Last Updated on 23/05/2022
Negii sunt mici excrescente ale pielii cauzate de proliferarea celulelor, care apar după contaminarea cu virusul papiloma uma (HPV). Dacă marea lor majoritate este benignă și necesită doar îngrijire locală, unele tipuri sunt mai periculoase.
Tratarea negilor nu este obligatorie intrucat acestia, de obicei, dispar de la sine în câteva săptămâni sau luni, dar în cazul in care sistemul imunitar nu poate lupta eficient impotriva lor, poate dura ani. Cu toate acestea, multe persoane consideră negii inestetici sau enervanti si vor să scape de ei imediat, evitand astfel riscul raspandirii pe corp si transmiterii altor persoane.
Tipuri de negi
Există diferite tipuri de negi sau tipuri de negi poze care apar in diferite zone ale corpului (maini, picioare, brate, fața, zona inghinala, organe intime), pot fi recurenti și isi fac aparitia in locații mai mult sau mai puțin importante ale pielii:
Negii plantari (negi in talpa): se gasesc în principal pe talpi și călcâi si, deoarece greutatea corpului se sprijină pe tălpile picioarelor, sunt împinși în interior. Acest lucru face tratarea mai dificila și poate duce la simptome de disconfort si durere.
- Negii obișnuiți (vulgari): umflături pe piele de mărimea unui cap de ac până la un bob de mazăre si apar pe dosul mainilor, degetelor, marginilor unghiilor și picioarelor. Negul obisnuit, in prima faza, are o consistenta moale, dar poate deveni aspru și solzos.
- Negii plati: negi mici de culoare ușor maronie care apar în principal pe față, în special pe frunte și obraji. Mâinile și antebrațele sunt, de asemenea, mai frecvent afectate.
- Negii mozaic: excrescente albe, de obicei situate pe mingele picioarelor sau sub degetele de la picioare, dar se pot răspândi și pe o zonă mai mare pe toată partea inferioară a piciorului. Sunt mai plate decât verucile plantare și rar provoaca disconfort la mers.
- Negii de tip perie (filiformi): au un aspect asemănător firului, de regula se formează pe față și, prin urmare, sunt de obicei perceputi ca deosebit de enervante.
Negii genitali (verucile genitale sau condiloame genitale) – sunt mici noduli fermi care afectează doar zona genitală, se transmit pe cale sexuală și metoda de tratament diferă in comparatie cu tipurile de veruci menționate mai sus.
De ce apar negii?
Negii sunt declanșati de virusul papiloma uman (HPV) si nu de veruca plantara care poate pătrunde în piele prin mici leziuni și fisuri fine și pot stimula proliferarea celulelor in jurul acestora. Acest lucru creează o cornee mai groasă, care mai apoi se dezvolta ca un neg.
Acești viruși există în mod natural pe piele, așa că atunci când sistemul imunitar al unei persoane este slăbit (de exemplu, de o afecțiune sau de un medicament), aceștia au un risc mai mare de a contracta virusul.
Virușii care provoacă veruci sunt contagioși și se transmit prin:
- Contact direct: virusurile continute in celulele negului se raspandesc pe piele prin scarpinare. Această diseminare a virusurilor de la nivelul pielii poate crea noi negi prin auto-contaminare. De asemenea, virusul poate fi transmis și unei alte persoane prin contact cu pielea.
Contact indirect: virusurile prezente in veruci se depun pe suprafetele de contact (pardoseala, obiecte, prosoape aparate de ras etc.) apoi patrund in pielea lezata (taietura mica a pielii, abraziune etc.) a persoanei care intra in contact cu aceste suprafete contaminate.
Negii cancerigeni – cum să ii recunoaștem?
Din fericire, majoritatea infecțiilor cu HPV nu se transformă în cancer. Cu toate acestea, unele tulpini de HPV au fost asociate cu cancere si boli ale organelor genitale.
Negii genitali se intalnesc la barbati la nivelul glandului, frenulului, preputului, meatului si mai ales la nivelul brazdei balano-preputiale. La femei, pot fi vazute la nivelul vulvei și uneori a vaginului, a colului uterin. De asemenea, anusul este adesea afectat la ambele sexe.
Există tipuri de veruci microscopice care nu pot fi detectate cu ochiul liber, iar un consult medical poate ajuta la diagnosticarea lor.
Când apar complicații, de multe ori negii genitali sunt cei care le provoacă. Asocierea negilor genitali și a displaziei colului uterin (leziune precanceroasă) este destul de frecventă. Coexistența condilomului cu cancerul de col uterin in situ ridică posibilitatea transmiterii prin contact sexual a unui factor de promovare a cancerului. Detectarea precoce a anomaliilor, datorită frotiurilor cervicale, este cea mai bună protecție împotriva cancerului de col uterin.
Tratamentul negilor
Există multe tratamente eficiente pentru papiloame, de la creme la interventii chirurgicale. Medicul dermatolog va determina care metoda de tratament este cea mai eficienta pentru fiecare tip de neg.
În cazul negilor obișnuiti, acești negi răspund adesea la preparate topice care se pot obține fără prescriptie medicala, cum ar fi acidul salicilic și acidul lactic, care funcționează prin slăbirea pielii infectate. Crioterapia cu azot lichid poat fi, de asemenea, cea mai buna solutie pentru negi comuni.
Negii plantari sunt uneori greu de eliminat și necesită, de obicei, o soluție concentrată de acid salicilic. In acest caz, medicul poate utiliza tratament negi plantari cu laser sau metoda crioterapiei cu azot lichid pentru acele veruci plantare care nu se pot indeparta prea usor.
Printre cele mai folosite metode de tratament pentru negi genitali, se găsesc următoarele:
- unguent pentru mancarimi in zona genitala – un tratament cu aplicare locala, a se utiliza conform indicațiilor medicului.
- crioterapie sau galvanocauterizare – unul dintre tratamente îngheață negii pentru a-i elimina, celălalt îi arde.
- injecții cu interferon – în acest tratament medicul injectează o substanță chimică numită interferon direct în fiecare neg.
tratament cu laser – aceasta este o metodă utilizata in mod frecvent pentru a scapa de negi rapid.
Exista si tehnici la domiciliu, destul de eficiente, care pot fi practicate inainte de a folosi procedurile mentionate mai sus, astfel ca unele persoane pot scapa de negi cu otet, apa tare pentru negi, uleiuri esentiale, salvie sau rostopasca.
Lasă un răspuns