Last Updated on 19/12/2022
Artrita reumatoida este o boala inflamatorie dezvoltată la nivelul articulatiilor cu precădere la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani. Afecțiunea se mai numește și poliartrita reumatoida și în majoritatea cazurilor este asociată cu o boala autoimuna. Majoritatea persoanelor care se confruntă cu această problemă o numesc generic reumatism și se întâlnește de 2-3 ori mai frecvent la pacientii de sex feminin decât masculin.
Artrita reumatoida netratată poate provoca deformarea oselor iar mâinile și picioarele pot căpăta un afect neplăcut, noduros iar individul se confruntă cu articulatii inflmate și roșeață în zonele afectate. În articolul următor veți mai multe despre ce este artrita reumatoida, dacă în anumite cazuri rare poliartrita reumatoida poate duce la ceva mai serios și ce este de făcut în cazul acestor afectiuni.
Ce este artrita reumatoidă?
Artrita reumatoida este o afectiune cronică ce apare des, în care membrana sinoviala se inflamează și articulatiile devin rigide, imobile și provoacă dureri articulare la orice mișcare. Din cauza artritei reumatoide sistemul imunitar nu mai distinge structurile sănătoase și cele afectate ale corpului.
Astfel, artrita reumatoida poate afecta și articulatiile bune ale membrelor, deteriorând întregul sistem articular și ducând astfel, la modificarea stilului de viata prin, a regimului alimentar și a interacțiunii sociale.
Consecințele inflamatiei articulare și a mucoasei se manifestă prin eroziune la nivelul oaselor dar nu numai. În general, după perioade de inactivitate, persoanele predispuse la artrita reumatoida ar putea simți mici pe ambele parti ale corpului presiune la nielul articulatiilor mâini. Însă simptomele s-ar putea extinde și la genunchi sau glezna umflata. Din nefericire, specialiștii afirmă că artrita reumatoida afecteaza sistemul limfatic ajungând în acest fel la inima și ochi.
Artrita reumatoida simptome si factori de risc
Prin afectarea sistemul imunitar și limfactic, în zonele corpului unde există risc crescut de a dezvolta artrita reumatoida pot apărea niște noduli reumatoizi. Aceștia sunt de fapt niște umflături ale țesutului localizate în puncte de presiune.
Pe lângă acest simptom, iată care sunt simptomele artritei reumatoide cel mai des menționate de pacientii din sistemul medical:
Dureri puternice articulare și țesuturi precum ligamente și tendoane inflamate
- Afectiuni ale sistemului imunitar și riscul dezvoltării de boli de piele pe sistem nervos. Poze de doriți să vedeți, simpla căutare pe internet vă arată imagini edificatoare
Deformări prezente în oasele corpului, boli asociate precum artrita psoriazica și guta boala
Simptomele artritei nu se manifestă la fel la toții indivizii. La unii artrita prezintă înțepături sau durere de intensitate moderată și numai dimineața. La alții, boala se manifestă prin oboseală, lipsa poftei de mancare, sau chiar pierderea în kilograme.
Principalii factori de risc ai artritei reumatoide sunt legați de moștenirea genetică dar și stilul de viață:
S-a dovedit științific că femeile sunt mai predispuse sa dezvolte artrita reumatoida mai mult decât bărbații
- Varsta este și ea un factor de risc întrucât boala apare mai frecvent după 40 de ani
- Istoricul familei poate arăta dacă aveți sau nu predispoziție la artrită prin analiza unui factor reumatoid
- Consumul de alcool și fumatul pot afecta sănătatea articulatiei, lucru ce poate duce la inflamatie. Odată întâmplată, evolutia negativă se poate produce oricând și foarte repede
Obezitatea este și ea un factor de risc deoarece persoanele supraponderale par a prezenta un risc mai mare de a dezvolta boli reumatoide.
Aparitia bolii debutează cu momentul în care apar tulburări articulare, se manifestă durerea iar acele analize de sange specifice prezintă valori neconforme cu standardul. În consecință, medicul prescrie un tratament adecvat cu starea pacientului.
Artrita reumatoida simptome
Deoarece artrita nu debutează din senin, iată pe scurt cele mai frecvente simptome ale artritei:
Articulatii dureroase și inflamate
- Durerea constantă în zona articulatiilor
- Sindrom tunel carpian
- Durere de tip reumatoide în trecut
- Imobilitate și rigiditate fizice
Sistemul imunitar slăbit
Dacă vă regăsiți în oricare dintre simptomele de mai sus, este indicat să consultați un medic specialist reumatolog. El poate efectua analize să vadă dacă există un tgp crescut, dacă glandele salivare au o activitate normală și dacă simptomele sugerează un caz acut sau cronic.
