• Pagina principală
  • Sănătate
  • Frumuseţe
  • Sexualitate
  • Slăbire
  • Fitness
  • Mod de viata
  • Dieta Keto
  • Contact

LLP- Online ghid de sanatate

Articol promotional Acest post conține linkuri afiliate

Analize paraziti intestinali – ce test ar trebui să efectuați?

in Sănătate on 17/11/2021

Last Updated on 12/05/2022

Boala parazitara este cauzata de microorganisme care infestează intestinul organismului gazda și trăiesc acolo de ceva timp. Cei mai frecvenți paraziti intestinali care se gasesc in corpul uman sunt taenia, giardia lamblia, oxiuri și ascaris lumbricoides.

Infecțiile cu acesti paraziti, de regula, au la baza o igiena precara sau conditii neadcvate de hrana, de exemplu, consumul de carne insuficient gatita, consumul de alimente contaminate sau atunci când se bea apa care conține oua de paraziți. Ouăle sau chisturile sunt eliminate prin materii fecale, contaminând astfel orice element care intră în contact cu acestea, fie el apa, alimente sau diferite suprafețe.

Venim in ajutorul dvs prin prezentarea pasilor, respectiv, depistarea la nivel intestinal a parazitilor prin efectuarea unor teste prin recoltare de materiile fecale printr-un recipient examen coproparazitologic sau prin analize medicale( test sange paraziti ) .

Ce teste se fac pentru paraziți intestinali?

Parazitii intestinali reprezintă o provocare deoarece atingerea unui diagnostic specific este uneori complexă și de lungă durată. Tratamentele eficiente sunt specifice fiecărui tip de parazit intestinal și fac ca localizarea și diagnosticul precis să fie foarte importante pentru tratamentul corect al acestora.

Din aceste motive si din cauza ușurinței cu care parazitii intestinali se inmultesc si se răspândesc, diagnosticarea rapidă și fiabilă a unei infecții parazitare la debutul simptomelor este esențială pentru a determina un tratament eficient chiar si cand vorbim de cel mai bun tratament oxiuri. Examenul morfologic și testele imunologice sunt cele mai utilizate analize medicale pentru depistarea și diferențierea parazitilor intestinali.

Test de sange

Testele de sânge ( analize sange paraziti intestinali) oferă un mijloc de diagnostic util în stadiul de migrare a anumitor helminți și pentru anumiți paraziti intestinali pentru care examenul coproparazitologic nu este posibil sau suficient de concludent. Atunci ce analize se fac pentru paraziti intestinali?

Deși nu există teste de sânge care să poată testa toți parazitii, există câteva analize de sânge specifice care investighează anumite tulpini si care sunt utilizate pentru a detecta anticorpi sau antigeni paraziti produși atunci când organismul este infectat cu un parazit și sistemul imunitar încearcă să lupte împotriva lui. Acesta reprezentand rassunsul la intrebarea ” de ce viermii paraziti se depisteaza in organism prin analiza sangelui?”

Un rezultat pozitiv poate indica prezența mai veche a parazitului sau parazitismul cronic. Uneori este necesar să se efectueze o biopsie intestinală pentru depistarea anumitor paraziti.

Examen coproparazitologic

Examenul coproparazitologic se bazează pe examenul macroscopic si examenul microscopic al materiilor fecale, colectate în oala sterila (recipient coprocultura), si face posibilă evidențierea unei posibile parazitoze (prezenta unui parazit în tubul digestiv/cailor biliare ) la o persoana care prezintă semne ale acestei afecțiuni.

Un examen coproparazitologic poate dezvălui prezenta mai multor tipuri de paraziti în intestin, si anume:

  • Inele de Taenia
  • Chisturi de amibe (patogene sau nepatogene)
  • Oxiuri (la copii)
  • Oua: viermi rotunzi, viermi bici, hymenolepis, anchilostoma (de origine tropicală)
  • Larve de anghilă
  • Forme chistice de giardia
  • Criptosporidia
  • Microsporidioza.

Examenul coproparazitologic constă în căutarea directă a prezenței parazitilor prin observare microscopica sau macroscopica, iar metodele de prelevare pot sa difere în funcție de fiecare laborator de analiza și se poate face la fața locului sau la domiciliu.

