Last Updated on 28/06/2022
Vitamina C, numita și acid ascorbic, este un nutrient solubil în apa, care poate fi găsit în principal în fructele si legumele proaspete si are un rol important în multe procese metabolice din organismul uman.
Deoarece corpul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, peste important să se asigure un aport rezonabil al acestei vitamine prin dieta sau, dacă exista dificultăți în a obține suficientă vitamina C din surse alimentare, se poate apela la suplimente alimentare ce pot duce la prevenirea dezvoltarii de diverse probleme ce apar cu simptome nu tocmai placute.
La ce ajuta vitamina C? Cum se ia vitamina C? De câtă vitamina C ai nevoie pe zi? 75 mg sau 15 mg ? Ce fructe contin vitamina C, in afara de citrice dar legume? Afla tot ce trebuie sa stii despre acest subiect din randurile urmatoare.
Vitamina C (acid ascorbic) – proprietati
Expus constant la o varietate de agenți patogeni, viruși, bacterii și ciuperci, sistemul imunitar deschide calea catre boala, iar într-o astfel de situație, o doză zilnică adecvată de vitamina C poate:
- Proteja celulele de actiunea radicalii liberi
- Promova metabolismul energetic normal
- Stimula funcționarea sistemului nervos
- Reduce riscul de boli și de epuizare
- Promova absorbtia fierului, ambele fiind implicate în formarea celor 20 de aminoacizi esențiali care sunt utilizați pentru a construi proteine în organism
- Contribui la buna functionare a sistemului imunitar în timpul și după antrenamentul fizic intens
- Contribui la formarea colagenului, care este importantă pentru buna funcționare a vaselor de sange, oaselor, cartilajelor, gingiilor, dinților și pielii
Beneficiile asupra organismul uman ale consumului de vitamina C
Datorită rolului său important în sanatate, există numeroase afirmații despre beneficiile vitaminei C asupra organismului, printre cele mai populara fiind aceea ca stimuleaza sistemul imunitar.
Pe bună dreptate, deoarece corpul are nevoie de vitamina C pentru a se proteja de agenți patogeni și pentru a se asigura că alte procese importante din organism funcționează. Vitamina C are un efect antioxidant, ceea ce înseamnă că elimină compușii dăunători, cum ar fi radicalii liberi și speciile reactive de oxigen, protejând astfel celulele și moleculele din organism de daune. Faptul că vitamina C ajuta la întărirea sistemului imunitar sugerează că doze mai mari de vitamina C pot contribui la prevenirea sau la ameliorarea răcelilor.
In plus, rolul vitaminei C este acela de a promova absorbtia fierului și formarea colagenului, ceea ce are efecte benefice pentru țesutul conjunctiv și piele, par și unghii sănătoase.
Exista, de asemenea, studii care indică faptul că vitamina C normalizează fluxul sanguin și are astfel un efect preventiv asupra tuturor bolilor asociate cu arterioscleroza. Acestea includ, de exemplu, hipertensiunea arterială, atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord. În plus, aceasta vitamină asigură ca pereții interiori ai arterelor noastre să fie netezi, astfel încât colesterolul și alte substanțe să nu se depună pe pereții arterelor.
Deficienta vitamina C – boli cauzate de carenta
In cazul unei deficiente de vitamina C, factori, efectele nu sunt la fel de evidente la început precum par in cazul altor vitamine, cel mai adesea, putand fi detectate doar prin analize de sange.
Cu toate acestea, cele mai frecvente simptome ale deficienței de vitamina C in organism sunt:
- Dureri severe în oase, articulații și mușchi
- Imunitatea slăbita si lipsa poftei de mâncare
- Stare de spirit proastă, intensificarea simptomelor de stres care în cazuri extreme duc la depresie
- Afecțiuni inflamatorii si boli cardiovasculare, inclusiv ateroscleroza
- Un nivel ridicat de fier, care poate provoca leziuni ale organelor și ale sistemului nervos central
- Scorbutul, asociat cu membre rigide sau dureroase și sângerări interne și externe (sangerari nazale, ale gingiilor etc) din cauza lipsei de colagen si fier
Cum se poate corecta un deficit de vitamina C
O eventuală deficiență este rară și poate fi compensată cu o dietă echilibrată, bogata în alimente care contin cantitati mari de vitamina C. In acest sens, specialistii recomanda respectarea regulei „cinci pe zi”, și anume includerea a cinci porții de alimente în dieta zilnica, sau alegerea unui cel mai bun supliment cu zinc si vitamina c.
Cu toate acestea, unele grupuri de persoane, cum ar fi fumătorii sau persoanele care nu consuma deloc fructele sau legumele, au nevoie de o porție suplimentară de vitamina C, caz in o eventuala deficienta se poate preveni prin suplimente alimentare. Acidul ascorbic în doze mari pentru uz oral este disponibil în diferite forme si combinatii: capsule, vitamina C pulbere, vitamina C lipozomala, complex de vitamina C cu zinc si D3, vitamina D si vitamina K, vitamina C fiole, vitamina C injectabil sau comprimate efervescente pentru băut (vitamina C 1000 mg). De asemenea, vitamina C poate fi administrată și prin perfuzie cu consultarea prealabila a medicului.
Vitamina C – efecte adverse
Deși prea multă vitamina C in organism este puțin probabilă, un supradozaj poate să apară numai dacă se iau suplimente pentru o perioadă lungă de timp, ceea ce ar creste limita superioară de 15 mililitri pe litru din sange.
