Last Updated on 12/12/2022
Artrita este o afecțiune inflamatorie a articulațiilor și mucoasei acestora, provocând umflarea lor și fiind urmată de dureri fizice. Cele mai des întâlnite sunt artrita reumatoida și osteoartrita. Sunt mulți factori de risc ce pot influența dezvoltarea artritei, artritei reumatoide, artrozei și altor forme asociate. În prezent se cunosc peste 100 de tipuri de artrită.
În articolul următor vom analiza multe detalii despre oasele corpului, ce înseamnă reumatismul, cum apare inflamația articulatiilor și simptome ce pot apărea dacă o astfel de boala se instalează în organismul dvs. Sursele de pe web conțin multe poze artrita, detalii despre boala, simptome artrita picioare sau mâini, însă cel mai sigur este să vă adresați unui specialist.
Ce este artrita
Artrita este o problemă frecvent întâlnită, atât la bărbați, cât și la femei. Atacă țesuturile osoase, articulațiile membrelor, și în majoritatea cazurilor se dezvolta după 40 de ani. Presupune inflamația structurilor articulare, rigiditatea încheieturilor și durerea lor, limitând astfel libertatea de mișcare.
Diagnosticul de artrită se stabilește exclusiv de către medicul specialist, după analize amănunțite de sânge, valorile de acid uric din corp și simptomele adesea expuse precum dureri articulare, afecțiuni ale sistemului imunitar, roșeață și rigiditate articulară. Dacă experimentați oricare dintre simptomele de mai sus, este indicat un control medical.
Artrita simptome – cauze, factori de risc si preventie
Dacă vă întrebați ce cauze ar putea duce la apariția artritei, trebuie să știți că acestea pot fi nenumărate. De la factori genetici, guta, boala lyme și infecții prezente în organism de mult timp, pe termen lung afectează sănătatea sistemelor metabolice și pot crește riscul de a dezvolta artrită.
Cele mai des întâlnite simptome ale afecțiunii artritei sunt:
- articulații calde afectate de dureri articulare ce pot afecta atât membrele superioare, inferioare sau încheieturi
- inflamația articulara, a țesuturilor, prezența în exces a lichidului sinovial, mai ales după o perioadă de inactivitate
- manifestări sistemice ce afectează în general mai multe organe
- complicații ale bolii precum poliartrita reumatoida ce dezvolta simptome la nivelul plămânilor sau a rinichilor
apariția unor boli autoimune precum boala lyme
Tipuri de artrita
În practica medicală se întâlnesc multe tipuri de artrita, și în funcție de agentul etiologic care determina inflamația, se stabilesc principalele afecțiuni la nivel articular. Mulți se întreabă ce este artrita la picior, cum apare și cum se tratează. Haideți să vedem câteva dintre cele mai des întâlnite artrite.
Artrita reumatoida. Este o tulburare inflamatorie cronică cunoscută și sub numele de reumatism. Aceasta nu afectează doar articulațiile, la unele persoane reumatismul poate afecta inima și vasele de sânge, rinichii sau ochii. Ca afecțiuni autoimune, artrita reumatoidă apare când sistemul imunitar atacă în mos greșit țesuturile corpului. Umflarea provocată de artrită poate induce durere, eroziune osoasă și, în cele din urmă deformarea articulatiilor.
Persoanele care suferă de artrită reumatoidă ajung progrsiv să nu mai aibă structuri articulare. Fie că este vorba de genunchi sau încheieturi la mâini, boala reumatoida presează nervul care oferă mobilitate membrului. Din cauza artritei reumatoide membrele se pot rigidiza și modifica ligamente, tendoane, aflate chiar și la nivelul coloanei vertebrale.
Inflamațiile articulare prezintă risc crescut de evoluție spre afecțiune serioasă. Cazurile severe de boala reumatoida pot duce inclusiv la dizabilități de natură fizică. Avantajul este că în prezent există multe tratamente care ajută la ameliorarea simptomelor, având repercusiuni pe sistemul imunitar.
Factorii principali de risc ale artritei reumatoide sunt:
- vârstă înaintată
- factor reumatoid ereditar
- sexul (femeile sunt predispuse la artrită reumatoidă mai mult decât bărbații)
fumatul și obezitatea care pun presiune mare asupra articulațiilor și a sănătății lor
Artrita psoriazica. Are la bază o problemă din sistemul imunitar care nu reușește să combată infecțiile. Spre deosebire de artrita reumatoida care pornește mai mult de la o cauză fizică, artrita psoriazica apare pe un fond genetic și imunitar slăbit, lucru mai greu de detectat. Un sistemul imunitar dezechilibrat nu mai deosebește clar ce e propriu corpului sau intrus. Așa procesele inflamatorii ale articulației se pot agrava în cazul celor care suferă de psoriazis. Manifestarea este multisistematică, ce pot apărea în organism în jurul a mai multe organe interne.
Infecțiile virale repetate, cele bacterice, factorul genetic și cel de stres pot provoca apariția artritei psoriazice. Studiile arată că persoanele predispuse la aceste boli sunt cele supraponderale, mai ales la o vârstă tânără.
