Last Updated on 06/05/2022
Pentru unele persoane, viața sexuală se desfășoară fără probleme, în timp ce pentru altele acest aspect devine mai greu de gestionat, intrand adese intr-o pauza de sex sau abstinenta sexuala involuntară. Exista mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru: stres profesional, plictiseală din cauza aceleiași rutine din viața de zi cu zi, lipsa unui partener, etc.
Sexul nu este doar o modalitate excelentă de a menține o condiție fizică bună, ci și de a te apropia de partener, de a scăpa de stres, de a oferi organelor genitale un „antrenament” și de a menține echilibrul emoțional. Putem vorbi, asadar, la stres ca fiind principala consecinta neplacuta a abstinentei sexuale, având în vedere eliberarea de endorfine din timpul sexului, hormoni care contribuie la combaterea anxietatii cauzată de problemele cotidiene.
Atunci cand faci sex in mod regulat nu numai că aceste simptome sunt atenuate, dar ajută și sănătatea mintală, care se reflectă inevitabil în bunăstarea organismului. Cu toate acestea, lipsa relațiilor sexuale poate afecta atat femeile cat și barbatii, din punct de vedere biologic. Discutam despre ce se întâmplă cu fiecare in parte in randurile de mai jos.
Lipsa sexului – efecte negative asupra femeilor
In cazul femeilor, exista un risc de probleme specifice atunci când nu fac sex în mod regulat, iar printre efectele cel mai frecvent mentionate de specialisti este atrofia vaginală. Acest simptom se explica prin faptul ca vaginul, care este un muschi, fara antrenament ajunge sa se inchida si poate deveni lipsit de tonus si fermitate.
De asemenea, numeroase studii au demonstrat ca sexul ajuta la menținerea echilibrului dintre estrogen, progesteron si testosteron, care, de altfel, sunt cei mai importanți trei hormoni pentru menținerea dorinței sexuale. Prin urmare, si vice versa este valabila: lipsa sexului poate duce la dezechilibre hormonale în corpul femeii, ceea ce in ultima faza poate duce la afectarea sanatatii cardiovasculare. Modificări semnificative care condiţionează activitatea sexuală a femeii se pot intampla pe parcursul fazelor menstruale, al sarcinii sau al alăptării.
Lipsa sexului – efecte negative asupra barbaţilor
In cazul barbatilor, se spune că lipsa îndelungată a sexului este legata de o scădere a dorinței sexuale si poate duce la staza spermatozoizilor și umflarea testiculelor/penis barbati.
De asemenea, abstinența sexuală poate crește riscul de a suferi de disfuncție erectilă. Penisul este alcătuit dintr-un sistem complex de vase de sânge, împreună cu țesut bogat în colagen, care tinde să se deterioreze atunci când nu este exercitat. In timpul unui act sexual, fluxul sanguin din penis este activat, avand rol in a menține elasticitata acestui organ special.
Totuși, la aceasta se adaugă la bărbați faptul că, cu cât sexul este mai rar, cu atât mai puține ejaculari și riscul de prostată este mai mare. Nu există o explicație închisă cu privire la motivul pentru care se intampla lucrul acesta, dar ipoteza cea mai răspândită este că atunci când ejaculează, agenții cancerigeni sunt drenați din această glandă.
Abstinența sexuală – afectează menopauza dorința sexuală a femeilor?
Se pune adesea întrebarea dacă menopauza și sfârșitul fazei fertile a vieții femeii înseamnă și abstinența sexuală în același timp.
Menopauza este asociată cu o pierdere a feminității, cu stari de nervozitate și cu libidoul scazut la femei și, deși este adevărat ca in cazul femeii ajunse in aceasta etapă a vietii, fanteziile erotice pot sa devină mai puțin frecvente și interesul pentru sex sa scada, aceasta nu este o problemă generala.
Unele femei chiar sunt mai active si experimentează o dorință sexuală crescută la menopauza, aceasta etapa fiind pentru multe dintre ele ca o a doua pubertate. În timpul și după menopauză, femeia nu își pierde apetitul sexual, așa cum arată un studiu reprezentativ. Din contra, nu trebuie ascuns că exista un număr deloc de neglijat de femei care fac dragoste mai mult după menopauză decât înainte.
În același timp, este adevarat ca odată cu vârsta multe femei ajung sa nu se mai simtă dezirabile, dar acest lucru nu este mereu o consecință directă a menopauzei. Chiar dacă dorința pentru o viață sexuală împlinită este mare, un sfert din femeile de 50 până la 55 de ani nu mai fac sex, iar în rândul vârstnicelor de 65 până la 70 de ani doar fiecare a treia femeie este activă din punct de vedere sexual. Lista posibililor ucigași ai plăcerii este lungă și include cauze hormonale, organice și psihologice.
Lucruri pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți viața sexuală
Deși fiecare organism poate face față deprivării temporare de sex, lipsa sexului pe o perioada lungă sau chiar permanentă poate avea un efect negativ asupra sănătății, iar dacă există o consecință clară a lipsei de sex în organismul nostru aceea este slabirea sistemului imunitar.
Din fericire, chiar și schimbările mici ale stilului de viață pot face o mare diferență pentru o viata sexuala mai activa:
- Activitatea fizica: exercițiile aerobice regulate și întărirea mușchilor pot crește nivelurile de energie ale organismului, ajutand astfel la îmbunătățirea starii de spirit și a libidoului.
- Reducerea stresului: găsirea unor metode eficiente de a face față stresului cotidian poate duce la îmbunătățirea apetitului sexual.
- Comunicarea cu partenerul: cuplurile care învață să comunice deschis și sincer, creeaza adesea o conexiune emoțională si sexuală mai puternică.
- Îmbogățirea vieții sexuale: alternarea mai multor poziții sexuale, prelungirea preludiului sexul în diferite locuri sau momente ale zilei, jucăriile sexuale și fanteziile erotice pot ajuta la reaprinderea apetitului sexual in cuplu.
- Alegerea obiceiurile sanatoase: tutunul, drogurile ilegale și alcoolul în exces pot scade libidoul. Renunțarea la aceste obiceiuri proaste poate duce la revigorarea apetitului sexual și la o sănătate generală mai buna.
Consultarea unui medic: inlocuirea unui medicament sau îmbunătățirea oricăror afecțiuni cronice pot contribui la o sănătate sexuală mai buna.
Lasă un răspuns