Last Updated on 02/08/2022
O greutate echilibrata este importanta nu numai pentru a ne simti mai bine in pielea noastra, ci și este benefica pentru sanatate. Insa, nu intotdeauna reusim sa scapam usor, rapid și sănătos de kilograme in plus.
În acest articol ne propunem să vă informăm despre tot ce trebuie să știi daca vrei sa slabesti sanatos și cum sa slabesti sanatos cu cure de slabire eficiente, vom oferi sfaturi pentru diete sanatoase, și cum ar trebui să calculezi caloriile în procesul de slabire.
Calculați-vă necesarul de calorii folosind calculatorul de calorii
Corpul folosește caloriile din alimentatie pentru a susține și genera energie pentru funcțiile esențiale, cum ar fi respirația, mersul, și vorbirea.
Necesarul caloric depinde de numeroși factori, precum sexul, vârstă, greutatea și nivelul de efort fizic. Ca regulă generală cantitatea minimă de calorii nu ar trebui să fie mai mică de 1.200 de kcal pe zi, pentru că pe termen lun acest lucru îți poate afecta metabolismul, si pot avea probleme cu pierderea in greutate.
De asemenea necesarul caloriilor depinde și de stilul de viata:
- 1200 – sedentar
- 1375 – ești prea puțin activ
- 1550 – ești moderat activ
- 1725 – ești foarte activ
1900 – ești extrem de activ
De asemenea puteți folosi unele formule de calcul pentru a afla de cate calorii are nevoie organismul nostru, precum formula Harris-Benedict:
La bărbați, consumul energetic de repaus = 10 x greutatea (kg) + 6,25 x înălțimea (cm) – 5 x vârstă (ani) + 5.
La femei, consumul energetic de repaus = 10 x greutatea (kg) + 6,25 x înălțimea (cm) – 5 x vârstă (ani) – 161.
Nu te infometa
Ca să slabesti sanatos, evita practica de infometare cu diete hipocalorice ca dieta de 1000 calorii sau chiar 500 de calorii pe zi sau cu sfaturi despre cum se slabeste 3 kg pe zi, cum sa slabesti 10 kg, vreau sa slabesc 5 kg sau cum sa slabesti 5 kg, deoarece un consum insuficient de mancare ziua poate spori consumul de cafea sau produse cu cantitati mari de zahar, care vor stimula și pofta de mancare. De asemenea, înformetarea ziua va crea senzația de foame pe timp de seara. Iar pe langa asta exista si alte metode de a pierde rapid in greutate prin suplimente alimentare ce au compozitii naturale care intensifica procesul de ardere al grasimilor.
În același timp, senzatia de foame este naturală in timpul dietelor, deoarece aportul caloric este sub cel inainte de dieta. De aceea pentru a slabi, odata ce se incepe o dieta și simti foame, mananca alimente bogate in proteine (carne slabă) si bea cantitati mari de apa. De asemenea, evita sa consumi carbohidratii procesati combinați cu zahar.
Doar că s-ar putea să vă dezamagiti cu rezultatele acestor sfaturi, deoarece procesul de slabire este un proces continuu și îndelungat care cere mult efort, dedicație și consistență.
Totodată, uneori o dietă radicală și rapidă este necesară pentru anumite categorii de sportivi. De exemplu, cand vine vorba de competiții de culturism, sportivii au grijă să slabeasca cu ajutorul unei diete stricte, bazată pe un aport mare de proteine (cel puțin 1,5 g de proteine pe kilogram corp), grasimi sanatoase și carbohidrati complecsi.
Alege cele mai buna dieta care ti se potriveste
Fiecare persoana, in functie de preferinte si nevoi, poate alege între diferite optiuni de dieta, insa în general ele sunt axate in principal pe consumul de legume, fructe, grasimi bune si proteine, care contribuie la un aport optim de minerale, vitamine, fibre si apa.
Ca exemple de diete populare, probabil putem menționa dieta japoneză propune de a bea apă imediat după trezire și să astepți 30 de minute până la micul dejun. O altă dietă fix la fix propune un orar de mese, conform căruia poți manca fiecare 3 ore, iar în pauză de la o masa la alta se permite de a consuma cafea neagra, ceai fara zahar sau apa.
Practica mancatul constient
Deseori kilogramele in plus apar cand se mananca fara a acorda atentie acestei acțiunii sau pentru a satisface nevoilor emotionale. Mancatul constient sau Mindful Eating inseamna practica la alimentare atentă, bucurandu-ne de mancare.
Acesta implica:
- a manca lent, fara distragere, apreciind mancarea
a acorda atentie semnelor de foame si a ne opri din mancat cand stomacul este plin
Alege sa faci exercitii fizice
Este demonstrat ca exercitiile fizice pot îmbunătăți genele care controleaza metabolismul si sistemul muscular. Astfel chiar și 30 de minute de efort fizic pe zi pot fi soluția eficienta catre o silueta de invidiat.
Multe persoane opteaza pentru practica alergatului sau inotului. În cazul cand nu poti practica aceste tipuri de sport, poți să mergi la plimbări ziua sau seara.
