Vitamina D este un nutrient esențial în menținerea sănătății organismului nostru. Se obține în mod natural prin expunerea la soare, dar se găsește, tot natural, în produse alimentare precum ouă, lactate, ficat sau pește.
Asociat cu calciu, vitamina D ia parte la formarea oaselor încă din bebelușie. Un rol important îl joacă în asimilarea calciului și a fosforului la nivelul intestinelor. În urma expunerii la soare, va fi produsa suficientă vitamina D pentru a stimula activitatea sistemului imunitar. Se formează la nivelul pielii, ajunge în organism și îl ajută în protecția sistemului osos și a organelor.
Cel mai indicat este sa va expuneti la soare de 2 ori pe saptamana, intre orele 10 -16, deoarece atunci razele uv nu sunt asa puternice si nu exista un riscul aparitiei vreunei forme de cancer de piele.
In articol veti afla despre cat de benefice sunt vitaminele, cat si cand se ia vitamina D, dimineata sau seara? Si ce puteti face daca va confruntati cu deficitul de vitamina D.
Ce este vitamina D – tipuri
Vitamina D este o substanță cu proprități nutritive compusă din mai multe provitamine. Cunoscute ca ergosterol și 7-dehidrocolesterol, acestea sunt provitaminele care, prin expunerea la razele ultraviolete, produc Vitamina D și tipurile ei principale.
Există mai multe forme ale vitaminei D, dar cele mai cunoscute două forme sunt:
- Vitamina D2 – este produsa de plante dar se găsește și în anumite țesuturi animale si ficat
Vitamina D3 – se produce natural în urma expunerii organismului la lumina soarelui
Denumită și calciferol, vitamina D este solubilă în grăsimi și sensibilă la lumină. Cantitatea de vitamina D se detectează în sange și care ar trebui să fie 25-OH-vitamina D (25(OH)D).
Considerând că rolul vitaminei d este strâns legată de sanatatea oaselor mai ales la copii și seniori de peste 70 de ani, vitamina D și formele sale principale se pot asimila natural sau prin anumite alimente.
De ce corpul uman are nevoie de vitamina D – beneficii
Vitamina D sau vitamina soarelui, aduce beneficii multiple pentru organismul uman. Indiferent de varsta, aceasta este necesară, fie că o obținem natural sau prin aport suplimentar.
Așadar, ce benficii oferă această vitamină:
- Contribuie la o funcționare normală a tiroidei, a paratiroidei și a hipofizei
- Studiile arată că vitamina D previne apariția unor afectiuni precum rahitismul la sugari, și împiedică instalarea osteoporozei la adulți
- Determină o funcție neuromusculara optimă și joacă un rol important în reglarea ritmului cardiac
- Stimuleaza activitatea sistemelor imunitare și osos, mai ales în cazul persoanelor predispuse la boli cronice, boli autoimune, boala Crohn
Ajută și potențează funcțiile celorlate vitamine în organism
Vitamina D – doza zilnica
Exista multe recomandari generale, din multe ghiduri internationale de specialitate, privind care ar fi cantitatea optima de vitamina D, pe zi. Aceasta se exprima in unitati internationale, iar consumul poate fi raportat la mililitri, de ex. 20 ng ml.
Persoanele sanatoase au un anumit necesar de vitamina zilnic, in timp ce persoanele cu carente au cu totul alt consum. De accea, dozele sunt ajustate de catre specialist, in functie de cazul pe care il studiaza, iar pacoentilor li se recomanda un regim si un supliment.
Iata, nevoile individuale per categorie de varsta:
Vitamina D – bebelusi – Sugarii sunt cei mai predispusi la carente de vitamina D, rahitism sau proleme cu oasele. Medicii recomanda sugarilor pana in 2 ani administrare continua. Bebelusii cu varste cuprinse intre 0 – 12 luni – 24 luni li se recomanda 400 UI/zi.
Vitamina D – copii – Conform studiilor, copiii care au luat doza necesară de vitamina D au redus cu 88% riscul de diabet până la vârsta de 32 de ani. Incepand cu varsta de 2 ani si pana la maturitate, necesarul zilnic de vitamina D este 400 UI/zi, obtinuta din alimente si razele soarelui.
Vitamina D – adulti – Persoanele adulte de peste 30 de ani, femeile gravide si lauzele trebuie sa consume aproximativ 600 UI/zi.