Intrucat parazitul nu poate fi detectat cu ochiul liber in materiile fecale, examenul coproparazitologic pentru depistarea de viermi intestinali in scaun este în general recomandat pacientului in prezența simptomelor care indică o parazitoză intestinala (diaree, dureri abdominale, scădere în greutate, greață, tulburări digestive) sau în cazul unei șederi recente într-o țară în care condițiile de igienă erau precare.

Deoarece larvele și chisturile de protozoare nu sunt excretate în mod constant în număr egal, examinarea presupune cel puțin trei probe de scaun dacă există suspiciunea unei parazitoze intestinale, intervalul dintre probe fiind de 1-3 zile.

Pentru parazitozele, depistate în scaun, este indicat să se verifice dispariția parazitilor printr-o noua recoltare si repetarea examinării scaunelor la un interval de două până la șase saptamani de la terminarea tratamentului

Examinare Endoscopica/Colonoscopica

Examinarea endoscopica caută paraziti sau alte anomalii care pot cauza tulburări digestive și este utilizata atunci când testele scaunului nu dezvăluie cauza acestor simptome.

Testul consta într-o procedură în care se introduce un tub în gură (endoscopie) sau rect (colonoscopia), astfel încât un medicul să poată examina intestinul.

Endoscopia este utilizată doar pentru a detecta parazitii care provoacă diaree, scaune moale sau lichide, colici, flatulență (gaze) și alte afecțiuni abdominale.

Test antigen

Au fost, de asemenea, dezvoltate teste antigen pentru a determina dacă o persoană a fost expusă la anumiți paraziți, și care permit detectarea proteinelor parazitului chiar dacă testul scaunului pentru limbrici este negativ.

Cu toate acestea, testele antigen nu permit detectarea tuturor speciilor de paraziți din intestinul uman, drept urmare nu sunt un substitut pentru examinarea materiilor fecale la microscop.

Interpretarea rezultatelor

Un rezultat negativ in urma efectuarii unui examen de laborator înseamnă că nici un parazit intestinal nu a fost gasit , ceea ce ar putea însemna fie că nu exista o infecție parazitară, fie că nu sunt destui paraziți pentru a se determina diagnosticul.

Exista, de asemenea, posibilitatea ca rezultatele sa fie fals negative atunci cand în perioada imediat premergătoare testului au fost administrate anumite medicamente paraziti intestinali adulti sau uleiuri minerale. In acest caz, pentru a pune diagnosticul, personalul medical poate repeta testul sau poate comanda alte analize.

Un rezultat pozitiv atesta existenta unei infecțiii parazitare, si poate indica, de asemenea, tipul (lamblia, ascaris, etc) și numărul de paraziti din corpul gazda.

Tratamentul unei infecții parazitare intestinale include aproape întotdeauna medicamente antihelmintice pentru uciderea parazitilor și/sau ameliorarea simptomelor, și consumul de alimente bogate in nutrienti care ajuta la curatarea colonului si la regenerarea florei intestinale. De asemenea, deoarece diareea și vărsăturile pot provoca deshidratare (pierderea prea multor lichide din organism), se recomanda consumul de apa și lichide.

Simptomele parazitilor intestinali în organism

Viermii intestinali manifesta cel mai frecvent simptome precum mancarimi anale, diaree prelungită, care uneori contine sânge sau mucus, dureri abdominale și greață. Ele pot apărea la câteva zile până la saptamani după expunere și persistă adesea o perioadă lunga de timp.

Un indiciu important pentru infecția parazitară este dacă simptomele mentionate mai sus tind să apară sau să se agraveze in timpul noptii. Parazitii tind să fie mai activi noaptea, deși simptomele care apar în timpul zilei pot fi, de asemenea, cauzate de paraziti.

Dacă diareea durează câteva zile, pot apărea dezechilibre electrolitice, situații care pot fi deosebit de periculoase la copii, vârstnici și la persoanele imunodeprimate. Severitatea și durata bolii variază în funcție de parazitul intestinal specific. Complicațiile apar mai des la femeile însărcinate, persoanele în vârstă și la persoanele care au deja boli grave, cum ar fi SIDA.

Trebuie, de asemenea, mentionat ca exista cazuri in care persoana afectata poate acuza dureri de cap și febră, dar si cazuri in care boala poate fi asimptomatică sau poate avea simptome ușoare care trec aproape neobservate.