La persoanele sănătoase, simptomele unei supradoze de vitamina C sunt destul de inofensive. În câteva cazuri, pot apărea probleme cu tractul gastrointestinal, crampe abdominale, greață și diaree. Odată ce excesul de vitamina C este eliminat prin urina, aceste efecte secundare sunt de asemenea indepartate.
Persoanele cu afectiuni metabolice sau boli de rinichi sunt expuse unui risc mai mare de efecte adverse, deoarece rinichii contribuie la eliminare, hipofuncția acestora poate întârzia excreția vitaminei C, lucru care poate creste riscul apariției pietrelor la rinichi.
Cu toate acestea, si in aceste cazuri, se poate tolera un aport de până la 1 g pe zi al acestei vitamine, fără efecte secundare dăunătoare.
Alimente bogate in vitamina C
Nu mai este un secret ca cele mai bune surse de vitamina C sunt citricele, precum portocala sau lămâia. Cu toate acestea, cantitati mari ale aceste vitamine se găsesc și alte fructe si legume, precum kiwi, căpșuni, afine, varză, ardei, roșii, broccoli, cartofi dulci și varză de Bruxelles.
Vitamina C nu se găsește doar în fructe și legume – ierburile pot fi și furnizori eficienți de acid ascorbic. Cele mai populare sunt urzicile, pătrunjelul, usturoiul sălbatic și măcrișul, care contin cu mult peste 100 de miligrame la 100 de grame.
Deoarece vitamina C este sensibilă la temperaturi ridicate, este indicat ca alimentele sa fie cat mai puțin gătite înainte de a fi consumate, pentru a-si păstra proprietățile. Când alimentele sunt procesate, aportul vitaminei C se poate pierde prin expunerea la căldură, oxigen, lumină sau apă. Pentru a consuma cât mai mult posibil din acest nutrient, alimentele corespunzătoare trebuie consumate cât mai proaspete și neprocesate.
Vitamina C – doza recomandata
Vitamina C este o vitamină solubilă în apa, ceea ce înseamnă că se absoarbe ușor, dar în schimb nu se depune în organism.
Excretăm aceasta vitamină prin urinare și, prin urmare, este necesar să luăm acest antioxidant zilnic, pentru a ne asigura că organismul primește doza zilnica recomandata.
Aportul recomandat al vitaminei C depinde de varsta, stil de viata și, după perioada de adolescență, și de sex, astfel:
- Pentru sugari și copii cu varsta de până la 4 ani se recomanda 20 mg de vitamina C pe zi, doza crescand la 85 mg pe zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani.
- Doza recomandată pentru bărbați cu vârsta cuprinsă între 15 și sub 19 ani este de 105 mg pe zi, iar pentru femei este de 90 mg de Vitamina C pe zi.
- In cazul adultilor, aportul zilnic de Vitamina C este de 110 mg pentru bărbați și 95 mg pentru femei.
- Femeile însărcinate și care alăptează au o nevoie crescută, așa că doza recomandată pentru gravide este de 105 mg, iar pentru femeile care alăptează 125 mg pe zi.
- Pentru fumători, se recomanda o doza zilnica mai mare de vitamina C, si anume 135 mg pentru femei și 155 mg pentru bărbați.
Cand se ia vitamina C – dimineata sau seara
Vitamina C este solubilă în apă, poate fi luată de obicei pe stomacul gol, cel mai bun moment fiind dimineața. Acest lucru se datorează faptului că organismul are nevoie de energie pentru a face față zilei în cel mai bun mod posibil după perioada de post de peste noapte.
În cazul în care atunci cand este luată pe stomacul gol cauzeaza iritatii, vitamina C se poate combina cu micul dejun fără probleme. De asemenea, se mai poate lua aceasta vitamină pe stomacul gol împreuna cu colagenul hidrolizat, care are multiple beneficii pentru piele, regenereaza cartilajul și imbunatateste metabolismul dar si poate fi combinat si cu mangan. Unde se gaseste mangan? In seminte, cereale integrale soia, orez etc.
Vitamina C – produse cosmetice
Proprietățile antioxidante ale vitaminei C sunt apreciate în special de producătorii de produse cosmetice. În calitate de captator de radicali, lupta impotriva compușilor agresivi ai oxigenului (radicalii liberi) – cu un dublu beneficiu: pe de o parte, un rol al acidului ascorbic este acela de a proteja produsele cosmetice, precum crema sau ser cu vitamina C, de stresul oxidativ prin contactul cu oxigenul.
Pe de altă parte, vitamina C pentru ten sau ser vitamina c, reduce stresul oxidativ asupra pielii, ceea ce înseamnă că procesul de îmbătrânire al organismului este încetinit si duce la o sanatate indelungata fara vreun risc de boala, lipsa vitamina c,piscina sau alti factori.
Fibrele de colagen din piele slăbesc odată cu vârsta, iar pielea devine moale, își pierde elasticitatea și capătă riduri din ce în ce mai pronunțate. Prin urmare, este indicata folosirea de produse cosmetice care conțin vitamina C pentru ca pielea sa fie bine îngrijită și perfect netezită si impotriva. Ce este vitamina c alcalina? Ei bine ajuta la intarirea oaselor si la productia de ccolagen, este benefica ca vitamina c copii. În plus, ne putem aștepta la o reducere semnificativă a decolorării și la o culoare naturală profundă, deoarece vitamina C inhibă eficient supraproducția de melanină, pigmentul pielii.
Lasă un răspuns