Diabetul este o boală caracterizată prin niveluri anormal de ridicate de zahăr din sange care provine din alimentele pe care le consumăm și, de asemenea, este format și depozitat în organism. Este principala sursă de energie pentru celulele din organismul nostru și este transportată la fiecare dintre aceste celule prin fluxul sanguin.
Dacă nu este controlat bine, diabetul poate afecta multe dintre principalele organe, cum ar fi inima, vasele de sânge, nervii, ochii și rinichii. În plus, factorii care cresc riscul de diabet sunt factori de risc pentru alte boli cronice grave. Controlul diabetului și al nivelului de glucoza din sânge poate reduce, asadar, riscul de a dezvolta aceste tipuri de complicații sau comorbidități.
Cum să recunoașteți diabetul de tip 2?
Semnele și simptomele diabetului de tip 2 se dezvoltă adesea lent si reflectă o crestere a indicelui glicemic, uneori fiind imposibil de recunoscut boala ani de zile. Primele semne și simptome, pot include următoarele:
- Creșterea senzatiei de foame și sete
- Dureri de cap si lipsa concentrării
- Vedere încețoșată și stări frecvente de oboseala
- Infecții frecvente și răni care necesită timp să se vindece
- Amorțeală sau furnicături în mâini sau picioare
- Zone întunecate ale pielii, de obicei la subsuori și gât
Glicemia este considerată foarte mare atunci când valoarea sa depășește 130 mg / dl înainte de masă sau mai mare de 180 mg / dl la două ore după prima inghititură. Cu toate acestea, cele mai multe dintre simptomele enumerate mai sus nu apar până când nivelul valorilor nu depășește 250 mg / dl.
Cum să obțineți scaderea glicemiei?
Glicemia crescuta sau hiperglicemia poate fi tratata prin modificări asupra stilului de viață ce pot avea, totodata, un impact semnificativ asupra progresiei diabetului. Un stil de viață sănătos include următoarele:
- Consumul de alimente sănătoase. Alegeți alimente bogate în fibre, sărace în grăsimi și sărace în calorii. Concentrați-vă pe fructe, legume și cereale integrale.
- Exercitiu fizic regulat. Dedicați 150 de minute sau mai mult pe săptămână pentru o activitate aerobică moderată până la viguroasă, cum ar fi plimbări rapide, ciclism, alergare sau înot.
- Pierderea in greutate. Pierderea în greutate și mentinerea ei, poate încetini progresia de la prediabet la diabet de tip 1 sau 2. Dacă aveți prediabet, pierderea de la 7 la 10% din greutatea corporală vă poate scade riscul de diabet zaharat.
- Evitarea inactivitatii . A rămâne inactiv pentru perioade lungi de timp vă poate crește riscul de diabet. Încercați să vă ridicați la fiecare 30 de minute și să vă deplasați pentru câteva minute.
Ce poate recomanda un medic specialist?
Sfatul unui medic, de cele mai multe ori, este ca pacientul sa-si verifice nivelul glicemiei pentru a se asigura că acesta se află în intervalul optim. Masurarea glicemiei se face de obicei cu un dispozitiv mic pentru acasă numit glucometru, care măsoară cantitatea de zahăr dintr-o picătură de sange.
De exemplu, poate fi necesar să fie verificat o dată pe zi și înainte sau după exerciții fizice. In cazul in care urmați un tratament cu insulina, poate fi necesar să o faceți de mai multe ori pe zi.
În cazul in care prezentați semne sau simptome de hipoglicemie sau hiperglicemie, este indicat sa consumati alimente care pot ajuta la reglarea nivelului glicemiei. Se recomandă păstrarea unei evidențe a măsurătorilor nivelului de glucoza pentru a le împărtăși cu medicul dvs.
CARE ESTE CEL MAI BUN MOD NATURAL DE A NORMALIZA NIVELUL GLICEMIEI? – ALIMENTARE
În zilele noastre, pe lângă medicamente și injecții cu insulina, există câteva produse naturale care pot ajuta la controlul glicemiei. De menționat ca aceste suplimente alimentare sunt de regula vitamine și alimente folosite pentru a susține o dietă sănătoasă si nu pentru a înlocui mesele:
REGLAREA GLICEMIEI CU FRUCTE ȘI LEGUME
Leguminoase (fasole, linte, soia, fasole de lima și naut): cu doar o jumătate de cană de leguminoase obțineți 1/3 din recomandarea zilnică de fibre. Încercați să includeți leguminoase de trei ori pe săptămână, până când devin parte din dieta dvs. zilnica.
Legume cu frunze verzi: adaugă volum meselor cu conținut scazut de calorii, contin fibre, fier și acid folic. Prezenta lor în diferite forme vă va ajuta să dați varietate felurilor dvs. de mâncare.
Citrice: Consumați aceste fructe în întregime pentru a obține toată fibra și vitamina C. Amintiți-vă că sucul de portocale crește rapid nivelul glicemiei, asa ca este mai bine să-l consumați în forma sa cea mai naturală.
Cartof dulce: Este un tubercul similar cu cartofii, dar are un indice glicemic mai mic și conține, de asemenea, fibre. Portia recomandată este de o jumătate de cană.
REGLAREA GLICEMIEI CU CEREALE ȘI SEMINȚE
Cereale integrale: grâul integral și ovăzul contin toți nutrienții necesari pentru a evita cresterea nivelului glicemiei. In cazul in care se consuma cereale integrale la micul dejun, probabil va exista un control al glicemiei mai bun la prânz și cină₄.
Semințe oleaginoase (migdale, nuci, fisticul și arahide): datorită conținutului lor de grăsimi sănătoase, contribuie la scaderea riscului de inflamație și, prin urmare, ajută la prevenirea dezvoltării diabetului. Nu uitați să vă limitați doza, deoarece reprezinta o energie alimentară densă.
Scorțișoară: Scorțișoara este folosită în mod obișnuit ca formă de medicament chinezesc de aproape o mie de ani. Pregătirea unei infuzii cu acest condiment sau includerea măcinată în alimente poate ajuta la controlul glicemiei, potrivit diverselor studii.
Lasă un răspuns