Last Updated on 10/05/2022
Bolile parazitare sunt foarte frecvente în climatele tropicale, cel mai frecvent exemplu de astfel de infecție fiind malaria. În zonele non-tropicale, cele mai frecvente infectii cauzate de paraziți sunt giardioza, ascardioza, oxiuroza și toxoplasmoza, fiind cele mai concrete exemple de boli parazitare la om.
Factorii climatici și socioeconomici determină în mare măsură distribuția geografică acestor paraziți daunatori. Unele infectii în cele din urmă dispar de la sine, în timp ce altele pot duce la dizabilitate sau moarte dacă sunt lăsate netratate sau nu se fac analize boli parazitare si nu se ia antibiotic pentru paraziti intestinali.
Cele mai frecvente tipuri de boli parazitare
Un parazit este un organism care trăiește pe sau în alt organism gazdă și se hraneste din aceasta în timp ce îi provoaca daune ( mai exista si parazit de apa) . Deși această definiție se aplică în principiu multor microbi, inclusiv bacterii, ciuperci și viruși, termenul „parazit” este folosit pentru protozoare ,constând dintr-o singură celulă, si viermi (helminți), care sunt sunt formați din multe celule și au organe interne. Gasiti mai jos mai multe informatii despre cele mai frecvente boli provocate de paraziti ( de aici domeniul de parazitologie). De asemenea putem raspunde la intrebarea „ce sunt protozoarele” prin faptul ca sunt organisme unicelulare ce traiesc independent.
Toxoplasmoza
Toxoplasmoza este o boala infecțioasă cauzată de parazitul Toxoplasma gondii, in care oamenii acționează ca gazde intermediare ale agentului patogen, gazda finală sunt pisicile ( toxoplasmoza pisici)
In majoritatea cazurilor, boala se contracteaza prin consumul de carne crudă sau insuficient gatită, contact cu excremente de pisică, legume sau salată insuficient spălate. Cu toate ca toxoplasmoza de obicei nu provoacă simptome, aparitia infectiei la femeile însărcinate sau la nou-nascuti ar putea avea consecințe grave.
Atunci cand vine vorba de tratament toxoplasma sau toxocara simptome trebuie sa fim atenti sa mergem la doctori si sa administram tratamentul cat mai rapid. De obicei simptome paraziti in corp se manifesta prin crampe, dureri de burta, oboseala ce tin cateva zile in general, iar diagnosticul medical prin examen de scaun trebuie efectuat de indata.
Giardioza
Boală diareică infecțioasă (dizenterie lamblia) cauzată de parazitul Giardia lamblia care poate supraviețui în intestinul subțire al oamenilor. Persoanele infectate pot, de asemenea, să poarte Giardia neobservată în intestinul subțire și să excrete chisturi luni de zile, care pot infecta alte persoane dacă nu există o igienă insuficientă.
Transmiterea are loc prin apă și mancare contaminata, iar simptomele sunt in general foarte neplăcute și se intind pe o perioada lungă de timp, dar în mare parte nu sunt amenințătoare, asta daca cumva va intrebati cat de periculoasa este giardia si ce tratament paraziti intestinali are.
Ascardioza
Ascardioza este o infectie provocata de parazitul Ascaris lumbricoides, unul dintre cei mai răspândiți paraziți din lume.
Atunci când sunt ingerate de oameni prin consumul de alimente sau apă contaminata, sau prin punerea mâinilor murdare în gură, larvele sunt eliberate în intestinul subțire si pătrund în fluxul sanguin pentru a-si continua ciclul care trece prin ficat, inimă, plămân sau căile respiratorii.
Oxiuroza
Oxiuroza sau Enterobiaza este infestarea intestinului uman cu viermi oxiuri care au o lungime de până la 12 milimetri si a caror unica gazdă este organismul uman.
In cazul prezentei parazitului in intestin( una dintre cele 2 boli ale sistemului digestiv) , in timpul noptii poate exista mâncărime la nivelul anusului, atunci când viermele femela se târăște din intestin și își depune ouăle acolo. Infestarea cu oxiuri este foarte contagioasă, dar în mare parte inofensivă.
Boli parazitare la animale
Bolile parazitare pot avea diverse cauze – in multe cazuri, în spatele lor se află agenți patogeni, care se transmit de la un animal la om (zoonoze). Aceste tipuri de infectii cu paraziți la om ocupa un loc din ce în ce mai important in mediul medical datorită creșterii rapide a populației, creșterii mobilității, creșterea animalelor și schimbărilor climatice.
Cele mai cunoscute astfel de infectii includ toxoplasmoza, salmoneloza și malaria, iar căile de transmitere sunt la fel de diverse ca și cauzele: zoonozele contractate prin intermediul paraziților sunt cauzate de protozoare, viermi (helminți) și artropode (insecte și arahnide).
Imbrățișarea cu animalul de companie sau curățarea cuștii sau a cutiei de gunoi este doar o sursă de pericol. Infecțiile apar adesea prin alimente contaminate sau sunt transmise de un vector precum țânțarii sau căpușele.
Boli parazitare – simptome
Multe infecții parazitare sunt asimptomatice, altele prezintă simptome acute, dar sunt de scurtă durată, iar altele provoacă efecte persistente în organism. Cu toate acestea, cele mai frcvente semne ale infectiei pot include:
- Mâncărime în zona anală
- Insomnie, iritabilitate, și oboseală
- Scaune moi, cu aspect uleios
- Crampe stomacale și greață ocazională
Pentru a stabili diagnosticul infectiei cu paraziti, poate fi necesară efectuarea unei analize de laborator, inclusiv teste speciale pentru identificarea proteinelor eliberate de parazit sau examenul materialului genetic al parazitului. Pot fi utilizate probe de sânge, scaun, urină, etc, în funcție de parazitii căutati.
Remediu pentru boli parazitare – tratament
Unele infecții parazitare nu necesită tratament, deoarece infecția poate dispărea de la sine. Pentru altele, in schimb, exista medicamente cu rol de deparazitare sau, în cazul unor infecții cu viermi, reduc numărul de viermi până la punctul în care simptomele dispar. Tratamentul cu anumite antibiotice și medicamente antifungice este, de asemenea, eficient pentru unele dintre aceste infecții parazitare.
In cazul zoonozelor, insa, nu există solutii medicale care să acționeze împotriva tuturor paraziților si, dat fiind faptul ca odată riscul de zoonoze este in continua crestere, aproape că nu există măsuri concrete de prevenire a acestui tip de infectie.
Cea mai bună strategie pentru protejarea oamenilor, în special a copiilor, este de a proteja animalul de companie de infecție și de a-l trata prompt dacă este necesar.
De asemenea, manipularea în siguranță a alimentelor și igiena în bucătărie pot reduce riscul de contractare a bolii.
Lasă un răspuns