Last Updated on 29/06/2022
Fierul este un mineral care are funcția de a transporta oxigenul la nivelul celulelor, ceea ce îi permite organismului uman să se dezvolte corespunzator. Deoarece corpul nostru nu produce acest mineral, trebuie să-l obținem din alimente pentru a preveni o carenta. Pe de altă parte, și cantitatea in exces de fier in organism poate avea consecințe grave pentru sanatate.
In acest articol explicam importanta fierului, ce alimente conţin fier, care sunt simptomele unei carente de fier care apare și care fier se asimileaza cel mai bine. Veți afla, de asemenea, ce analize pentru determinarea nivelului scazut al fierului exista, ce alimente contin fier , cele mai bune vitamine pentru imunitate si multe alte curiozitati despre fier cu o navigare usoara prin acest articol.
Cum ajută fierul? Beneficiile și rolul fierului în corpul uman
Printre alte funcții, corpul uman are nevoie de un aport suficient de fier pentru a produce hemoglobina și mioglobină, proteine responsabile de transportul oxigenului in organism. O hemoglobina scazuta este, asadar, rezultatul unui nivel scazut de fier in organism.
De asemenea, fierul este utilizat pentru a produce energie la nivelul celulelor organismului si contribuie la procesele normale ale sistemului imunitar
Pe scurt, rolurile esentiale ale acestui mineral in organismul uman constau in:
- Este implicat în transportul de oxigen și dioxid de carbon în sange.
- Participă la producerea de enzime din sange.
Face parte din procesul de respirație celulară și este parte integrantă a mioglobinei, depozitul de oxigen din mușchi.
Simptomele deficitului de fier
In cazul in care cantitatea de fier din organism este insuficienta, oligoelementul nu își mai poate îndeplini funcția principală așa cum ar trebui: să livreze oxigen celulelor, care in lipsa lui produc mai puțină energie și au funcții limitate in organism.
Acest lucru se aplică și creierului, printre altele: in cazul in care cantitatea de oxigen este insuficienta, poate duce la probleme de concentrare și epuizare.
Iata cand iti dai seama ca ai lipsa de fier:
- căderea părului, unghii fragile, colțul gurii crăpat
- stare de oboseala si lipsa de energie
- deficienta de atentie
anemie (anemia feripriva)
Ce te doare de la lipsa de fier?
Dacă anemia cu deficit de fier este severă, pot apărea amețeli și dificultăți de respirație (simptome anemie). De asemenea, pot apărea și dureri în piept și dureri de picioare pe masura avansarii deficitului. Pentru copii, aceasta deficienta poate duce la dificultăți de învățare.
Pe lângă simptomele anemiei, există și alte semne caracteristice deficitului de fier, printre care:
- senzație de arsură a limbii
- pierderea functiei normale a limbii
răni la colțurile gurii.
Ce boli ascunde lipsa de fier?
Simptome precum oboseala, tulburări intestinale, intoxicatie, hepatita acuta uitare sau un timp mai ușor de a contracta infecții apar adesea cand există un deficit al fierului și oxigenul nu ajunge în țesuturi. Acest fenomen se numeste anemie feripriva, o boală gravă la femeile însărcinate și la copii deoarece prezintă riscuri pentru dezvoltarea acestora.
Persoanele cu anemie au o lipsă de globule roșii producătoare de oxigen sau hemoglobina (Hb), care are rol in transportul oxigenului de la plămâni către toate celulele corpului.
Este importantă monitorizarea nivelului fierului la femeile însărcinate și care alăptează, precum și la nou-născuți, pentru a asigura dezvoltarea lor optimă.
Analiza fierului – teste medicale
În cele mai multe cazuri, diagnosticul de deficit de fier este usor de stabilit in 2022. Pe lângă o anamneză și un examen fizic, pentru depistarea cauzelor pierderii de sange, 0 recoltare de laborator este indispensabila pentru determinarea severității, naturii și cauzei anemiei.
În ultimii 20 de ani, pe lângă unele analize deja disponibile ale concentrației de SeFe (sideremie sau fier seric) și capacitatea totala de legare a fierului (CTLF), determinările de transferină și feritină se afla printre metodele de diagnostic utilizate.
