Last Updated on 01/02/2023
Fisura anala reprezinta o ruptura a mucoasei anale cauzata de o serie de factori precum hemoroizi sau constipatia repetata. Aparitia fisurilor anale sunt urmate de cateva episoade de durere si sangerari la nivelul anusului, ce vor fi vizibile pe hartia igienica dupa defecatie.
Atat femeile cat si barbatii dezvolta fisuri anale, dar afectiunile canalului anal intern pot fi pe termen scurt sau se poate transforma in fisura anala cronica. Episoade de scurta durata intalnite la femei sunt fisurile anale cauzate de nastere ce se vindeca rapid dupa eveniment, iar la barbati fisurile anale cauzate de constipatia brusca.
Medicii pot propune mai multe tratamente pentru fisurile anale. Putem vorbi despre tratament chirurgical realizat in cateva ore, dar si un tratament alternativ cu creme si unguent hemoroizi ce dizolva simptomele treptat si ajuta la eliminarea corecta la scaunului fara interventii invazive.
Pentru a afla mai multe despre cauzele fisurilor, despre tratament fisuri anale, forum pe care veti gasi informatii legate de in cat timp se vindeca fisura anala, cititi pana la capat acest articol. Durerea acuta va va determina sa cautati un specialist care sa va ajute. Asa ca este indicat sa nu asteptati prea mult si de cand simtiti ca apare primul simptom, sa si actionati.
Ce sunt fisuri anale – sangerari anale
Fisurile anale inseamna ruperea fibrelor musculare ce alcatuiesc sfincterul anal intern, provocand sangerari in timpul defecatiei. Deoarece zona anorectala este sensibila, producerea fisurii este insotita de durerea specifica rupturii, scaun tare si eliminarea de sange pe hartia igienica.
Vindecarea muschiului si refacerea formatiunii de fibre nu este complicata dar durteaza pana la cateva saptamani si procesul este insotit de masuri ce previn aparitia constipatiei, a altor afectiuni in jurul anusului si ameliorarea simptomelor prin metode naturale.
Cauze
Aparitia fisurilor anale este determinata de o serie de cauze ce pot pleca de la boli inflamatorii la nivelul intestinelor, boala Crohn, boli cu transmitere sexuala, constipatie cronica pana la nastere, spame la nivelul sfincterului anal dar si complicatii grave ale sanatatii precum cancerul anal.
O afectiune pe canalul anal este usor de identificat deoarece se vor manifesta dureri specifice fisurii anale, eliminarea scaunului dificila, samgerari si inflamatia vaselor de sange la exteriorul anusului. Ca varsta, studiile arata ca perosanele cuprinse intre 20 si 40 de ani prezinta cel mai mare risc de a dezvolta fistula anala, ruptura definitva a mucoasei si concecintele acestora.
Simptome
Simptomele fisurilor anale includ dureri, scaun tare si defecatie dificila, sangerare interna la nivelul sfincterului intern, disconfort, limitarea miscarilor fizice si simptome de balonare, indigestie si flux sanguin redus a peretului canalului anal.
In functie de severitatea fisurii anale, medicul stabileste cel mai indicat fisuri anale tratament rapid. Uneori pacientul afirma ca m-am vindecat de constipatie in 6 saptamani. Alteori, sunt necesare medicamente sau chiar operatie care sa vindece durerea cronica sau boala inflamatorie.
Tratament fisuri anale – mancarimi anale
Indiferent ca vorbim despre interventie chirurgicala sau tratament medicamentos, aceste metode ajuta la relaxarea sfincterului anal si automat la o normalizare a proceselor rectale. Afectiunile anale cronice au nevoie de tratamentul adecvat ce duce in primul rand la reducerea inflamatiilor si a durerii.
Acestea se stabilesc doar de medicul specialist, dupa o evaluare in functie de varsta, starea pacientului, gravitatea fisurii anale. Se vindeca treptat fisura anala, cu rabdare. Tratamentul se aplica in jurul anusului, cu grija si de catre personal pregatit. Este important sa se evite infectii ale fisurii, agravare, constipatie, sau sangerare acuta.
Interventie chirurgicala
Daca medicul a decis interventia chirurgicala pentru vindecarea fisurilor anale inseamna ca simptomele nu au putut fi ameliorate prin alte metode precum baile de sezut. Un tratament chirurgical inseamna departarea prin excizie a fisurii.
Crema fisuri anale
Tratamentul local cu crema hemoroizi externi sau unguent este o metoda mai accesibila si mai putin invaziva. Atat crema cat si injectare cu toxina botulinica ajuta la refacerea mucoasei si la vindecarea fisurilor anale. Daca legatura de fibre musculare este regenerata, constipatia nu ar mai fi un risc atat de mare pentru aparitia fisurilor.
Supozitoare fisuri anale
O alta metoda aprobata de medic fara a apela la tratament chirurgical sunt supozitoare hemoroizi cu antibiotic. Deoarece poate aparea si o infectie a zonei, pe partea interna specialistul poate alege supozitoare cu actiune antiinflamatoare cu antibiotic. Calmeaza totodata durerea si trateaza infectia.
Ulterior se poate alege o crema pentru a ajuta mucoasa sa se regenereze si sa usureze procesul de defecatie. Fisurile anale, intr-un grad nu foarte sever, pot aparea s disparea la anumite intervale de timp. In acest caz pentru a nu mai apare des, se impune de catre medic o dieta alimentara bogata in lichide si fibre din cereale integrale.
Fisuri anale – care este cea mai buna dieta de preventie
Pentru persoanele care se confrunta pentru prima data cu fisura anala, ar putea ajuta informatii si poze fisuri anale care arata de fapt, ce este aceasta afectiune. Desi nu aveti o varsta inaintata, daca sunteti sedentar, aveti serviciu static si nu consumati lichide puteti fi predispus la fisurile anale si alte boli precum boala Crohn.
Preventia este modul cel mai potrivit pentru a va proteja de fisuri, hemoroizi si alte afectiuni in zona rectului. Aveti grija la ce consumati, feriti-va de alimente grase, prea multa proteina, fumat sau alcool. Toate acestea creaza toxine in corpul dvs cepot fi greu de eliminat. Indigestiile provoca adesea constipatii si acestea duc la fisura anala. Este important sa intelegeti ca fisura anala nu apare de la sine, ci este o inflamatie care se dezvolta ca o consecinta a unui dezechilibru metabolic.
Beti apa si evitati bauturile cu zahar si faceti miscare zilnic. In acest fel, va protejati mucoasa rectala si hidratati zona corecpunzator, evitand fisura anala.
Lasă un răspuns