Vitamina D – persoanele în vârstă – Persoanele peste 70 de ani devin sensibile, oasele isi pierd densitate, mobilitate si au nevoie de un calciu fixat. De aceea cantitatea zilnica de vitamina D este de 800 UI/zi.
Pentru a obtine o cantitate mare de vitamina D3, ar trebui sa expunem la soare bratele, spatele, fata si picioarele pe o perioada de 10-15 minute, de minim 2-3 ori pe saptamana. Daca la tinerete productia de vitamina D3 pe cale naturala este la nivel maxim, o data cu inaintarea in varsta, aceasta scade. Seniorii spre exemplu, in jurul varstei de 70 de ani, produc o cantitate cu cu 50% mai mica decat la maturitate.
In aces caz se recomanda suplimentarea aportului de vitamina D, fir prin produse alimentare bogate in vitamina D3, precum uleiul de peste, carne de peste (somon, pastrav, ton, hering, macrou), ciuperci, galbenus, albus si produse lactate.
10 semne ca ai lipsa de vitamina D – simptome pe care nu trebuie să le ignorați
Deficitul de vitamina D se manifestă prin stări de rău resimțite în organism. Aceste semne nu trebuiesc ingnorate, în special de femeile gravide. Carența vitaminei D conduce la risc crescut de cezariană, rahitism la bebeluș sau alte alergii ale pielii pe sistem nervos, mai ales în primii ani de viață.
Simptomele deficitului de vitamina D includ:
- Oboseala
- Dureri osoase
- Slăbiciunea sau crampele musculare
- Tulburarile de dispoziție, anxietate
- Depresie
- Gingivită, paradontoză
- Diabet
- Insuficiența calciului
- Pierderea densității sistemului osos
Tensiune arterială mare
O metodă de a verifica o eventuală carenta de vitamina D și de a vedea valorile este testul de sânge. Acesta determină dacă în sange există o cantitate a vitaminei D mai mică sau egală cu 25 oh vitamina D.
În funcție de rezultat, pentru a stopa lipsa vitamina d3, simptome și evoluție, se recomandă surse de vitamina D și suplimente de vitamina D. Acestea contribuie la eliminarea oricăror afectiuni asociate, deficit de vitamina D in organism și redarea unui stil de viață sănătos.
Incercati sa combinati o dieta bogata in vitamina D, cu alimente ce contin fosfor, peste, oua, ficat, cereale fortificate cu statul la soare. Cea mai buna vitamina D o primiti din razele soarelui, care prin sinteză, produce în mod natural ce are nevoie organismul. Poate fi considerată sursa zilei.
Excesul de vitamina D – simptome
Stim deja ca organismul utilizeaza si are nevoie de vitamina D pentru oase puternice, regenerare celulara si sanatatea sistemului imunitar. Dar totul trebuie sa fie in echilibru.
Daca doza zilnica recomandata este intre 600 si 800 IU, orice cantitate in plus poate duce la exces de vitamina D și, prin urmare, poate avea efecte nedorite. Sursele vitaminei D sunt soarele, alimente bogate in vitamina D si suplimente de vitamina D.
Desi organismul are o toleranta crescuta la cantitate mare de vitamin D dar reactiile adverse ale vitaminei D in exces sunt:
- Hipercalcemie, sau calciul in exces, care se poate depozita pe arterele inimii
- Pietrele la rinichi ce pot aparea daca se consuma concomitent supliment de calciu si vitamina D
Risc mai mare de cancer, riscul ce deriva din excesul de vitamina D
imptomele sunt variate, dar acest exces poate evolua catre o boala provocata de propriul organism, de aceea echilibrul dintre dieta si expunerea la soare este atat de important.
Suplimente alimentare bogate în vitamina D
Ne intrebam adesea ce legume si ce fructe contin vitamina D? Deoarece lipsa vitamina D, fie ca este D2, D3 sau vitamina D 2000 produce reactii adverse in organism. Ea se poate obtine si din suplimente alimentare, bogate nu doar in vitamină, vitamina k beneficii ci si lecitina, calciu, fosfor, si alte minerale.
Suplimentul poate fi sub forma de spray cu administrare orală, menținand la nivel optim cantitatea de vitamina D din sange. Poate fi capsula, care se administreaza cu apa sau sub forma de ulei. Oricare dintre produse sunt utile in mentinerea sanatatii dintilor, a oaselor si a sistemului imunitar.
Lasă un răspuns