În ultima vreme tot mai mulți oameni sunt conștienți de importanța vitaminelor și mineralelor pentru sănătatea lor și de efectul lor benefic ca supliment. Adolescenții, gravidele, femeile care alăptează, vârstnicii și persoanele care suferă de anumite boli sau de stres constant ar trebui să acorde mai multă atenție unui aport adecvat de vitamine si minerale esentiale, intrucat deficiența anumitor nutrienți poate atrage probleme de sănătate mult mai usor in aceste cazuri.
Pentru functionarea normala a metabolismului uman, este necesar să obținem din alimentație o gamă largă de vitamine si minerale în cantități suficiente. În articolul de mai jos veți afla ce sunt vitaminele și veți găsi o prezentare generală a unora dintre funcțiile la care contribuie diferitele vitamine si minerale.
Rolul vitaminelor si mineralelor in organism
Spre deosebire de plante, corpul uman are nevoie de vitamine pentru a-și putea menține funcțiile vitale. Vitaminele si mineralele sunt compuși implicati în procese importante din organism și sunt esențiale în cantități mici pentru o buna functionare a acestuia și, in acelasi timp, pentru mentinerea sanatatii sistemului imunitar.
Mai mult, atat vitaminele, cat și mineralele joaca un rol important in unele sarcini de cooperare. De exemplu, împreună sunt esențiale pentru producerea de neurotransmițători, care la rândul lor sunt substanțe mesagere din sistemul nervos. Aceasta interdependenta ajuta la mentinerea echilibrului chimic din organismul uman, intrucat un mineral are întotdeauna nevoie de alte minerale, vitamine și substanțe vitale pentru a pune lucrurile în mișcare.
Deoarece organismul nostru nu poate produce de la sine majoritatea vitaminelor – cu excepția vitaminei D – acestea trebuie să obținute în cantități suficiente din alimente bogate in vitamina C sau vitamina A, beneficii numeroase ce le detin acestea sau alte vitamine sau prin administrarea de suplimente alimentare.
Vitaminele necesare pentru buna funcționare a corpului uman
O dietă echilibrată și un aport de vitamine esentiale pentru a preveni simptomele de deficiență ale organismului sunt extrem de importante, lipsa acestora putand sta la baza unor boli grave, sistemul imunitar este slăbit și organele, pielea, sângele și părul sunt mai vulnerabile, de aceea este necesar sa luam cele mai bune vitamine pentru femei si barbati.
Intrucat pot fi depozitate diferit în corp, se face o distincție între vitaminele liposolubile (vitaminele A, D, E, K) și solubile în apă (vitamina C si vitamina B).
Iata care sunt cele mai importante vitamine pentru organism:
Vitamina A – implicată în numeroase procese ale organismului, inclusiv in mentinerea vederii normale și functionarea normala a sistemului imunitar, Vitamina A ajuta si la mentinerea sanatatii pielii. Vitamina A se găsește în produsele de origine animală, cum ar fi carne, pește și produse lactate.
Vitamina D – numită și „vitamina soarelui”, vitamina D este un hormon pe care organismul uman îl poate produce printr-o expunere suficientă la soare. Vitamina D favorizeaza stocarea calciului si fosfatului in oase si in acest fel asigura un sistem osos stabil si rezistent. În plus, reglează echilibrul calciului și metabolismul fosfaților. Atunci cand ave deficit vitamina D, simptome ca dureri de oase pot aparea si oboseala regulata.
Vitamina E – daca va intrebati la ce ajuta vitamina E, ei bine aceasta protejează celulele și împiedică distrugerea membranelor celulare de actiunea radicalilor liberi. De asemenea, vitamina E inhibă anumite reacții ale corpului, așa-numitele peroxidări lipidice, impiedicand astfel aparitia arteriosclerozei. Vitamina E se găsește în uleiurile vegetale, germeni de grâu, germeni de porumb și ulei de floarea soarelui, dar și în nuci și ouă.
Vitamina K – indeplineste mai multe functii esentiale pentru sanatatea sistemului osos, contribuind la mineralizarea oaselor, proces care poate preveni osteoporoza. Cantități mari Vitamina K se gasesc in legume precum broccoli, spanac și varza, dar si in produsele din cereale integrale, carne, lapte, oua, fructe și alte legume.
