Last Updated on 29/06/2022
Manganul este un element nutrițional ce ajuta în formarea enzimelor mitocondriale şi este prezent în sinteza oaselor. Cantități variate de mangan prezintă un rol esenţial în reglarea metabolismului lipidic şi glucidic, pentru producerea de energie și pentru sănătatea nervilor.
Manganul este un mineral ce se depozitează în majoritatea organelor interne, ajutând la metabolismul proceselor specifice, si, în funcție de dietă, acesta e in strânsă legătură cu cantitatea de fier din organism.
Așa cum există deficit de manganese, există și exces. Totalul de mangan din organism se reduce la 20 de mg. Formarea de obiceiuri sănătoase presupune produse alimentare naturale, cu un aport nutritiv adecvat. Absorbţia manganului scade doar dacă în corp sunt anumite condiții, precum o cantitate prea mare de potasiu, calciu sau zinc. Haideti sa vedem ce este mangan -ul si in ce surse il gasim.
Mangan – proprietati si utilizari are manganului
În 2022 exista numeroase surse care dovedesc câte proprietăți și utilizari ale manganului există. Acesta are rol de stimulator al sistemului enzimatic, care ajută la reglarea dozei carbohidraţilor, a grăsimilor din corp dar şi a proteinelor. Manganul activează conexiunile din creier şi menține sistemul nervos în parametri optimi.
Prin mangan, creierul deține resurse pentru o coordonare adecvată cu sistemele periferice. Oxidează grăsimi, ajută digestia și este esențial pentru reproducere, mai ales la cuplurile peste 40 de ani. Pentru persoanele anemice, administrarea de mangan se face împreună cu vitamine si fier, stopând astfel agravarea bolii.
Mangan – beneficii pentru corp
Organismul are nevoie de mangan în cazul pierderii de masă osoasă sau pentru a ameliora simptomele premenstruale. Se pare că acţionează ca electrolit între celule, desface aminoacizii din sânge și ajută la producerea de energie iar impreuna cu alimente bogate in seleniu puteti obtine pe termen lung o multitudine de beneficii asupra imunitatii si organismului.
Alte beneficii sunt:
- Repară ţesuturile deteriorate și stimulează dezvoltarea scheletului
- Activează o digestie corectă
- Ajută la reproducerea umană prin stimularea hormonilor sexuali
- Furnizează nutrienţi pentru calmarea nervilor și activează reducerea durerilor
- Inhibă simptome de slăbiciune, artrită sau diabet
Ajută la metabolizarea vitaminelor B1 şi E
Unde se gaseste mangan?
Manganul și cantitatea lui în sol sunt influențate de temperatura aerului, iar calciul din pamânt îl poate filtra. Are o culoare argintie si se prelucreaza sub formă de oxizi si de ani de zile se utilizeaza in industria chimica si a otelului.
Organismul uman nu poate depăși 20 mg de mangan, dintre care între 25% – 40% se localizează în oase, ficat și rinichi. Mai mult de 90% din acest mineral este eliminat prin bilă în fecale si o cantitate mică este excretata în urină. Este un superoxid, topind grasimea.
Oligoelement prezent în mod natural în sol, apa potabila si in alimente, manganul se gaseste si ca supliment alimentar iar administrarea se face prin comprimate. Ca recomandări, nu se accepta sfaturi de la persoanele neavizate, ci doar de la specialisti, care atunci cand e necesar supervizeaza dieta timp de 1,5 luni sau mai mult.
Ce alimente contin mangan
Principalele alimente care contin mangan sunt:
- legume cu frunze verzi si fructe – varza, spanac, fasole verde, morcovi, cartofi dulci, ananas, nuci, alune
- seminte
- cereale integrale
- apa potabila
- paine
- soia
orez brun
Cantitatea de mangan optima din apa este de până la 100 mcg/L.
În 2022, cercetarile arata ca bărbații pot absorbi manganul din produse alimentare in portii mai mici decât femeile, O explicatie ar putea fi nivelul ridicat de fier si magneziu din corp. Nou-nascutii au un necesar mai mare de managn decat adultii, evitand astfel probleme ale oaselor.
Suplimente cu mangan
Pentru a reduce reactiile adverse ale suplimentelor cu mangan in contact cu alte tratamente, specialistul recomanda o anume cantitate zilnica. Nu uitati ca manganul nu se absoarbe doar din suplimente ci si din diverse alimente ca cerealele integrale, nuci sau ananas.
Cantitatea de mangan din produse alimentare este cuprinsa in tabletele cu minerale, simple sau cu zinc. Portiile mici ajuta corpul sa revina la normalitate, nu mai mult de 10 mg pe zi, pentru ca activitata sistemului nervos sa fie in parametri normali.
Pastile mangan
Suplimentele nutrivite cu mangan natural se gasesc sub forma de capsule, simple sau imbogatite cu vitamina c si zinc, iar daca va intrebati cand se ia vitamina c, dimineata sau seara, sa stiti ca este recomandat de dimineata dupa prima masa. Astfel, continutul ajuta la formarea de enzime utile oxidarii grasimii, sustin sistemul imunitar si sistemul osos.
In general, se recomanda administrarea unei capsule pe zi, sau in cazul unui deficit, maxim 2, in timpul meselor principale. Actiunea fiziologica are loc prin eliberarea si absorbtiea treptata a mineralului. Pe piata exista si clorura de mangan, care se utilizeaza in apicultura, imbogatind ponta matcii.
Exces mangan – intoxicatie simptome
Depasind dozele normale, manganul devine foarte toxic. Excesul de mangan format în organism, ajunge sa determine tulburări neurologice deosebit de grave.
Deși în cazuri rare se poate atinge o intoxicatie cu mangan, medicii confirma că simptome ale acesteia sunt:
- febra
- frisoanele
- dureri ale mucoasei bucale şi faringiene
- cefalee
tremor tulburări de vorbire si de mers
Manganul nu este un mineral de ignorat, de ani de zile el este cunoscut și folosit in medicina însă nu se pot depăși cantitățile maxime in mod constant. De asemenea, unele studii chiar asociază mineralul cu boala Parkinson sau cu probleme de tensiune.
La polul opus, nu uitam că deficitul de mangan poate crea tulburări in metabolismul și in procesul de descompunere al grăsimilor și al glucidelor.
Prin urmare, dacă și cat mangan trebuie folosit in alimentație, ce suplimente și în ce combinație, sunt informații care ni sunt oferite doar de specialiști. Am văzut deja că atât deficitul cat excesul de mangan, pot crea slăbiciuni ale oaselor sau tulburări mai grave. Cheia este întotdeauna, o dieta echilibrata și mișcare fizică.
Lasă un răspuns