Last Updated on 27/06/2022
Verucile genitale sau negii genitali, care mai poarta si denumirea de condiloame genitale, sunt mici excrescente de culoarea pielii cauzate de infectia cu virusul papiloma uman (HPV), una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala. Femeile și bărbații sunt afectați aproximativ la fel de des de condiloamele genitale, vârsta de vârf fiind între 20 și 24 de ani.
Deși verucile genitale sunt destul de inofensive, sunt foarte contagioase și pot provoca dureri în timpul actului sexual. În cazuri rare, verucile genitale asociate HPV pot degenera în tumori maligne. Vaccinul HPV poate proteja impotriva infecției, dar folosirea prezervativului în timpul actului sexual adesea nu oferă o protecție suficientă.
Tipuri de negi
Există multe tipuri diferite de tulpini de HPV: unele cauzează veruci genitale pe organele genitale, anus și (mai puțin frecvent) în interiorul gurii, altele sunt implicate în dezvoltarea cancerelor organelor genitale. Prin urmare, se poate face o distincție între tipurile de virus HPV cu risc ridicat și cele cu risc scăzut, în funcție de riscul lor carcinogen (oncogen).
Se consideră că exista douăsprezece tipuri de HPV care cresc riscul de cancer de col uterin (carcinom al colului uterin). Cele mai importante tulpini sunt HPV 16 și 18. Ele sunt, de asemenea, cel mai frecvent detectate în țesutul tumoral. Microleziunile sunt o condiție prealabilă pentru infectarea epiteliilor scuamoase, care permit virusului HPV să atingă ținte precum membrana bazală și celulele bazale.
Negi genitali masculini
Negii genitali masculini (negi genitali hpv)sunt adesea localizați la nivelul penisului – de obicei pe frenul preputului, pe brazda penisului (depresiune în formă de inel din spatele glandului) și pe stratul interior al preputului. Bărbații circumciși, deoarece nu mai au preput, sunt mai puțin predispuși la verucile genitale.
Ca și la femei( hpv femei) , condiloamele acuminate se pot dezvolta și la barbati în uretra, canalul anal și la nivelul anusului. Barbatii homosexuali în special sunt predispuși la astfel de papiloame la nivelul organelor genitale.
Negi genitali feminini
Când o femeie are veruci genitale, acestea sunt adesea localizate pe comisura posterioară (joncțiunea din spate a labiilor mari în fața perineului) sau pe labii. Dar pot apărea și în interiorul vaginului și col uterin, anus și canal anal și uretra. În cazul verucilor din uretra, condiloamele din zona genitala externă (de exemplu, pe labii) apar de obicei în același timp.
Negii genitali – cauze
Acum ca stim ce este hpv, trecem la cauzele aparitiei. Transmiterea virusului se produce de la o persoană la alta prin contact direct piele-piele, mucoasă-piele, mucoasă-mucoasă, în special în timpul contactului sexual.
Datorită rezistenței mari a papilomavirusurilor, transmiterea prin infecție cu frotiu nu poate fi exclusă, agenții patogeni intrand apoi în organism prin intermediul celor mai mici leziuni ale pielii sau mucoaselor, cum ar fi eczema sau o infecție fungică în zona inghinala, le permit să pătrundă în corpul uman, unde se instalează în straturile superioare ale pielii.
Factorii de risc pentru aparitia negilor genitali includ:
- contact sexual timpuriu
- schimbarea frecventa a partenerilor sexuali
- actul sexual oral și anal
- alte infecții genitale, maceratii anogenitale, inflamatii, traumatisme etc.
- sistem imunitar salabit, inclusiv din cauza unor infecții cu HIV
abuzul de nicotină
Negi genitali – diagnostic
Negii genitali sunt descoperiți fie atunci când provoacă simptome, fie întâmplător în timpul unui control medical atunci când simptomele inca nu si-au facut aparitia. Contactele medicale potrivite in acest sens sunt medicul ginecolog (pentru femei), medic urolog pentru bărbați și specialiști în boli de piele și venerice (dermatolog și venerolog) pentru ambele sexe.
Un medic specialist recunoaște de obicei condiloamele genitale în funcție de aspectul lor. In cazul in care condiloamele nu sunt vizibile, ceea ce se poate intampla, mai ales în stadiile incipiente, acestea pot fi tamponate cu acid acetic 3% pentru a deveni albe.
In cazul in care diagnosticul de veruci genitale barbati si veruci genitale femei, nu poate fi stabilit, terapia nu funcționează, verucile se dezvolta în ciuda terapiei sau reapar rapid, sunt necesare examinări suplimentare. De asemenea, este important ca medicul să excludă alte boli cu transmitere sexuală. Partenerul sexual ar trebui, de asemenea, inclus în diagnosticul verucilor genitale.
Tratamentul verucilor genitale
Tratamentul verucilor genitale depinde de dimensiunea lor și de locul în care apar si, in functie de cazul unor niveluri ridicate de suferință psihologică, se recomanda în special tratament pentru mancarimi in zona intima, durere, disconfort, sângerare, probleme cu urinarea, usturime in zona intima, mișcările intestinale sau funcția sexuală.
Este important de știut că nu există nicio terapie disponibilă care să garanteze în mod fiabil și permanent o eliminare hpv din organism. Acest lucru se datorează faptului că virusul HPV poate supraviețui în țesut în ciuda terapiei de succes. În 20 până la 70 la sută din cazuri, verucile genitale se formează din nou în primele șase luni.
In cazul in care negii genitali nu dispar de la sine, sunt disponibile terapii medicamentoase, fizice și chirurgicale necomplicate. Este posibilă îndepărtarea chirurgicală a verucilor genitale folosind terapie cu laser, electrocauterizare, chiuretaj sau îndepărtarea strat cu strat. O altă opțiune de tratament pentru veruci este ca medicul să tamponeze în mod repetat zonele afectate cu acid tricloracetic.
Crema pentru veruci genitale
De regula, verucile genitale ca si veruci plantare pot fi tratate si la domiciliu. In acest scop, medicul dermatolog prescrie creme, unguente sau solutii care contin ingrediente active care ajuta la ameliorarea simptomelor si indepartarea non-invaziva a negilor.
Terapia locală pentru verucile genitale cu creme sau unguente are loc de obicei pe o perioadă mai lungă de timp, iar unele dintre aceste produse nu trebuie utilizate în timpul sarcinii. Efectele secundare pot include iritații dureroase și umflarea inflamatorie a zonelor tratate.
Lasă un răspuns