor și inflamațiilor
Vârfurile înflorite, adică ramurile înflorite ale urzicilor sunt diuretice și antiinflamatoare și îmbunătățesc fluxul urinar. Se poate administra ca decoct cu porumb, brusture, epilobio și lemn dulce, până la două pahare pe zi.
Semințele de dovleac pentru ameliorarea efectelor unei prostate mărite
Bogate în lipide, în special acid linoleic, care reprezintă jumătate din acestea. De asemenea, conține vitamina E, steroli și proteine. S-a demonstrat că aceste lipide scad semnificativ nivelurile de dihidrotestosteron în țesutul prostatei și, de asemenea, presiunea vezicii și a uretrei. Semințele de dovleac sunt antiinflamatoare și promovează funcția normală a prostatei în tratamente îndelungate.
Roșii pentru a reduce inflamația prostatei
Tratamentul cu licopen, principalul antioxidant din roșii, poate reduce riscul de a dezvolta cancer de prostata, ajutand la scăderea nivelului sanguin al antigenelor, o proteină legată de inflamația prostatei. În acest caz, puteți profita de proprietățile sale consumând suc de roșii sau adăugându-l la salate și supe.
Ghimbirul: stimulant circulator, vasodilatator și antiinflamator
Vitaminele A, C și E și beta-carotenii din ghimbir sunt antioxidanți puternici care pot proteja prostata de radicalii liberi dăunători, care sunt legați de îmbătrânirea accelerată și dezvoltarea țesutului canceros. Pe de altă parte, vitamina C și zincul stimulează sistemul imunitar, care protejează prostata de infecții bacteriene și inflamații.
Mătasea de porumb pentru a reduce prostata mărită
Mătasea de porumb este utilizată pentru infecțiile vezicii, inflamația sistemului urinar și inflamația prostatei. Mătasea de porumb conține proteine, carbohidrați, vitamine, minerale și fibre. De asemenea, conține substanțe chimice care ar putea funcționa ca pastilele de apă (diuretice) și ar putea ajuta la reducerea inflamației.
Concluzie
Aceste remedii naturiste pentru prostatită vor ajuta la ameliorarea simptomelor, dar în niciun caz nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentul medical sau recomandările unui medic specialist.
În plus, înainte de a începe să utilizați aceste remedii pe baza de plante, ca o completare a unui tratament medical, medicul poate recomanda un tratament medicamentos adecvat, ținând cont de starea dvs. generală de sănătate și ca acestea sa nu interfereze cu alte medicamente pe care deja le luați, evitand astfel aparitia unor efecte secundare neplacute și asigurand eficacitatea tratamentului.
Lasă un răspuns