Sodiul este unul dintre mineralele ce se gaseste in corpul uman, avand simbolul chimic Na și numărul atomic 11. Acesta reprezintă un mineral esențial in mentinerea functionalitatii corespunzatoare a organismului, regleaza trecerea de fluide in si din celule și echilibrului acido-bazic) influenteza membrele celulare). Cantitatea de sodiu din organism (92g de sodiu la un adult) este conținută în sânge (40% din totalul de sodiu din organism ce se află în lichidul extracelular), precum și în țesuturile osos, conjunctiv și cartilaginos .
Pentru a cunoaște diverse curiozitati despre sodiu și pentru a afla despre importanta sodiului pentru organism analize necesare si medicale , proprietati fizice ale sodiului și la ce se foloseste bicarbonatul de sodiu, nivelul scăzut, citiți acest articol în care veți primi toate răspunsurile.
Ce este sodiul și de ce are nevoie organismul nostru de el?
Obtinerea sodiului a avut loc în 1807. În literatura științifică, sodiul se reprezintă ca un metal alcalin, gri, cu o reactivitate ridicata și de aceea sodiul nu există liber in natura, ci doar sub formă de combinatii chimice. Sodiul seric are proprietatea de a mentine constant echilibrul apei în spațiul extracelular, adică la exteriorul celulelor organismului. Un alt lucru este ca acesta participă la reglarea retentiei apei si excretiei de apă la nivelul renal. Totalitatea canttaitii de sodiu se gaseste mai mult in sectorul intracelular iar un alt rol este de a menține controlul echilibrului acido-bazic, precum și de reglarea presiunii osmotice și a nivelului la potasiul si clor în sânge.
În afară de aceasta, electrolitul dat contribuie la buna functionare a sistemului nervos si este important pentru functionarea corectă a muschilor și sistemului de oase.
Prin prezenta sa in concentratie mare in sistemul circulator, determina tensiunea arterială si are funcția de anticoagulant. Astfel în cazuri critice de hiponatremie, se poate provoca insuficiență cardiacă.
De asemenea în rândurile următoare vă vom prezenta informații despre importanța unuia din compușii bazați pe sodiu și anume despre bicarbonat de sodiu beneficii:
- pasta din bicarbonat sodiu pentru mancarimi piele ameliorează senzațiile de mâncărime
- se utilizează bicarbonat de sodiu pentru picioare umflate
- un alt beneficiu este utilizarea de bicarbonat de sodiu pentru infectii urinare
apa de gura cu amestec de bicarbonat de sodiu pentru gingii inflamate ar putea reduce umflarea țesutului gingival
Ce este clorura de sodiu?
Cel mai cunoscut compus chimic bazat pe sodiu și cea mai raspândită sursă a sodiului este clorura de sodiu.
Clorura de sodiu face parte din compoziția marii majorități de alimente.
În unele din acestea, mai ales in produsele procesate, cantitatea acestui element este semnificativ mai mare, ca de exemplu în:
produsele din carne – bacon, sunca, carnati
- covrigei
chipsuri de cartofi
De asemenea, s-a observat că cantitatea totală de sare în toate produsele de la rețelele de restaurante fast-food este destul de ridicată in acest mineral și uneori chiar excesivă pe langa alimentele bogate in iod.
Pentru un adult normal aportul necesar de clorura de sodiu care permite să inlocuiască pierderile urinare si cutanate si ar preveni valori scăzute a acestui element este de 3-5 gr. de sare in 24h.
Simptome legate de lipsa sodiului in organism
Deoarece sodiul este atat de raspandit in alimenția zilnică, cazuri severe de sodiu seric scazut se intâmplă destul de rar. Pentru determinarea nivelului de sodiu în sânge, este necesar de realizat analize medicale de laborator.