Poliartrita reumatoida tratament naturist – crema, regim, ingrediente
Poliartrita reumatoida în general împiedică realizarea de exercitii fizice deoarece boala articulara duce la aparitia durerii iar inflamatia devine vizibilă chiar și cu ochiul liber. Acestea determina ca pacientul să rămână mult timp inactiv, renuntând chiar și la mersul pe jos.
Cele mai multe medicamente prescrise pentru tratarea de poliartrita reumatoida ar trebui sa influenteze in bine evolutia bolii. Spre exemplu, un tratament precoce cu antiinflamatoare pentru poliartrita reumatoida amelioreaza simptomele și inhiba modificarea permanenta a oaselor. Totodată, au un impact pozitiv medicamentele reumatoide precum corticoizi sau agenti biologici ce pot fi găsiți în creme destinate bolii în discuție.
În funcție de medic, tratamentul poate include creme, regim alimentar pe bază de legume și lichide ce ajută la curățarea sistemului limfatic. Dacă sunteți interesați să vedeți cum arată un caz de guta simptome, căutați pe internet zona zoster poze cu afecțiuni reumatoide. Cei mai mulți specialiști oferă în prima fază a bolii calmante pentru durerile de oase. Treptat va creste compozitia pentru a scădea intensitatea durerii ce afecteaza starea pacientului, în funcție de varsta acestuia.
Unguent antiinflamator puternic – reumatism. Tratamentul clasic al celor ce au primit diagnosticul acesta începe cu un unguent poliartrita reumatoida. Ne referim la clasicele leacuri pentru durerile de spate. Pe durata tratamentului pacientii trebuie sa respecte indicațiile medicului, să aplice crema de câte ori le-a fost indicat și să evite să suprasolicite articulatiile. Ca ajutor, unii specilaliști pot prescrie suplimente artrita reumatoida ce ajută la reconturarea cartilajelor și la dezumflarea lor.
Regim alimentar poliartrita – dieta antiinflamatoare, alimente
Pentru că nu există încă un tratament care să elimine în totalitate poliartrita reumatoida, mulți pacienți caută medicamente naturiste, fără efecte secundare asupra sănătății. Totuși, dietele cu alimente antiinflamator asupra articulatiilor sunt la mare căutare.
Acestea au beneficiu asupra întregului sistem limfatic și imunitar, reduce inflamatia și creste functia articulara devenind un adevărat tratament artrita reumatoida. Se recomandă în mod deosebit dieta mediteraneeană, cu alimente bogate în omega 3 și ulei de măsline ce ajută la refacerea țesuturilor și hidratează în profunzime. Efectul va fi clar de antiinflamator articulatii, fie că boala este localizată la spate, mâini sau genunchi.
Dacă mănânci fructe și legume proaspte asiguri doza mare de antioxidanți, precum vitaminele A, C și E. Și acestea sunt cunoscute ca medicamente antiinflamatoare recomandate în probleme legate de aparitia articulatiilor reumatoide. De evitat sunt carnea roșie, lactatele, alcoolul, zahărul și orice tip de aliment procesat.
Diagnostic – teste boli autoimune
Diagnosticul nu poate fi stabilit decât de medicul specialist și aceasta numai în urma unor teste de sange și a analizei la nivelul articulatiilor. Cavitatea articulara poate fi testată pentru a observa gradul de uzură și eroziune a cartilajelor. Tot din testele de sange se pot detecta bolile autoimune, riscul fiecăreia precum și ce complicații apar în caz de evoluție negativă.
In urma tratamentului adecvat prescris de specialist, aceste medicamente trebuie să ajute la îmbunătățirea stării generale, a mobilității și la scăderea zonelor problematice. În cazurile în care inima sau alt organ vital este implicat în riscul acestei afecțiuni, medicamentele vor include capsule destinate special acelui organ.
Proteina c reactiva. Proteina C Reactiva este prezentă în mod normal de organism, însă atunci când există simptomele bolii reumatoide, această proteină are valori mult mai mari. Astfel, când pereții vaselor de sânge sunt inflamați, valoarea CRP este mare, și în funcție de valoarea proteine se stabilește cât de gravă este inflamația în corp.
Proteina c reactivă este producă de ficat și este un indicator foarte precis al bolii ce inflamează articulatiile. Tratamentul are în grijă ficatul, inima dar și artrita reumatoida din zonele încheieturilor. Un tratament mai nou ar putea fi o serie de injectii pentru poliartrita reumatoida direct în articulații ce ajută la refacerea ligamentelor și a osului.
Înainte de a începe orice tratamente, este indicat să discutați cu medicul specialist, să faceți investigații de medicină internă și să abordați o viziune integralistă a organismului dvs.
Lasă un răspuns