Last Updated on 27/06/2022
Virusul HPV (human papilloma virus) este o infectie virala care poate fi transmisa prin contact sexual si poate provoca leziuni la nivelul organelor genitale constând în papiloame, sub forma de veruci genitale, condiloame sau negi genitali, care, in cel mai avansat stadiu pot duce la aparitia cancerului de col uterin.
In timp ce unele tipuri de virusuri vor dispărea de la sine, exista posibilitatea ca infectia cu HPV la femei sa afecteze pielea și mucoasele altor zone ale corpului, provocând negi pe mâini, gât, veruci plantare etc. Alte leziuni canceroase HPV asociate pot apărea în gură, anus, vulve și rect. Folosirea prezervativelor poate reduce riscul de a contracta HPV, deși această infecție este foarte contagioasă, iar prezervativele nu oferă o protecție completă.
Ce este HPV ( Virusul Papilloma Uman)
HPV sau virusul papiloma uman, este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală din lume în prezent și poate afecta orice persoana care este activa sexual, atât femei, cât și bărbați.
Human papilloma virus (HPV) este un grup de peste 100 de tulpini de HPV care pot infecta diferite părți ale corpului si diferă în compoziția lor genetică, motiv pentru care exista notiunea de genotipare HPV. În funcție de tipurile de HPV și de locația lor anatomică, acestea pot fi responsabile de leziuni benigne sau maligne.
Cele mai multe tipuri de HPV nu provoacă probleme de sănătate și majoritatea infecțiilor se rezolvă fără tratament. Cu toate acestea, unele tulpini cu risc cancerigen ridicat, pot provoca cancer (mai ales cazul HPV-urilor mucoase). Cazurile de cancer despre care se crede că sunt induse de HPV sunt cancerele de col uterin, vagin, vulve, penis, gât (amigdale) și anus.
Multe persoane cu HPV nu prezintă simptome și nici măcar nu știu că au o infecție. Negii care apar in zona genitala, sunt un simptom al infectiei cu HPV cauzat de anumite tulpini ale virusului. Simptomele pot dura mult timp (luni sau ani) pentru a se dezvolta și a fi observate, dar pe internet exista virusul hpv poze, care va pot ajuta sa ii indentificati mai jos.
Cum se infecteaza femeile cu virusul papiloma – factori de risc
Virusul papiloma uman este răspândit în rândul populației feminine la nivel mondial. Se estimează că între 70 și 80% dintre femeile care sunt active sexual se infectează frecvent cu HPV la un moment dat în viață, in ziua de astăzi, papilomavirusul uman fiind chiar frecvent la femeile foarte tinere.
Deoarece virușii HPV pot sta invizibil în piele și în celulele mucoasei din întreaga zona genitala, femeile se pot infecta cu orice contact intim cu pielea, nu doar în timpul actului sexual. O infecție prin fluide corporale, cum ar fi sperma, sângele sau saliva este considerată puțin probabilă. Cu toate acestea, virusul se transmite în timpul sexului oral dacă mucoasa bucală intră în contact cu zonele pielii infectate cu HPV.
De mentionat ca o persoană care are o infecție poate transmite HPV chiar dacă nu prezintă simptome. Factorii de risc in transmiterea pe cale sexuala pot consta in:
- sex oral (contact al gurii cu penisul, vulva, vaginul sau anusul)
- contactul sexual vaginal (penetrarea penisului în vagin)
- actul sexual anal (penetrarea penisului în anus)
- contactul dintre organele genitale ale partenerilor
- existenta mai multor parteneri sexuali
împărtășirea jucăriilor sexuale.
Consecințele infecției cu HPV la femei
Virușii HP genitali pot fi, la rândul lor, împărțiți în tipuri cu risc ridicat (high risk) și tipuri cu risc scăzut (low risk).