Vitamina B1 – tiamina – ajuta la descompunerea carbohidraților din mușchi, creier și alte organe, jucand un rol crucial in condiția fizică și concentrarea mentală. Oboseala și performanța redusă pot fi primele semne ale unui deficit de tiamină. Doza zilnica de tiamina poate fi procurata din cereale, cartofi, leguminoase și din carnea de porc. Aveasta vitamina face parte din cel mai bun complex de vitamina B, necesare organismului.
Vitamina B2 – riboflavina – este o componentă importantă a enzimelor necesare în metabolismul energetic. O deficienta de riboflavina se manifesta prin tulburări de creștere, boli de piele și inflamații ale mucoaselor. Aportul acestei vitamine se poate furniza din lapte și produsele lactate, carnea, peștele, ouăle și produsele din cereale integrale.
Vitamina B3 – niacina, vitamina PP – susține multe reactii chimice de la nivelul celulelor și ajuta la diviziunea celulară. Aportul de niacina poate fi procurat din toate produsele de origine animală, cum ar fi carnea, peștele, fructe de mare, vânatul și păsările de curte.
Vitamina B5 – acid pantotenic – vital pentru construirea coenzimei A, importanta în procesele metabolice, acidul pantetonic este implicat în formarea și descompunerea carbohidraților, grăsimilor și aminoacizilor, precum și în formarea colesterolului. O cantitate deosebit de mare de acid pantotenic se gaseste in carne, ficat, pește, drojdie, cereale și leguminoase.
Vitamina B6 – piridoxina – este necesară pentru o varietate de reacții metabolice din corp, pentru un sistem imunitar si nervos sanatos și pentru formarea globulelor rosii. Carnea de pui și porc, peștele, lintea, cartofii și bananele cerealele sunt surse bune de piridoxina.
Vitamina B7 – biotina – activează reacții enzimatice care indeplinesc functii centrale în metabolism, precum formarea glucozei, formarea și descompunerea acizilor grași și descompunerea unor aminoacizi. Biotina se găsește în ficat, gălbenuș de ou, fulgi de ovăz, germeni de grâu, nuci, ciuperci, boabe de soia, rosii, spanac, broccoli, cartofi și pește.
Vitamina B8 – inozitol – are un impact asupra funcțiilor vitale ale celulelor și influențează răspunsul la insulină al corpului. Cantitati semnificative de inozitol pot fi procurate prin consumul cerealelor, nucilor si leguminoaselor.
Vitamina B9 – acid folic – este esențial pentru diviziunea și regenerarea celulară, contribuind la metabolismul fierului și al vitaminei B12. Studiile recente indică faptul că acidul folic contribuie la protecția împotriva bolilor cardiovasculare. Acidul folic se găsește în principal în legume verzi, varza, rosii, portocale și ouă.
Vitamina B12 – cobalamina – cunoscută și sub numele de cobalamină, sprijină descompunerea acizilor grași in coenzimă și este strâns legată de activarea acidului folic, adică a vitaminei B9. Cobalmina se gaseste indeosebi in produsele de origine animală, cum ar fi ficatul, organele, ouăle, și produsele lactate.
Minerale necesare pentru buna funcționare a corpului uman
Pe lângă vitaminele importante, organismul are nevoie și de o serie de minerale esentiale dar si de acizi grasi precum Omega 3 6 9, beneficii pentru o buna functionare. Mineralele sunt importante pentru oasele sănătoase și pentru funcționarea normală a inimii, creierului și mușchilor. De asemenea, unele minerale sunt necesare organismului pentru formarea anumitor enzime și hormoni.
Acestea includ:
Calciu – calciul este vital pentru functionarea organismului uman, aproape toata cantitatea absorbita fiind stocata în oase și dinți pentru a le menține stabile. Calciul se poate procura din produsele lactate, apa minerală și unele alimente pe bază de plante, cum ar fi rucola, spanacul și alunele si este cel mai bun calciu asimilabil.
Fosfor – ce este fosforul? Fosforul este implicat în procesele de producere și stocare a energiei, precum și în reglarea echilibrului acido-bazic al organismului. Fosforul contribuie, printre altele, la un metabolism energetic normal și este conținut în cereale, carne și pește.
Magneziu – magneziul ajuta la producerea de energie in corp și la mineralizarea oaselor. Magneziul – beneficii este, de asemenea, important pentru functionarea sistemului nervos si este implicat în eliberarea insulinei în organism. Principalele surse de magneziu sunt cerealele integrale, legumele verzi, fructele și produsele de origine animală.
