Last Updated on 01/07/2022
Potasiul sau potassium reprezintă un mineral cu un rol fundamental pentru organismul uman, fiindcă este implicat în toate procesele metabolice şi contribuie la buna funcţionare a muşchiului cardiac, precum şi a creierului.
Pentru a cunoaște mai multe informații despre ce alimente contin potasiu, ce înseamnă hipokaliemie, citiți în continuare acest articol și descoperiți totul despre potasiu, doza recomandata si daca poate fi combinat cu calciu sau potasiu si magneziu.
Ce este potasiu – beneficii pentru organism, proprietati
Potasiul, potassium sau kaliu este un element chimic cu numărul atomic 19 și ocupă al șaptelea loc după răspândire pe planetă. Utilizarea potasiului este foarte diversă, dar cea mai mare parte a acestuia – 93% din producția mondială este consumată în domeniul agriculturii, horticulturii și culturile hidroponice ca îngrășământ chimic.
O altă utilizare a potasiului, sub formă de clorura de potasiu, este ca un substitut pentru sarea de masă pentru persoanele ceau nevoie să reducă aportul de sodiu pentru a controla hipertensiunea. Impreuna cu sodiul, potasiul formează un aliaj sub formă de substanță lichidă la temperatura camerei, care este folosit ca un mediu pentru transmiterea de căldură și poate fi folosit în producerea solvenților uscați.
Pentru organism, potasiul este un mineral esențial și necesar pentru toate celule și tesuturile acestuia. Se afla pe locul 3 in lista celor mai abundente minerale din corpul uman. Circa 98% din cantitatea totală de potasiu din organism este situată in celule, iar din aceasta, 80% se află din tesutul muscular. Așadar, funcția de bază a potasiului este în asigurarea funcționării corecte a contracției musculare, inclusiv a mușchiului inimii. În acest sens, potasiul poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiace si de infarct.
În calitatea sa de electrolit, potasiul joaca un rol important în impulsurile la nivelul celulelor si functiilor nervoase, și menținerea la echilibrul acido-bazic din corp. De asemenea acesta este implicat în reglarea presiunii osmotice, anabolismului proteic și participă la formarea glicogenului.
Necesarul zilnic de potasiu la adulți cu varsta de peste 19 ani este diferit și variază de la 2.600 mg/zi pentru femei până la 3.400 mg/zi pentru bărbaţi. Pentru majoritatea persoanelor, nivelul de valori normale a potasiului seric în analiza de plasma ar trebui să fie cuprinse între 3.5 și 5,0 mmol/L.
Acest aport poate fi făcut din surse naturale a mineralului dat prin consumul alimentar de potasiu alimente ce contin potasiu, precum:
- fructe proaspete – banane, pepene galben, kiwi, mure, portocale, avocado, mango, nectarine, rodii, papaya
- fructe uscate – prune uscate, caise confiate, stafide, cereale, seminţe de floarea soarelui, migdale, nuci
- legume – legume cu frunze verzi ca spanac, și alte legume ca sfeclă, dovleac, soia verde, cartofi copţi, roșii, fasole, linte, mazăre, ciuperci,
alimente de origine animală – somonul, scoicile, carne, ouă, iaurt
Lipsa de potasiu in organism – simptome
Determinarea nivelului de potasiu se realizează prin analize medicale a potasiului seric în sânge, exact ca la carente de fosfor. Acestea se recomandă pentru investigarea echilibrului acido bazic .
Potasiu seric scăzut sau hipokaliemia este stabilită prin analize medicale cânf nivelul potasiului este sub valorile de normă de 3.5 -5,0 mEq/L. Acest fapt poate avea consecințe importante pentru organismul uman. Lipsa de potasiu împiedică celulele musculare să își recompună rapid depozitele de energie. Deci, când potasiul este insuficient, mușchii se contractă cu mai multă dificultate.
Simptomele la hipokaliemie sau potasiu scazut pot fi următoarele:
- oboseală și slăbiciunea muschilor
- încetini ritmul cardiac aritmii cardiace
- dificultăți de respirație, dureri în piept și transpirație
- Hipertensiune arterială
Crampe musculare
De ce se pierde potasiu din organism?
Nivel de potasiu scade din diferite cauze. Cea mai frecventă cauză este datorată la pierderi gastrointestinale sau pierderi renale din cauza administrării de diuretice, care sporesc eliminarea lichidelor organismului prin rinichi, și laxative – prin intestin.
O altă cauză a scăderii potasiului este dieta nesănătoasă și saraca in fructe și legume bogate în potasiu. În cazul dat, se recomandă includerea în meniu cât mai multe surse naturale a acestui element. În cazul extreme de un nivel foarte redus, este posibilă administrarea de medicamente pentru lipsa de potasiu.
Simptome potasiu crescut
Nivelul ridicat de potasiu seric poartă denumirea de hiperkaliemia și are loc destul de rar, dar se poate întâmpla in unele situatii. Determinarea de potasiu marit este realizată prin analize când nivelul potasiului seric în sânge depășește valori de 3.5 -5,0 mEq/L. Ca cauzele a acestei stări, pot fi tulburările la funcția renală.
Asfel, persoanele ce suferă de insuficiență renală sunt mai predispuse hiperkalemiei. O altă cauză este un aport exagerat de potasiu din cauza consumului de alimente cu potasiu crescut sau utilizarea de medicamente care contin potasiu.
Simptomele de hiperkaliemia(potasiu seric) sunt următoarele:
- modificări ritmului cardiac, aritmii cardiace
- slăbiciune
- paralizie
- insuficienţă respiratorie
boala addison
Ceaiuri care scad potasiul
Pentru a scădea nivelul de potasiu, puteți recurge la puterea naturii și plantelor, care au proprietăți diuretice de a elimina potasiul prin excreția de urină.
Printre acestea, se includ:
- Ceaiul de papadie
- Ceaiul din cozi de cireșe
- Ceai de coada calului
- Ceaiul din mătase de porumb
- Ceaiul de urzică și de pătrunjel
Ceaiul negru și ceaiul verde
Suplimente cu potasiu
Aportul de potasiu poate fi realizat inclusiv și prin suplimente alimentare. Acestea sunt disponibile sub formă de capsule, tablete sau pudră ce poate fi dizolvată in apă, pentru cei ce intâmpină dificultați de a inghiți. Suplimentele cu potasiu pot fi bazate exclusiv pe acest mineral sau în complexe multivitamine și multiminerale. De asemeenea este bine sa luati si alte vitamine precum magneziu, care contribuie la normalizare sistemului nervos. Daca aveti nelamuriri in privinta problemei de „ cand se ia magneziu, dimineata sau seara?” trebuie sa stiti faptul ca se recomandata dimineata dupa prima masa.
Dar nu uitati cel mai important lucru este sa ne facem periodic testele de sange medicale pentru a preveni formarea unor boli ce se trag dintr-un organism slabit pe motiv de lipsa de vitamine.
Lasă un răspuns