Sideremie (fier seric) – valorile normale de fier seric variaza, de regula, între 50 și 150 mg/dL. In cazul in care o persoana prezinta valori ale fierului seric mai mici de 30 ug/dL se va indica un nivel scazut al sideremiei care se numeste hiposideremie sau sideremie mica, in timp ce prezenta unor valori de fier seric crescute peste 150 mg/dL confirma hipersideremia sau sideremie mare. Aceste valori se pot modifica în funcție de factori precum varsta si sex, mai exact, in mod diferit de la bărbati, femei si femeile insarcinate.
Transferina – este o proteină care transportă fierul în sange. Transferina este formată de ficat și transportă fierul care este absorbit în intestin sau care este eliberat în timpul unor procese de degradare către măduva osoasă, unde are loc formarea sângelui. Testul cu transferină măsoară direct concentrația din sange a acestei proteine.
Capacitatea totala de legare a fierului (CTLF) – principala proteină din sânge cu capacitatea de a lega fierul si de a-l transporta în tot organismul este transferina. Alternativ, transferina poate fi măsurată indirect prin aceasta capacitate de a lega fierul (CTLF).
Feritina serică – un nivel scazut de feritină indica de obicei rezerve scăzute ale fierului. Feritina se găsește la nivelul tuturor celulelor corpului, dar cea mai mare aprovizionare se află în ficat, splină și măduva osoasă. O feritina crescuta indică o supraincarcare cu fier a corpului.
Nu este necesară nicio pregătire specială pentru aceste analize, totuși, o posibila recoltare se va face la prima oră dimineata și/sau după un post de 12 ore.
Care sunt opțiunile de tratament pentru deficitul de fier?
Carenta de fier este considerată una dintre cele mai frecvente deficiențe din lume și este cauza principală a anemiilor. In cazul in care exista un deficit, valorile se pot optimiza printr-o ajustare țintită a dietei sau printr-un fier supliment, la fel si consumarea de acizi grasi. Pentru ce este bun omega 3 6 9? Acesta asigura necesarul zilnic de grasimi pentru o mai buna functionare a organismului..
Dacă alimenetele si suplimentele nu cresc nivelul fierului din sange, anemia se datorează probabil unei surse de sângerare sau unei probleme legate de absorbitia fierului pe care medicul o va trata cu un antibiotic și medicament pt lipsa de fier.
Alimente care contin fier
O mare parte dintre alimentele pe care le consumam în fiecare zi sunt bogate in mineralul esential, deși, în general, doar aproximativ 10% din fierul pe care îl conțin este absorbit.
Cand ne referim la alimente ce contin fier, exista doua categorii in functie de tipul si modul de absorbtie al acestui element:
Fier hem: se găsește în cantități abundente în alimente, cum ar fi carnea roșie și organe precum ficat, inimă, rinichi etc.
Fier non-hem: se găsește în legume și cereale, cum ar fi spanacul și lintea. Acest tip fier se gaseste in cantitati mai mici iar pentru absorbtia lui este necesara insotirea alimentelor cu citrice precum: suc de portocale sau limonada. Cat despre ce fructe contin fier, cele mai bogate surse sunt zmeura, capsunile, bananele, afinele si ciresele, printre altele.
Cel mai bun supliment de fier
Aportul crescut al fierului este utilizat în perioadele în care există nevoi crescute ale acestui mineral in organism, de exemplu, la femei, în timpul menstruației sau in sarcina.
Pentru a trata sau a impiedica o eventuala anemie, medicul poate recomanda suplimente de fier (pastile, fier fiole, etc.) si va indica doza corectă. Medicul poate recomanda, de asemenea, in urma unor analize, un tip de supliment fier fără prescripție medicală pentru a umple rezervele de fier. Vitamine cu fier sunt, de asemenea, disponibile și sub forma lichidă pentru bebeluși și fier pentru copii de varsta mica.
Lipsa acestui mineral esential nu poate fi compensata peste noapte, de aceea poate fi necesară administrarea de suplimente de fier pe un interval de timp cuprins intre câteva luni sau mai mult pentru umple rezervele din organism. Adresați-vă medicului dumneavoastră când se impune o căutare a suplimentului potrivit sau cand o noua recoltare de sânge trebuie efectuata pentru a vă măsurarea nivelul de fier din organism.
Lasă un răspuns