Conform normelor de laborator, valori de normă la sodiu seric sunt următoarele:
- 0 – 18 ani: 138 – 145 mmol/l
Adulți: 136 – 145 mmol/l
Dacă nivelul sodiului este mai scăzut și nu se încadrează în limitele de valori normale, în acest caz avem de a face cu deficitul de sodiu sau hiponatremie.
Acesta il intalnim cand organismul îl pierde in exces prin urina sau transpiratii abundente (apare rar datorita pierderilor prin scaun). Astfel de cazuri pot apărea mai ales in sezonul cald, sau dupa realizarea de activitati fizice de lunga durata si intense, sau când nu consumați apă în cantitate corespunzătoare deși aveți sete, ceea ce duce la deshidratare.
De asemenea există medicamente care pot reduce nivelul de sodiu seric în sânge, precum: aminoglicozide, inhibitori ai ACE (enzima convertoare a angiotenzinei), sau carbamazepim. Este necesară monitorizarea de sodiu seric în caz dacă luați tratament pentru hipertensiune cu captopril sau realizați tratament cu antiinflamatorii nesteroidiene.
Pierderi importante de sodiu, cu simptome grave asupra echilibrului organismului la nivel intern, apar prin vomă, diaree sau din cauza utilizării irationale de diuretice (medicamente ce faciliteaza eliminarea de apa si sodiu din organism).
Simptome asociate lipsei sunt:
- incapacitatea de concentrare și tulburari de memorie
- astenie
- insuficiență cardiacă
diabet insipid
Surse de sodiu
Sodiul este un element prezent in marea parte de alimente, dar in cantitati diferite. De asemenea trebuie sa fim atenti si la cantitatea de fluor dentru dinti. Cel mai mare aport de sodiu o primit din clorura de sodiu, care este de fapt sarea de bucatarie .
Alte surse naturale de sodiu sunt:
- sfecla de zahar
- laptele
- telina
- apa plata
Administrarea zilnica recomandata de sodiu este cuprinsa între 0,6 și 3,5 grame pe zi:
120-200 mg pentru bebeluși
- 225-400 mg pentru copii cu varsta mai mica de 10 ani
500 mg pe zi pentru adulti si copii varsta mai mare de 10 ani
Exces de sodiu – simptome
În cazul în care rezultatul din analize medicale de nivelul sodiului în sânge depășește valori de normă, acest lucru este denumit ca hipernatremia.
Cauzele aparitiei acesteia sunt:
- aport insuficient de lichide prin mecanisme renale
- alimentatia incorecta in produse cu cantitate excesivă de sare
- cauze cutanate (arsuri, transpiraţie excesivă)
luarea de medicamente care pot spori nivelul de sodiu seric, precum: corticosteroizi, antibiotice, estrogeni, guanethidine analogi, sau contraceptive orale
Unele simptome mai severe se manifestă ca agravări la persoanele care deja suferă de boli sistemice.
Acestea pot fi:
- iritabilitate, dureri musculare
- hipertensiune
- sindromul Cohn
- edem cerebral și leziuni cerebrale
- diaree
- sindrom nefrotic și insuficiență renală
Eliminarea sodiului din organism
Eliminarea este legată de mai mulți factori care participă la menținerea echilibrului acestui element. Unul din principalii factori este hormonul numit aldosteron, care determina reabsorbţia prin rinichi.
Peptidul natriuretic atrial este un alt hormon care duce la scade absorbția renală şi determina eliminarea acestuia. De asemenea hormonul antidiuretic (ADH) are un rol în eliminarea lui prin asigurarea reabsorbţiei apei la nivelul tubului contort, distal şi colector şi astfel afectează nivelul de sodiu seric prin concentrare sau prin diluare.
De asemenea pentru eliminarea acestui mineral și pentru a echilibra cantitatea din organism, este important să consumați cât mai multă apă (lichide), mai ales vara, pentru a evita fenomenul de deshidratare si sa efectuati analize si sa respectati un tratament medicale
Lasă un răspuns