Fosforul este un element mineral esential fara de care nu am putea exista. Denumirea acestuia provine din grecesul ”phosphorus” și este al doilea cel mai abundent macroelement, dupa calciu, si unul dintre cele 16 minerale esentiale. Fosforul reprezinta aproximativ 1% din greutatea corpului. Fosforul este, de asemenea, considerat unul din elemente minerale din categoria de macromineral (alaturi de calciu, potasiu, clorura si sulf).
Dar unde gasim fosfor? Ce se intampla daca inghiti fosforul? Ce legatura are cu vitamina D si problemele osoase? Dar ce se intampla daca inghiti fosfor? La aceste intrebari vom încerca să răspundem în articolul următor.
Ce este fosfor – proprietati si rolul acestuia in organismul uman
Obtinerea fosforului/Phosphorus a fost realizată de alchimistul german Hennig Brand în 1669. În ceea ce privește proprietati fizice ale fosforului, acesta este o substanță care constă dintr-un singur element chimic, dar poate exista într-o varietate de variații. De aceea utilizarea fosforului/fosfat în diferite domenii este foarte extinsă. Izotopii fosforului sunt deseori utilizați in medicină.
Cel mai obișnuit dintre compușii nemetalici a fosforului este hidroxidul de fosfor și cel mai mare hidroxid de fosfor este acid fosforic. Din interacțiunea acestuia cu sodiu, se formează fosfat de sodiu care se utilizează ca aditiv alimentar, dar și ca agent de curățare, lubrifiant, pentru îndepărtarea petelor și degresant.
Fosforul este prezent in toate celulele din corpul uman prin prezenta fosfolipidelor, dar si sub forma de fosfati. Fosfatul de bază la nivelul corpului este fosfat de calciu, care se bazează pe combinația dintre fosfor și calciul din organism. Rolul principal al fosfatului in corpul nostru este esential si implicat direct in în formarea oaselor/oase si dintilor puternici.
Fosforul este implicat si în:
- mentinerea ritmului cardiac
- transformarea caloriilor si oxigenului in energie
- în contractia musculara
- echilibrul acido bazic in organism si metabolism
Un alt rol a fosforului este că determina transmiterea semnalelor nervoase. De asemenea fosforul participă în structura acizilor nucleici.
Carente de fosfor – simptome
Nivelul de fosfor seric se determina prin analize medicale de sânge și urinare la fel ca lipsa de potasiu in organism,simptome neplacute. Nivelurile de fosfor seric trebuie analizate intotdeauna impreuna cu nivelurile calciului/calciul, deoarece exista o relatie inversa intre aceste 2 elemente minerale: cresterea unuia in sange determina cresterea excretiei urinare a celuilalt. O mare parte din cauzele care sporesc nivelul calciului determina de asemenea scaderea fosforului.
Fosfor seric scazut sau hipofosfatemie se întâmplă rar, pentru ca acest mineral este prezent in aproape orice aliment. Există grupe de persoane care necesita o cantitate mai mare de fosfor decât restul, în care se includ persoanele cu diabet zaharat care utilizeaza insulina si cei care sufera de alcoolism cronic. De aceea dacă aveți diabet zaharat(insulina) sau alcoolism cronic, trebuie sa fiti constienti în cazul de nivelurilor scazute de fosfor.
De asemenea trebuie să atragem atenția la unele medicamente care pot reduce nivelul de fosfor in sange, precum antiacide – antiacidele cu aluminiu, calciu sau magneziu sau alimente care scad potasiu. Acestea pot impiedica absorbtia fosforului prin sistemul digestiv.
Simptomele deficientei acestui mineral în sange includ:
- pierderea apetitului alimentar
- fatigabilitate
- iritabilitate si dezorientare
- dureri la nivelul oaselor
- tulburari de respiratie
- dezechilibre electrolitice
osteomalacie și hiperparatiroidism primar
Simptome – fosfor marit
Hiperfosfatemia sau cresterea nivelului de fosfor seric se dezvolta numai la persoanele cu afectiuni și probleme renale cronice, ca insuficienta renala, sau la cele care poseda dereglari calciului din sânge.
O alta cauza la crestere a fosforului seric este hipervitaminoza D. Pentru ce este buna Vitamina D3? Ei bine, ajută la o mai bună absorbție a calciului și a fosforului, și deci excesul ei ar putea spori absorbtia de fosfor in organism.
Din studii recente se sugereaza ca intoxicatia cu fosfor poate fi periculoasa pentru sanatate și poate avea ca consecinte la nivelul organismului:
- calcificari la nivelul sistemului vascular – care pot duce la atac de cord sau accident vascular cerebral
- boli renale
- afectarea nivelurilor de proteine din urina
Ce alimente contin fosfor? Cele mai cunoscute alimente bogate in fosfor
O mare parte din alimente bogate in fosfor sunt acelea bazate pe proteine. Astfel din alimente ce contin fosfor fac parte:
- carne de curcan, de porc sau de pui
- fructe de mare
- peste
- seminte și cereale
- produse lactate ca iaurtul si branza de vaci
- nuci
Alte surse de fosfor includ medicamente fosfor tablete și vitamine cu fosfor, fosfati.
Cantitatea de fosforul necesara organismului pentru functionarea sa corecta depinde de varsta si de alti factori. În cazul în care o persoana sufera de probleme de sanatate ca boli renale sau urinare, diabet zaharat cu control de insulina, afecțiuni osoase ca osteomalacie, acestea trebuie luate în considerare, mai ales la pregătirea de meniu. Normele generale de cantitati de fosfor in fiecare zi sunt urmatoarele:
- bebelusi – 100-275 mg
- copiii cu varste intre 1 si 8 ani – 460-500 mg
- persoanele cu varste intre 9 si 18 ani – 1250 mg
- adultii cu varste de peste 19 ani – 700 mg
Este de mentionat ca femeile insarcinate si care alapteaza nu au nevoie de suplimentarea de fosfor.
Lasă un răspuns