Vitamina A este o substanță cu numeroase beneficii atât pentru sanatate, cât și pentru frumusețe. Pe de o parte este compusă din retinoizii (retinolul, retinian, acidul retinoic) care provin din surse animale și sunt cele mai active forme. Pe de altă parte, include carotenoizi (provitamina A), de origine vegetală.
Descoperiți in articolul urmator ce rol are vitamina A pentru sanatatea organismului,parului, nivelurile de aport recomandat, ce contine vitamina A, afectiuni legate de aportul inadecvat și in ce alimente se gaseste vitamina A sau ce produse sub forma de creme de ingrijire sunt atunci cand avem lipsa vitamina A. Daca luam pe stomacul gol , nivelul de complicatii datorita lipsei constituie subiectul acestei sinteza.
Vitamina A – proprietăți. Ce este vitamina A?
Vitamina A, la fel ca vitaminele D, E și K, este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi) ce face parte din acele vitamine pentru femei, pe dobandita prin alimentatie si stocata in organism in proportie de 50 si 80% in ficat si eliberata in functie de nevoile organismului. Aceste rezerve pot acoperi nevoile organismului timp de 1 până la 2 ani.
Vitamina A ajuta la mentinerea vederii bune, a imunitatii si a capacitatii de reproducere. De asemenea, oferă beneficii pentru inimă, plămâni și rinichi, printre alte organe. Contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, prin sprijinirea creșterii și distribuției limfocitelor T, globule albe care ajută la combaterea infecțiilor.
De asemenea, aceasta vitamină este importantă pentru sănătatea pielii, intestinelor, plămânilor, vezicii urinare și urechii interne. In plus, s-a dovedit ca are un impact asupra reproducerii (fertilitatea masculină și feminină) și asupra dezvoltării fetale. De asemenea daca avem acneea bebelusului sau formarea unui cos, trebuie sa consumam alimente ce contin vitamina A, uleioasa pentru nas si fata dar nu numai.
Vitamina A – beneficii. La ce ajuta vitamina A?
Vitamina A prezinta o multime de beneficii pentru sanatate, printre cele mai atent urmarite de specialisti aflandu-se urmatoarele:
- Stimuleaza vederea si scade riscul de afectiuni oculare. Retinolul alimentar este absorbit și călătorește prin fluxul sanguin către retină, unde este implicat în vedere. Lipsa retinolului poate duce la așa-numita orbire nocturnă. (Wolf G (iunie 2001) „The discovery of the visual function of vitamin A”)
- Reglează creșterea celulelor. Acidul retinoic, provenit din conversia retinei, acționează asupra expresiei genelor, reglează viteza de transcriere a acesteia și poate influența viteza de sinteză a proteinelor și diferențierea celulelor.
- Stimulează reproducerea umană. De exemplu, pentru producția de testosteron și material seminal sau pentru dezvoltarea sănătoasă a embrionului.
- Asigură o bună funcționare a sistemului imunitar. Prin menținerea sănătoasă a mucoaselor, vitamina A reprezintă astfel o barieră eficientă împotriva bacteriilor, virusurilor și paraziților.
- Întărește structura osoasă. Necesară pentru metabolismul normal al fierului, dovedindu-se că suplimentarea comună cu fier și vitamina A acționează mai eficient în cazurile de anemie decât dacă fierul este suplimentat singur.
Vitamina A pentru ten
Prin promovarea reînnoirii celulare, vitamina A este un aliat formidabil pentru piele. Este apreciata pentru proprietatile sale anti-radicali liberi în produsele cosmetice dar și pentru acțiunile sale curative asupra foliculilor sebacei de la nivelul pielii. De asemenea, are o acțiune de protecție împotriva alergiilor la soare.
Crema cu vitamina A (acidul retinoic), bogata in colagen, este un produs sanatos in ce gasesc vitamina a reglează keratogeneza și acest lucru este necesar pentru a menține tenul mereu neted, proaspăt și hidratat.
De asemenea, crema cu retinol este un aliat anti-îmbătrânire bine-cunoscut – și din motive întemeiate! Poate contribui la reducerea ridurilor, ajută la construirea texturii pielii și acționează ca un antioxidant pentru a lupta împotriva radicalilor liberi.
Vitamina A pentru par
Vitamina A joaca un rol important in sanatatea parului, fiind perfectă pentru a oferi o îmbunătățire extraordinară a strălucirii părului și pentru a eradica căderea părului prin stimularea dezvoltării sebumului care acoperă foliculul, îmbunătățirea texturii acestuia și eradicarea probabilității ca acesta să devină casant.
În plus, oferă o îmbunătățire în ceea ce privește combaterea infestărilor fungice și, de asemenea, îmbunătățește vindecarea țesuturilor.
Carenta vitamina A – simptome
Deficiența de vitamina A este cea mai gravă dintre carențele de vitamine pe termen lung.
