Last Updated on 01/02/2023
Boala hemoroidala sau, pe scurt hemoroizii, este una dintre multele afectiuni cunoscute si experimentate de cel putin 60% din populatie cel putin o data in viata. Desi frecvent intalnita, aparitia hemoroizilor nu este deloc placuta. In jurul anusului se formeaza inflamatii ale vaselor de sange, care ulterior pot provoca sangerari anale.
Debutul bolii hemoroidale apare odata cu umflarea pernutelor vasculare canalului anal, aparitia senzatiei de durere si imposibilitatea de a sta asezat. Exista o serie de simptome, cauze dar si sugestii pentru tratamentul hemoroizilor, atat medicale cat si naturiste. In continuare vom explica cum arata hemoroizi, la ce doctor te duci pentru hemoroizi si cum sa preveniti orice simptome fisuri anale inainte de a dezvolta forme severe.
Ce sunt hemoroizii
Studiile arata ca un adult din 3 experimenteaza episoade hemoroidale de-a lungul vietii. Fie ca sunt interni sau externi, formatiunile hemoroizilor sunt afectiuni ce se formeaza pe canalul anal si provoaca disconfort la defecatie. Hemoroizii se umfla si durerea apare mai ales cand se dezvolta leziuni la suprafata lor. Un diagnostic exact si tratamentul adecvat se stabileste ce catre medic, fie unguent hemoroizi externi, fie pentru alte tipuri hemoroizi interni.
Cei mai comuni factori ce duc la aparitia hemoroizilor si a fisurilor anale sunt istoricul medical patologic, femeile insarcinate, persoanele care se confrunta cu constipatia cronica dar si indivizii sedentari sau care au o alimentatie nesanatoasa.
Netratati in timp, hemoroizii pot crea complicatii precum sangerari repetate, infectii, prolaps hemoroidal sau tromboflebita hemoroidala, ce nu pot fi rezolvate decat de catre medicul specialist. Spre exemplu, hemoroizii de grad IV pot fi rezolvati ambulator prin interventii chirurgicale denumite hemoroidectomia.
Tipuri de hemoroizi
Hemoroizii se pot clasifica in functie de locatia lor, in interiorul sau exteriorul rectului, in felul urmator:
Hemoroizi interni – Acestia nu sunt vizibili deoarece sunt hemoroizi plasati in interirul rectului. Hemoroizii interni nu pot fi palpati dar stim ca exista cand simtiti durere la defecatie.
- Hemoroizi externi – Acestia sunt localizati in zona anala in afara anusului in zone cu multe terminatii nervoase si bogat vascularizata. Din acest motiv, hemoroizii externi provoaca sangerare si chiar mancarimi anale. Partea buna este ca daca boala hemoroidala nu este avansata, hemoroizii externi dispar singuri, se retrag imediat.
Hemoroizi trombozati – Acest tip de afectiune se aplica in cazul aparitiei hemoroizilor externi ce formeaza in interiorul lor cheaguri de sange. Ei devin trombozati si provoaca durere si disconfort accentuat la nivelul sezutului.
Simptomele hemoroizilor includ cel mai adesea leziuni cu au fara sangerare si dureri in timpul eliminarii scaunelor. Daca sunteti curiosi sa vedetii cum arata hemoroizii, pe web sigur veti gasi hemoroizi externi poze si multe sugestii si schema tratament hemoroizi. Insa nu uitati ca acestia impreuna cu tratamentul sunt de competenta medicului specialist si este indicat sa va adresati oricand intampinati simptome hemoroizi.
Hemoroizi cauze. Sunt multiple cauze pentru aparitia bolii hemoroidale ce tin de dieta, stil de viata, mostenire genetica sau numarul de kilograme. Mai jos redam cele mai frecevnte cauze ale dezvoltarii hemoroizilor:
Tulburarile de tranzit intestinal cauzeaza o digestie ineficienta ce afecteaza defecatia prin constipatia aferenta. La capatul opus, si din cauza diareei excesive apar diferite forme usoare de fisuri anale.
- Sedentarismul este o alta cauza des intalnita, deoarece presupune putina miscare si statul prelungit pe scaun. Daca aveti un serviciu static, este indicat sa alternati statul in pozitia sezut cu miscare la fiecare 2 ore.
- Regimul alimentar dezechilibrat compus din alimente bogate in proteine si sarace in fibre, consum de alcool si grasimi.
Sarcina, din nefericire pentru viitoarele mamici, poate duce la episoade hemoroidale, mai ales cand femeia insarcinata depune eforturi pentru a elimina scaunul. Partea buna in cazul hemoroizilor de sarcina este ca acestia nu duc la complicatii si dispar dupa nastere.
O alta clasificare a hemoroizilor se poate face in functie de gradul evolutiv si complicațiile pe care le provoaca:
Stadiul I se aplica hemoroizilor interni prezenti pe canalul anal ce nu se vad dar care sangereaza
- Stadiul II inseamna ca la defecatie hemoroizii ies in afara anusului iar imediat proces, intervine retragerea lor in mod spontan
- Stadiul III presupune reducerea hemoroizilor externi prin proceduri manuale si de obicei implica dureri considerabile
Stadiul IV se stabileste in cazul hemoroizilor ce nu se reduc, nu dispar și exista permanent in afara rectului
Totodata, daca exista in familie un istoric al bolii hemoroidale sau alte afectiuni ale canalului anal este bine sa preveniti si regulat sa faceti tratamentul detoxifierii, cu bai de sezut si sa consumati minim 2 litri de apa zilnic.