Potasiu – potasiul contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și a mușchilor. Bananele conțin o cantitate deosebit de mare de potasiu, dar și alte tipuri de fructe și legume sunt bogate în acest mineral. Simptomele potasiului crescut se pot manifesta prin stres, dureri de cap si oboseala generala.
Sodiu – importanta sodiului pentru distribuția apei în corp se refera la faptul ca ajuta si la transmiterea impulsurilor nervoase, a ritmului cardiac, dar și la activarea musculară. Surse bogate in sodiu includ sarea de masa si produsele procesate din pește, carne și produse de patiserie.
Zinc – zincul ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ si contribuie la un sistem imunitar sanatos, avand o funcție importantă în diviziunea celulară. Zincul poate fi procurat din stridii, carne roșie, nuci sau anumite tipuri de brânză. Daca te intrebi cat zinc se ia pe zi, la un adult, media este intre 11 mg.
Fier – fierul susține formarea normală a globulelor roșii și hemoglobinei, precum și transportul oxigenului prin vasele de sange. De asemenea, fierul îndeplinește sarcini importante in ficat, splină, măduva osoasă, mușchi și mucoasa intestinală, de aici si acele probleme provocate de lipsa de fier, simptome neplacute mai exact. Cea mai importanta sursa de fier este carnea, insa surse vegetale bune de fier pot si ciupercile chanterelle și spanacul.
Iod – iodul este necesar în primul rând pentru producerea de hormoni tiroidieni, care au un impact asupra echilibrului hormonal, metabolismului energetic și sistemului cardiovascular. Alimentele care conțin iod includ pește, creveți, lapte și produse lactate, alune si sarea de masa, iar lipsa iodului in organism poate simptome neplacute.
Seleniu – seleniul ajută la protejarea organismului de radicalii liberi și este implicat în numeroase procese ale glandei tiroide si în formarea spermatozoizilor. De asemenea, seleniul contribuie la intretinerea parului si a unghiilor. O concentrație relativ mare de seleniu se gaseste in sparanghel, leguminoase si nuci braziliene. Simptome lipsa seleniu sunt destul de neplacute si pentru a determina carenta se recomanda analizele medicale.
Fluor – adesea adăugat la pasta de dinți sau la sarea de masă, împreună cu alte minerale esentiale, rolul florului in organism este de a mentine sanatatea dinților și contribuie la mineralizarea acestora.
Mangan – ce este manganul? Componentă a enzimelor din corp, manganul asigură alimentarea cu energie a celulei și joacă un rol important în dezvoltarea țesutului conjunctiv, cartilajului și oaselor. Surse importante de mangan reprezinta nucile și cerealele.
Cupru – cuprul contribuie la un sistem imunitar și nervos normal, jucand un rol esential în țesutul conjunctiv și transportul fierului. Ca si surse de cupru, niveluri ridicate de cupru pot fi găsite în ficat, cacao, ciocolata și caju.
Cum să combinați vitaminele și mineralele?
Cand e vorba de cel mai bun complex de vitamine si minerale, trebuie sa stim ca obținerea cantității potrivite de vitamine si minerale din alimente nu este întotdeauna posibilă. Vegetarienii și veganii, de exemplu, au acces la mai puține surse de fier sau vitamina B12 decât persoanele care consumă carne. Prin urmare, in cazul in care există însă o lipsa de nutrienți, se pot utiliza suplimente alimentare (vitamine pentru par) care sa compenseze necesarul zilnic de vitamine.
Atunci când suntem tentati sa alegem cel mai bun complex vitamine si minerale, trebuie să acordam o deosebita atenție aportului corect, care consta nu numai in doza zilnica recomandata, ci și in combinația potrivită de vitamine si minerale. Există anumite tipuri de vitamine si minerale care pot fi luate împreună și ar trebui chiar combinate pentru a li se îmbunătăți potența.
Cu toate acestea, rolul vitaminelor in organism poate fi ingreunat prin folosirea anumitor combinatii, astfel:
- Fierul nu trebuie combinat cu calciul, magneziul și zincul, deoarece acestea se deplasează reciproc din starea de oxidare. Este, in schimb, recomandat să se administreze fier impreuna cu vitamina C, deorece vitamina C favorizează absorbția fierului.
- Acidul folic nu ar trebui combinat cu zinc, acest mineral ingreunandu-i absorbția.
- Vitamina D și Vitamina K sunt recomandate împreună, aceasta din urma susținand-o pe prima sa activeze proteinele și sa le faca utilizabile.
Lasă un răspuns