Infectia cu virusul HPV 6 cu risc scazut nu provoacă leziuni precanceroase la nivelul colului uterin. De asemenea, acest tip de HPV nu creste riscul de cancer de col uterin. Cu toate acestea, infectia cu HPV poate provoca complicații in cazul unelor femei, precum prezența verucilor genitale foarte mari si apariția de umflături dureroase în interiorul laringelui sau căilor respiratorii.
Complicațiile infecțiilor cu virusuri HPV cu risc crescut de cancer, la femei, pot duce la apariția cancerului de col uterin, virusul depunandu-se adesea în celulele care căptușesc mucoasa colului uterin. Leziunile pot apărea și în vagin sau pe vulvă și pot provoca, de asemenea, cancere ale organelor genitale. Cu toate acestea, aceste tumori sunt mult mai rare decât cele de pe colul uterin.
Care este tratamentul virusului HPV
Cu toate ca nu există tratament pentru a scăpa de virusul HPV – cel mai adesea, un sistem imunitar sanatos eliminand singur infectia cu HPV în câteva luni – există terapii pentru a trata anumite manifestări ale infectiei cu HPV.
Negii anogenitali (condiloame genitale) și alte leziuni cauzate de o tulpină canceroasă cu risc scăzut a virusului pot fi tratate cu crioterapie cu acid acetic, acid azotic sau creme fara prescriptie medicala, pentru criogenare.
Pentru depistarea eventualelor leziuni provocate de infecția cu HPV este indicat sa se efectueze un control periodic la medicul ginecolog cat mai curand, pentru a se realiza testarea HPV si a se aplica metodele de vindecare cat mai devreme posibil.
Monitorizarea infecției cu HPV femei este ușor de realizat cu testul Babes Papanicolau sau un test de scurgere vaginală HPV. Testul Papanicolau analizează celulele din colul uterin sau anus pentru a detecta modificări asociate cu cancerul de col uterin.
Dezvoltarea acestor tipuri de cancer apare mai ales la femeile tinere și este progresiva. Prin urmare, aceste teste fac posibilă diagnosticarea modificărilor celulare ale colului uterin în stadiile sale incipiente, înainte ca acestea să se transforme în cancer, iar probabilitatea de vindecare este foarte mare.
La femei, pentru anumite tulpini HPV cu risc oncogen, există mai multe veruci genitale tratament, de la criochirurgie la tratament cu laser, și excizia chirurgicală a leziunii. Deși aceste tratamente ajuta la disparitia leziunilor precanceroase si a condiloamelor, ele nu elimină virusul HPV si exista posibilitatea unor eventuale focare chiar și fără o nouă expunere la un nou virus papiloma uman.
Vaccinarea HPV – argumente pro si contra
Vaccinul HPV (human papiloma virus) protejează împotriva noilor tulpini HPV 16 și HPV 18, acestea fiind tipuri de HPV care provoacă cel mai frecvent cancerul de col uterin. Se crede că femeile tinere care se vaccinează înainte de a-si incepe viata sexuala sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer de col uterin în timpul vieții. Astfel ca de la un numar de aproximativ 10 din 1000 de femei predispuse la risc oncogen, in cazul in care nu exista vaccinare anti HPV, doar 3 din 1000 de femei raman susceptibile in cazul in care vaccinul HPV are loc.
Chiar dacă acest vaccin HPV a fost testat pe 40.000 de femei înainte de a fi aprobat, specialistii anunta ca tolerabilitatea sa pe termen lung nu poate fi încă evaluată în mod concludent. Ca și în cazul altor vaccinări, pot apărea disconfort, febră și umflare sau durere la locul injectării. Reacțiile alergice, cum ar fi erupții cutanate, mâncărime și crize izolate de astm și probleme articulare sunt mai rare.
Deoarece vaccinul nu imunizează împotriva tuturor tipurilor de HPV care pot provoca cancer de col uterin, infecțiile cronice și, în cazuri rare, cancerul de col uterin sunt încă posibile. Din acest motiv, depistarea precoce a cancerului, prin efectuarea unui set de analize HPV (testul Babes Papanicolau) este recomandată și femeilor vaccinate.
Lasă un răspuns