Daca nu apar complicatii si simptomele dispar in cateva zile, de obicei nu se solicita analize de laborator. În cazurile severe, insa, dacă materiile fecale contin sânge sau mucus sau daca diareea nu cedează, se comandă de obicei examenul coproparazitologic pentru a se putea stabili diagnosticul.

Add a Comment

« Veruci plantare și care sunt tratamentele pentru acestea?
Wintex Ultra gel pentru varice – preț, prospect, efecte benefice, forum, pareri, farmacii »

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

  • Cardiotensive tablete – pareri, pret, farmacie, prospect, ingrediente
  • Collagent băutură – pareri, pret, farmacie, prospect, ingrediente
  • Nemanex picături pentru paraziti – pareri, ingrediente, preț, forum, farmacii, prospect
  • Hondrolife spray pentru dureri articulare – pareri, forum, ingrediente, preț, prospect, farmacii
  • Venicold gel – pareri, pret, farmacie, prospect, ingrediente

Comentarii recente

  • Lili*lilla la Diabex capsule pentru nivelul de zahar din sange ridicat – forum, ingrediente, pareri, preț, prospect, farmacii
  • SiMon1 la Hondrolife spray pentru dureri articulare – pareri, forum, ingrediente, preț, prospect, farmacii
  • Carrr-mennn*bbb la Nemanex picături pentru paraziti – pareri, ingrediente, preț, forum, farmacii, prospect
  • Gio_P la Hondrolife spray pentru dureri articulare – pareri, forum, ingrediente, preț, prospect, farmacii
  • Alyyynna.red la Earlick Forte tablete pentru problema de auz – pareri, forum, ingrediente, preț, prospect, farmacii

Informațiile de pe acest site au un caracter informativ și nu înlocuiesc consultația medicală. Utilizatorii sunt responsabili pentru utilizarea informațiilor. Informațiile împărtășite pe acest site sunt destinate persoanelor sănătoase și orice dietă sau exercițiu fizic, înainte de a fi efectuat, trebuie să fie aprobat și supravegheat de figura competentă în termenii legii romane. Produsele nu sunt un substitut pentru o dietă sănătoasă și un stil de viață adecvat. Ele nu tratează, previn sau diagnozează boli. În caz de îndoieli, consultați un medic. Nu ne asumăm responsabilitatea pentru daunele rezultate din utilizarea necorespunzătoare a conținutului sau a produselor. Legăturile (linkurile) nu reprezintă aprobare. Materialele publicitare nu sunt sfaturi medicale. Înainte de a utiliza un produs, citiți întotdeauna eticheta și respectați instrucțiunile.

Acest site nu se ocupă de expedierea produsului sau de colectarea plății și nu poate fi considerat responsabil în niciun fel pentru orice daune fizice sau morale rezultate din utilizarea necorespunzătoare a conținutului publicat sau a produselor sponsorizate. Nu reprezentăm direct niciunul dintre furnizorii sau producătorii produselor. Nu suntem responsabili pentru conținutul site-urilor linkate, indicarea linkurilor nu implică nicio aprobare și/sau împărtășire a responsabilității din partea proprietarului site-ului în ceea ce privește legitimitatea, completitudinea și corectitudinea informațiilor conținute în site-urile indicate.

Suplimentul alimentar este un produs alimentar destinat completării dietei normale. Suplimentul alimentar nu are proprietăți terapeutice sau medicale.
Produsele prezentate nu sunt medicamente și nu înlocuiesc medicamentele. Site-ul nostru nu isi asuma responsabilitatea pentru informatiile prezentate pe site-ul producatorului.

Disclaimer publicitar: Pe acest site pot fi utilizate advertoriale cu tehnica povestirii în scopuri publicitare. Prin urmare, în unele cazuri, pot exista și recenzii ale clienților și specialiștilor extrase din site-urile companiei-mamă a produselor și folosind nume fictive și în scopuri promoționale.

Pagini:
Avertismente medicale
Avertisment publicitar
Disclaimer
Politica de confidentialitate
Politica privind cookie-urile (UE)

Copyright © 2023 · glam theme by Restored 316

Copyright © 2023 LPP-RO 2022

Gestionați consimțământul pentru cookie-uri
Pentru a oferi cele mai bune experiențe, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informații ale dispozitivului. Consimțind la aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțirea sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.
Functional Mereu activ
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistics
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii {vendor_count} Citește mai multe despre aceste scopuri
Vizualizati preferintele
{title} {title} {title}