Sunt semne care indică acest tip de artrita precum asimetrii articulare, artrită cu spondilită la nivelul spatelui, dar și eriterm la nivelul mâinilor, cefei, genunchi și coate.
Medicul specialist reumatolog face anamneza pacientului, analize imagistice și teste de laborator care indică factor reumatoid. In cele din urmă stabilește dacă e vorba de arterita, artrita reumatoidă, artrita psoriazică și ce terapie cu rol antiinflamator articulatii recomandă.
Poliartrita reumatoida. Aceasta se întâlnește cel mai frecvent în rândurile populației. Boala inflamatorie cornică, nu afectează doar articulațiile ci și vederea, inima și vasele de sânge. Studiile arată că pe parcursul vieții, poliartrita reumatoidă se întâlnește la aproximativ 1% din populație. Și aceasta este o boală autoimună, dar spre deosebire de celelalte tipuri de artrita, artrita reumatoidă se manifestă prin dezvoltarea în exces a membranei sinoviale.
Printre cele mai des întâlnite semne și simptome ale afecținuii de artrita reumatoidă se numără:
- articulații dureroase la atingere
- înțepeniri articulare
oboseală și astenie generală
Osteoartrita. Este afecțiunea cu manifestările cele mai dureroase, în care cartilajul articulatiilor s-au deteriorat iar oasele se freacă direct între ele. Acestea duc la simptomele cunoscute ale osteoartritei, cunoscută și sub numele de osteoartroză, specicifcă adulților în vârstă. De la coalana vertebrală până la șold, mâini și glezna umflata, artrita oaselor se manifestă prin deformarea articulațiilor, tumefiere locală, rigiditate și durere de tipul zona zoster. Poze veți găsi pe internet ce sugerează clar cum arată o artrita de acest fel.
Tratament artrita – remedii naturiste, pastile, diagnostic
Ca orice afecțiune inflamatorie a articulațiilor, diagnosticul stabilește tratamentul corespunzător. Sistemul articular ar trebui refăcut, părțile moi ajutate cu un antiinflamator specific dar și medicamente specializate. De exemplu, un tratament artrita maini s-ar putea să nu fie la fel de eficient ca tratament artrita picioare. Fiecare tip de artrita trebuie să țină cont de specificul ei și să meargă la țintă.
Meidicul ține cont de vârsta, de terapia urmată unde este cazul, de alte afecținui la inima sau în jurul organelor interne. Mai ales artrita reumatoidă conține simptomele amestecate și este necesar să se analizeze toate semnele.
Pe piață există calmante pentru durerile de oase, tratamentul cu antinflamatoare dar și produse naturiste cu beneficii excelente privind calmarea articulațiilor inflamate și a anumitor stadii de artrita reumatoida.
Diagnostic – teste
Pentru a stabili diagnosticul de artrita, indiferent că este osteoartrită sau reumatoida, specialiștii fac anumite investigații medicale ce iau în considerare mai mulți factori. Factorul reumatoid este o analiză de bază a bolii ce se realizează prin analiza sângelui. Pentru artritele autoimune, aici valorile vor face diferența.
Tot din analiza sângelui se vot studia anticorpii ce, în cazul artritei reumatoide nu au activitate normală. Pentru a determina gradul de inflație la această boală, medicii cer un test al vitezei de sedimentare a eritrocitelor și hematiilor (VSH), a proteinei C reactivă dar și investigații imagistice, precum radiografii și RMN.
Medicamente artrita
Medicamentele eficiente în artrita, artrita reumatoida și osteoartrită sunt cele care încep precoce, în stadiile de început ale bolii. Tratamentul include antiinflamatoare non-steroidiene, agenți biologici și corticoizi. Desigur, un tratament complet ia în considerare o viziune integrativă a pacientului și merge pe simptomele dezvoltate în particulare de aceștia.
Terapii fizice – interventii chirurgicale
Cazurile grave și foarte grave de artrita reumatoida pot provoca deteriorări iremediable ale osului. Aici intervine riscul unei infiltrații sau chiar operații de proteze realizate în principal de medicii chirurgi reumatologi.
Dacă în schimb, stdiul de evoluție al bolii artrita reumatoida este incipient, medicii pot recomanda si anumite terapii cu recuparare medicală, infiltrații sau terapii alternative.
Tratament naturist
În multe recomandări apare și tratamentul naturist ce utilizează puterea plantelor. Există leacuri pentru durerile de spate, ce ameliorează ce este guta simptome, scade tgp crescut, și alte semne ce apar în cazul articulațiilor inflamate ale acestor boli.
Sucul de cartofi este un leac cunoscut de secole și utilizat cu succes in cazul artritei. Ajută la drenarea și deumflarea articulațiilor afectate ce apar mai ales la nivelul mâinilor și picioarelor. Cure nutriționiste ce includ ceaiul verde, semințele de susan, calciul și consum de alimente bogate în cupru sunt iarăși recomandate nu doar în artrita reumatoidă dar și în celelalte artrite.
Și nu neglijați consumul regulat de fructe și legume proaspete sau fierte și apă alcalină recomandată în cazul articulatiilor afectate de artrita. Băile la mare aduc o mare alinare a durerilor produse ce boli articulare, dar și clima caldă ce menține temperatura corpului ridicată constant.
Lasă un răspuns