In cazul in care aceasta vitamină există intr-o cantitate insuficienta în organism, poate apărea hipovitaminoza, ale carei simptomele tipice sunt:
- susceptibilitate crescută la infecții
- scăderea acuității vizuale
- ochi inflamați, precum și uscarea pielii si a ochilor, si căderea părului
- leziuni ale sferei oculare: vedere slabă pe timp de noapte (nictalopie), modificări ale corneei, xeroftalmie, sau chiar orbire ireversibilă
- complicațiilor bolilor infecțioase (diaree, rujeolă, infecții respiratorii)
- afectarea simțului mirosului și atingerii și scaderea apetitului
Lipsa acestei vitamine poate crește, de asemenea, riscul de apariție a arteriosclerozei și a posibilelor complicații, cancer la organele care au mucoasă, tulburări de fertilitate și formare de pietre la rinichi.
Grupul de risc pentru hipovitaminoza include bătrânii, femeile tinere, persoanele supuse tratamentului medicamentos sau care consuma tutun, alcool si alte substante, copiii predispusi la infecții și bebelușii prematuri.
Excesul de vitamina A – simptome
Este posibil un consum excesiv al vitaminei A mai ales atunci când se iau suplimente alimentare (vitamina A picaturi, comprimate etc). Hipervitaminoza poate duce apoi la căderea părului, piele uscată sau formarea de erupții cutanate, apar cos la nivelul fetei (cod lei) crăpătură, dureri de cap, hipertensiune, slăbire a oaselor sau chiar cresterea nivelului de calciu din sânge. Un aport zilnic prelungit de câteva luni sau câțiva ani de vitamina A in rinita alergica poate duce la aparitia de probleme hepatice potențial severe.
In cazul ingerarii accidentale a unei cantitati mari ale acestei vitamine, la copii de exemplu, poate sa apara somnolenta in cateva ore, dar si dureri de cap, varsaturi, greata si chiar descuamarea pielii. De asemenea, in cazul femeilor insarcinate un exces de vitamin A poate provoca avort spontan.
Vitamina A – unde se gaseste?
Vitamina A există în dietă sub două forme: pe de o parte, se găsește sub formă de retinol – și derivați ai acestuia – exclusiv în produsele de origine vegetală și, pe de altă parte, sub formă de carotenoizi provitamina (adică precursor al vitaminei A), în produsele de origine vegetală. In organism, la nivel intestinal, provitaminele A sunt transformate in retinol.
În plus, aceasta vitamină poate fi obținuta și prin suplimente de vitamine, care costa cateva zeci de lei si se pot comanda online. Cele mai frecvente sunt acetatul de retinil, palmitatul de retinil, beta-carotenul sau combinațiile de vitamin A preformată, combinatie vitamina A si E și provitamina A.
Ce alimente contin vitamina A?
Doze mici de ale vitaminei A se gasesc in alimente de origine animală, cum ar fi ouăle, peștele și grăsimile (de exemplu unt sau ulei).
Vitamina A se mai gaseste in cantitati semnificative in legume cu frunze verzi precum spanacul sau kale, legume precum morcovi, dovlecei sau roșii, și fructe fructe cu vitamina A, precum caisele sau mango. De asemenea, pentru a obține un aport adecvat al acestei vitamine, alimentația trebuie să fie variată și să mai includă produse lactate si ficat.
Deoarece aceasta vitamină nu este compatibila cu oxigenul și lumina, alimentele care conțin aceasta substanta trebuie păstrate întotdeauna la întuneric și, de preferință, la frigider. La gătit, pierderea concentratiei vitaminei A este între 10 și 30 la sută, în funcție de timpul de gătire.
Vitamina A – doza zilnica recomandata
Necesarul zilnic de vitamina A poate fi acoperit atât prin furnizarea propriu-zisa a acestei vitamine, cât și de provitamina A (beta-caroten). Depinde de varsta, tratamentul medicamentos, condiții de viață și sex, necesarul zilnic pentru bărbați fiind puțin mai mare decât pentru femei. Pe langa aceasta, vitamina e, beneficii numeroase are in combinatie cu A, avand un efect antioxidant.
Necesarul zilnică pentru un adult este de aproximativ 1 miligram. Dacă este furnizată numai provitamina A, aportul zilnic ar trebui să fie de 2 miligrame. Dacă organismul este alimentat atât cu vitamina A, cât și cu provitamina A, se recomandă o doză zilnică de 0,5 miligrame de vitamină A și 1 miligram de provitamina A.
În cazul femeilor gravide, necesarul acestei vitamine este puțin mai mare decât de obicei. Este deosebit de important în această perioadă ca mama și copilul să fie aprovizionați în mod adecvat cu vitamina A, deoarece are o influență importantă asupra dezvoltării copilului.
Lasă un răspuns