Oxiurii (Enterobius vermicularis) sunt paraziti aparținand viermilor rotunzi (nematode) care se pot depune în intestinul uman și sunt răspândiți în întreaga lume. Infestarea cu oxiuri sau oxiuroza este una dintre cele mai frecvente boli ale viermilor la om.
Vestea bună este ca oxiurii se trateaza ușor: prin administrarea corecta a tratamentului si respectarea câtorva măsuri stricte de igiena personală și igiena mediului, paraziții nedoriți vor fi eliminati în curând.
Simptome ale oxiurilor
Infectia cu paraziti de cele mai multe ori nu prezinta semne, respectiv simptome oxiuri , insa atunci când oxiurii apar în număr mare, există un impuls crescut de a face nevoile, durere în zona anala, dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare, paloare, pierdere în greutate și stare generală de rău.
De asemenea, depunerea oualor este adesea asociată cu mâncărimi severe (prurit). Din cauza mâncărimii foarte puternice din regiunea perianala, în special in timpul noptii, cei afectați suferă adesea de tulburări de somn, oboseală și probleme de concentrare.
Cauzele oxiurilor
Copiii de vârstă de grădiniță și școală primară ( deci chiar si cei de 2 ani ) sunt afectați în mod deosebit de frecvent de oxiuri in scaun sau perianal și poate fi transmis de la o persoană la alta, în special prin igiena precară.
Ouale parazitului sunt foarte mici și nu pot fi văzute cu ochiul liber. Sunt extrem de rezistente și pot supraviețui pe mobilă, lenjeria de pat, jucării sau haine timp de 3 saptamani.
De asemenea, zgârierea frecventă în jurul anusului face ca ouale să se lipească de degete și de sub unghii, permițându-le să fie transferate pe suprafețe sau obiecte.
De cele mai multe ori aceasta transmitere afecteaza organele genitale și poate provoca inflamații vaginale sau trompelor uterine la fete și femei. În cazuri rare, apar și inflamații ale pleoapelor și afecțiuni ale mușchilor oculari.
Cel mai bun tratament pentru oxiuri
O probă de scaun este adesea suficientă pentru a pune diagnosticul infestarii cu paraziti intestinali/ viermisori la copii. Dacă acest lucru nu aduce niciun rezultat, medicul examinează zona din jurul anusului și face un test cu banda adeziva, verifica intestinul gros si verifica cum arata oxiuri si iti va prescrie cel mai bun tratament oxiuri care te va ajuta la intrebarea ” cum scapi de oxiuri” .
Pentru a face acest lucru, se aplică bucati de banda adeziva transparenta pe pielea din jurul regiunii perianale, o smulge și apoi o examinează la microscop pentru oua de viermi, sau viermi intestinali in scaun.
Tratamentul antiparazitar impreuna cu respectarea unor măsuri stricte de igienă adecvate poate în majoritatea cazurilor să combată cu succes infestarea cu oxiuri și să evite infecțiile repetate sau autoinfecțiile, aceste tratament este dat si ca tratament oxiuri copii .
Masurile de igiena au ca scop evitarea contactului cu zonele contaminate si constau in:
- Păstrarea unghiilor scurte și curate si evitarea aducerii degetelor la gură.
- Spălarea mâinilor în mod regulat cu săpun înainte de fiecare masă și după fiecare vizită la toaletă. La fel ar trebui sa procedeze si ceilalti membrii ai familiei.
- Schimbarea frecventa a lenjeriei de pat, mai ales în zilele după administrarea medicamentului.Spălarea lenjeriei, pijamalelor, și prosoapelor la minim 60°C sau, dacă este posibil, la temperaturi mai ridicate.
- Pastrarea igienei din timpul gatitului si evitarea consumului de carne crudă sau insuficient gătită.
Tratament natural pentru viermi intestinali
Există, desigur, și opțiunea de a combate oxiurii prin consumul anumitor alimente care actioneaza ca niste medicamente si trateaza paraziții în mod natural :
- Usturoi: un aliment plin de aminoacizi sulfurosi, care lupta in mod natural cu viermii si curata tractul digestiv. Se mănâncă doi catei de usturoi maruntiti pe stomacul gol sau se bea trei catei de usturoi tocati într-un pahar cu lapte. Se repeta doza în fiecare zi timp de 2 saptamani. Iata cel mai important atunci cand vine vorba de oxiuri tratament.
- Dovleac: se taie semintele de dovleac (trei linguri), se toarna 750 ml apa clocotita, se lasa 30 de minute si se bea pe stomacul gol. Se repeta metoda în fiecare zi timp de o săptămână sau două.
- Morcovi: beta-carotenul poate ucide ouale de oxiuri. Se pot consuma trei morcovi rasi pe stomacul gol, dimineata, repetându0se acest lucru zilnic timp de două saptamani.
- Turmeric: combate inflamația din organism și este eficient împotriva viermilor. O linguriță plină de pudră de turmeric într-un pahar cu lapte cald consumat dimineața, pe stomacul gol, la prânz și seara timp de cel puțin o săptămână, poate elimina oxiurii si simptomele lor.
Tratament medicamentos pentru oxiurii
Dacă măsurile de igienă nu sunt suficiente – de exemplu în cazul infecțiilor repetate în familie sau a unor focare majore de infectii cu oxiuri – poate fi necesar tratamentul medicamentos prin unguent oxiuri benzimidazol oxiuri care pot ajuta la o eliminare rapida oxiuri, care poate face viermii și larvele inofensive în câteva zile.
Tratamentul durează de obicei de la câteva zile până la o săptămână, fiind nevoie de controale ulterioare și, dacă este necesar, o repetare a terapiei deoarece medicamentul pentru oxiuri afectează doar larvele și viermii – ouale de oxiuri pot supraviețui încă două până la trei săptămâni. Membrii familiei sunt adesea tratați profilactic, deoarece infectia cu oxiuri poate fi presupusă.
Medicamentele luptă împotriva paraziților, împiedicand reproducerea acestora, ceea ce ameliorează pruritul și disconfortul. Totuși, acestea trebuie utilizate numai după ce un diagnostic este stabilit de catre medic, care va prescrie cel mai potrivit medicament, ținând cont de vârstă, de contraindicațiile și efectele secundare care pot fi cauzate de medicament. Desigur, fiecare organism se lupta cu acesti viermi diferit iar timpul de eliminare din corp poate varia de la 3 zile la 3 luni sau chiar aproximativ 6.
Dieta pentru oxiuri
Indiferent de recomandările enumerate mai sus, este bineînțeles în general important să se urmeze o dietă sănătoasă sau un regim alimentar cand ai oxiuri , deoarece aceasta este singura modalitate de a menține sănătatea intestinală și de a întări suficient sistemul imunitar, astfel încât să fie capabil să protejeze organismul de infestarea cu oxiuri.
O dietă sănătoasă asigură un echilibru acido-bazic în ansamblu și, astfel, un mediu care pare nefavorabil pentru depunerea oualor si dezvoltarea paraziților intestinali.
Dacă există deja o infestare cu oxiuri, o dietă sănătoasă, bogată în substanțe vitale, este cu atât mai importantă, cu cât paraziții înșiși consumă o cantitate mare de nutrienți, astfel încât nu hrana organismului este considerabil diminuata. Acest deficit trebuie completat cel târziu după eliminarea paraziților – pe de o parte cu suplimentele alimentare potrivite, pe de altă parte. cu dieta corecta.
Lasă un răspuns