Detine notiuni de baza despre caloriile alimentelor
Pentru a înțelege continutul de calorii în anumite alimente, iata o listă cu indicatori calorici:
căpșune: 32 de calorii la 100 grame
- piersici: 39 calorii la 100 grame
- zmeura: 52 calorii la 100 grame
- mere: 52 calorii la 100 grame
- caise: 48 calorii la 100 grame
- salata verde: 15 calorii la 100 grame
- castravete: 15 calorii la 100 grame
- țelină: 16 calorii la 100 grame
- ridichi: 16 calorii la 100 grame
- broccoli: 35 calorii la 100 grame
piept de pui: 165 calorii la 100 grame
Desi nu trebuie să calculăm obsesiv cantitatea consumată de calorii, constientizarea nivelului de calorii este importanta pentru a pastra un echilibru general în obiceiurile alimentare.
Pune cantarul deoparte si masoare-te
Chiar dacă faci o dietă şi practici sport, pentru a monitoriza pierderea din greutate în afara de cântăritul săptămânal, ar trebui să te măsori în modul următor:
Piept şi bust – cu aplicarea centimetrului cât de sus e posibil sub sâni
- Talie, mijloc şi şolduri
Coapse şi genunchi
De asemenea, metoda de masurare a succesului tau depinde de scopul final urmarit. Daca acesta sta în cresterea masei musculare, nu are rost sa urmaresti cântarul, deoarece muschii cantaresc mai mult decât grasimea. În acest caz, poți opta să masori greutatea aplicata în exercitiile de forță. Pentru a urmări arderea grasimilor, o metoda potrivita de măsurare este densitatea antrenamentului și nivelul de efort aplicat în fiecare antrenament.
Ai rabdare
Desi multi oameni sunt interesati sa afle despre cum sa slabesti la fata, cura de slabire rapida, sau dieta pentru cei care slabesc greu si renumita dieta de slabit 10 kg in 5 zile, trebuie să înțelegem ca orice dieta are nevoie de timp și rabdare pentru ca metabolismul sa se obisnuiască cu noul stil de viata si incepe sa dea rezultate.
Pentru a nu pierde motivația în acest proces, incearca să nu te concentrezi pe un numar de kilograme de slabit pe saptamana, ci sa stabilesti obiective mai realizabile pe termen scurt: ca o masa sanatoasa cu felul întâi și doi cu legume și carne de pui, un mic dejun cu alimente bogate in fibre, sau mersul pe jos zilnic 30-40 de minute, si sa te interesezi de retete de slabit usoare si sanatoase si nu cele care iti promit ‘ cum sa slabesti rapid, cum sa slabesti usor” sau ce tratamente de slabit rapid acasa poti face.
Lucrează la obiceiurile tale
Pentru ca pierzi din greutate eficient și pe un termen lung, este important de știut că alegeri alimentare sănătoase, controlul dimensiunii la portii de mancare si miscarea fizica trebuie să facă parte din obiceiurile tale de fiecare zi.
Un jurnal alimentar este o optiune foarte buna pentru a monitoriza dieta. Un alt obicei sănătos este micul dejun compus din fructe, legume si cereale integrale pentru continutul lor înalt de fibre.
Un alt aspect destul de important, este termogeneza. Aceasta apare cel mai des in timpul somnului, atunci cand temperatura camarei este scazuta, air corpul depune mai multa energie pentru a mentine temperatura corpului, astfel consumand mai multe calorii.
Incearca sa intelegi cuvantul „dieta”
Scaderea sanatoasa in greutate este una lenta, de regulă ne depasind intre 0,5 si 1 kilogram pe saptamana. Spre deosebire de slabitul accelerat care este destul de solicitat prin internet cu cuvinte cheie precum ce sa mananci ca sa slabesti 1 kg pe zi, vreau sa slabesc 20 kg in 2 saptamani, sau cura slabire rapida 5 kg 3 zile, este important să atragem atenția ca slabitul lent permite imbunatatirea functionarii organelor afectate de kilogramele in plus si ar putea preveni reacumularea lor după terminarea dietei (efectul yo-yo).
Ce sa mananci ca sa slabesti?
Secretul slabitului sanatos pentru organism este sa ai regim alimentar echilibrat cu nutrienti din fiecare categorie in urmatoarele proportii: proteine animale si vegetale – 15-25%, lipide – 20-30% si glucide – 50-55%.
De asemenea unele plante ne pot ajuta in procesul de slabire precum:
- Spirulina
- Orzul
- Urzica
- Nasturelul
- Frunze de aloe
Scortisoara
Ce sa bei ca sa slabesti?
Ca lichid principal pentru a pierde in greutate se considera apa. Aceasta nu numai ajută la hidratarea organismului, ci poate spori temporar metabolismul cu 30%.
De asemenea unele tipuri de ceai și infuzii pot contribui la slabire, precum:
- Ceai de urzica
- Ceai de soc
- Ceai verde
- Ceai negru
Ceai de coada calului
Mancare nesanatoasa/Fast Food
Atunci cand imparti alimentele in „bune” si „rele”, s-ar putea sa te concentrezi automatic asupra celor rele si interzise și sa le poftesti mai intens.
De aceea se recomanda sa te concentrezi pe alimentatia sanatoasa, in proportie de 80%-90%. Restul poate include alimente considerate „rele”, pe care le poti consuma, in cantitati mici și ocazional, fara sa renunti la dieta și fara sentimentul de vinovatie.
Lasă un răspuns