Cuprul este un mineral absolut necesar pentru menținerea sănătății oaselor și care îmbunătățește sistemul imunitar din organismul uman. Îl regăsim în majoritatea țesuturilor musculare, în ficat și în celule nervoase din creier.
Avem nevoie de multiple vitamine și minerale ca să asigurăm necesarul și să eviăm orice formă de anemie. Pentru buna funcționare a corpului, este important să avem cupru în organism. Acesta joacă un rol important în formarea globulelor roșii din sânge, stimulând imunitatea.
Deși nu atât de cunoscute, efectele și multiplele cupru beneficii sunt vitale pentru o viață lungă. În acest articol vom descopri totul despre cupru, avantaje, doza recomandată, simptome ale unui deficit de cupru in organism sau, dimpotrivă, ale excesului.
Cupru – proprietati. Care sunt functiile cuprului in organism?
Cuprul este un microelement chimic ce este implicat în reacții la nivelul celulelor sângelui, în cadrul cupro-enzimelor. Proprietățile sale formează conexiuni între colagen și elastină, având rolul de a ajuta la prevenirea deteriorării vaselor sanguine și la tratarea unor boli sau afecţiuni la nivel microchimic.
Totodată, cuprul are proprietatea de produce energie și contribuie la eliminarea colesterolului rău. Un nivel optim de cupru in organism inhibă șansele apariției unor probleme de sănătate precum osteoporoza, boala Wilson, Menkes și alte boli degenerative sau cardiovasculare.
Care sunt beneficiile cuprului în dieta umană?
Beneficiile cuprului sunt multiple pentru sănătatea organismului nostru. Iată, pe scurt, cele mai importante avantaje:
Ajută la desfundarea arterelor de colesterol ale vaselor inimii
- Împreunnă cu fierul, previne apariţia bolii Alzheimer
- Reglează metabolismul și îmbunătățește funcțiile glandei tiroide
- Creează energie prin asocierea cu fierul și produce globule roșii
- Menține nivelul colagenului și a elastinei în organism
- Are rolul de a pigmenta pielea și părul
Are efect antioxidant, antiinflamator
Cea mai mare parte a cuprului se localizează în creier, inimă, rinichi și oase. Prin dieta alimentară sau suplimente, dacă e nevoie, este necesar să menținem un nivel optim de cupru. Are efect antibacterian si antioxidant la fel ca si tinctura de iod. Ce este tinctura de iod – este o solutie de uz extern care este folosita pentru a trata infectiile.
Surse de cupru
Cele mai bogate produse alimentare în cupru sunt:
Carne de orice tip și organe precum ficat, rinichi și inimă
- Fructe de mare și crustacee precum scoici, stridii, midii, homar și calamar
- Ciocolata cu conținut de cacao de minim 70-85%
- Alimente oleaginoase ca nucile, caju, migdale, fistic, alune, nuci de macadamia, avocado și semințe de floarea soarelui
- Leguminoasele, mai ales fasole, boabele de linte și soia
Apa potabilă
Cuprul este un mineral esential ce se asimilează din hrană, nu este produs de către organism. Conform OMS, ce a publicat numeroase studii în acest sens, doza zilnică recomandată se situează între 1 și 3 mg de cupru.
Cum absoarbe corpul cuprul?
Pentru că nu poate fi format de corpul uman, ci numai din dietă, absorbtia cuprului depinde de cantitatea de hrană pe care o consumați și cât de variată este aceasta. Din punct de vedere al produselor alimentare, conținutul de cupru variaza între 75% și 12%, dacă dieta e săracă.
Se asimilează ușor, cuprul influentând totodată și absorția fierului și a altor componente precum zinc. Prin urmare dieta echilibrată joacă un rol fundamental pentru a menține organismul sănătos, Altfel, suntem expuși la deficitul de cupru și efectele secundare ce afectează oasele, celulele sanguive roșii și albe și slăbește orice proces de vindecare din organism.
Deficitul de cupru – simptome și semne
Deficitul de cupru nu este o problemă întâlnită frecvent, dar poate apărea în cazul unei diete necorespunzătoae sau poate fi determinată de alte boli ce inlcud moștenire genetică slabă, absorbție necorespunzătoare sau afecțiuni ale sistemului nervos central.
Cele mai comune simptome pentru deficitul de cupru includ:
- Anemie
- Temperatura corporala scazuta
- Oase fragile, expuse fracturilor și osteoporoza;
Afecțiuni ale glendei tiroide
Limita scăzută a cuprului poate agrava simptomele altor afecțiuni, mai ales în cazul celor de natură cerebrală. Studiile recente arată că există un tratament cu cupru iar efectele terapeutice ale acestui metal sunt uimitoare.
Indicat este ca orice deficit să fie revolvat prin dietă sau suplimente, doza recomandată fiind de 2 mg de curpu pe zi. Dacă alegeți suplimente sau terapia cu cupru, nu uitați să o faceți doar sub îndrumarea unui medic specialist.
Exces de cupru – simptome de toxicitate
Cealaltă extremă o reprezintă excesul de cupru, care este la fel de dăunătoare precum deficit de cupru. Ca regulă generală, nu s-au raportat excesul din cauze alimentare, exceptând situații în care alimentele au fost depozitate în zone cu țevi de cupru. O altă cauză posibilă ar fi consumul de suplimente fără a fi nevoie.
Simptome ale existenței cuprului în cantități prea mari în țesuturile organismului sunt:
- Greață, stări de vomă și gust metalic în gură
- Dureri de burtă și de cap
- Amețeli, confuzie sau stări de slăbiciune
Diaree
Dacă suferiți de intoxicatie cu cupru, simptome precum cele de mai sus se vor maniftesta zilnic. Este bine să controlați dacă cuprul este prea mult în organism, printr-o simplă analiză medicală.
O excepție o reprezintă boala Wilson, deoarece pacienții nu pot elimina curpul din corp. În acest caz, singurul lucru care se poate face, este un tratament specializat de extragere a surplusului.
Este clar că cuprul are un rol unic în menținerea echilibrului de minerale în corp. Dar excesul dăunează mai ales organelor, deoarece rolul ficatului în curățare va fi blocat și nu va mai putea filtre toxinele, de aceea este bine sa verificam totodata si acizii omega 3 6 9, contraindicatii si efecte, daca sunt combinate.
Ce afecțiuni pot fi tratate cu cupru?
O serie de afecțiuni pot fi ameliorate dacă se urmeaza o terapie cu cupru. Cea mai cunoscută este anemia, care cu un supliment format din fier și cuprul necesar, poate evita instalarea anemiei cronice.
Un alt exemplu este boala Menkes, o afecțiune genetică ce nu permite organismului să metabolizeze cuprul. Cuprul poate fi injectat subcutanat, ajutând la normalizarea nivelului său și la ameliorarea simptomelor de boala.
Pentru o viață sănătoasă este bine să corectăm deficitul de vitamine, având grijă în primul rînd la alimentația noastră. Specialiștii recomandă, în acelaşi timp, o dietă variată și mișcare, consumul de lichide și cât mai multe legume proaspete.
Lasă un răspuns