Hemoroizi simptome
In functie de gradul evolutiv al bolii hemoroidale, simptomele hemoroizilor se manifesta la nivel rectal, intern si extern. Hadeti sa vedem care sunt simptome specifice pentru boala hemoroidala:
Hemoroizi interni simptome – Daca vorbim despre sangerari anale la nivel intern, deci care nu sunt vizibili, simptomele includ sangerare la finalul defecatiei. Sangele ramane pe hartie.
Hemoroizii amplasati extern – In cazul hemoroizilor localizati extern rectului simptomele variaza de la sangerare, usturime, mancarimi si umflaturi pana la prurit anal, dureri mari, prolaps, cheaguri de sange.
Daca va adresati medicului, el poate stabili un tratament hemoroizi externi inflamati cu medicamente adecvate. Nu uitati ca in caz de diagnostic sever, hemoroizii se pot indeparta chirurgical de catre cadre medicale acreditate. Interventiile chirurgicale la specialist pot costa destul si trebuie sa aveti in vedere vizita regulata la medic.
Tratament hemoroizi – ingrediente naturale
Pe piata exista o serie de produse utilizate in tratamentul hemoroizilor, in functie de gradul bolii si de simptomele manifestate. Pentru rezultate minim invazive, sunt indicate solutiile cu compozitie naturala, pe baza de plante. Spre exemplu se recomanda inghitirea unui sambure de masline pe stomacul gol timp de 1-2 luni.
Din categoria leacuri batranesti pentru hemoroizi externi foarte bune sunt baile pentru sezut, seara, cu concentrate din galbenele, coada soricelului, musetel, ceai de pelin si busuioc. Sgur ca nu veti scapa de hemoroizi in 5 zile dar acest tratament hemoroidal este mai bine suportat de catre corp. Bicarbonatul pentru hemoroizi este si el util daca este utilizat in timpul bailor.
Pentru cazurile simple, o alta varianta ar fi tratamentul cu ligatura cu benzi elastice de cauciuc care duce la necrozarea hemoroizilor si la caderea lor.
Crema pentru hemoroizi
De catre medic se mai recomanda si unguent hemoroizi care se aplica extern si nu doare. Deoarece multi hemoroizi externi se retrag singuri s-ar putea ca cea mai buna solutie sa fie cea pentru hidratare, ce se afla in casele tuturor. De obicei, cea mai buna crema hemoroizi se recomanda in caz de dureri deoarece are actiune antiinflamatoare hemoroizi. Astfel devin mai suportabili.
Daca va aflati intr-un stadiul incipient, ati putea beneficia de o vindecare hemoroizi 48 ore, foarte rapida si eficienta.
Medicamente hemoroizi
Exista pastile hemoroizi prescrise de medicul dvs dar nu se stie exact in cat timp se retrag hemoroizii externi. Totusi, pare sa fie o algere buna ca tratament hemoroizi interni care sangereaza si care altfel nu sunt tratabili.
Alta solutie ar fi supozitoare hemoroizi pentru eliminare hemoroizi externi. Cele mai bune supozitoare pentru hemoroizi care sangereaza sunt cele care isi fac efectul imediat si reduc durerea.
Remedii naturale – hemoroizi regim alimentar
Inainte de a apela la operatie hemoroizi, este bine sa va intrebati cum scapi de hemoroizi in mod natural, poate chiar cu ajutorul unui regim alimentar. O dieta cu alimente bogate in fibre, multe lichide si un stil de viata activ poate elimina nevoia de a interveni chirurgical. Ajutand corpul sa proceseze corect alimentele si sa elimine toxinele, se poate evita un diagnotic sever.
Tot ce trebuie sa faceti este sa eliminati alcool, mancaruri grase, factori de risc precum obezitatea sau fumatul si sa nu va grabiti cu tratamente la intamplare. Daca alegeti sa luati tratamente medicamentoase, faceti-o doar daca medicul dvs va recomanda.
Masuri de preventie
Cel mai bun hemoroizi tratament este masura de preventie. Daca aveti grija de organismul dvs in mod corepsunzator, evitati excesele si va hidratati des, s-ar putea sa nu mai aveti nevoie de niciun hemoroizi externi tratament sau hemoroizi interni tratament.
Totodata, este foarte important sa mentineti o igiena foarte stricta la nivel rectal. Aici va pot ajuta servetele umede care curata bine zona anala.
Problemele medicale apar cand se instaleaza o afectiune cornica anala, ce se reflecta in modul in care se elimina scaun. Sunt persoane care au trecut deja prin aceasta problema si povestesc experienta pe forum. Puteti cauta pe web tratament hemoroizi forum sau chiar cea mai buna crema pentru hemoroizi forum si informati-va despre cum au scapat si alte persoane de aceasta problema si daca exista acolo poze hemoroizi externi tratament.
Lasă un răspuns