Last Updated on 30/05/2022
Bolile parazitilor intestinali sunt comune la nivel mondial. În cele mai multe cazuri, parazitii din organismul uman apar și pot provoca simptome prin consumul de apa si alimente contaminate sau prin contactul fizic cu animalele infestate.
Viermii intestinali/ viermisori la copii, sunt organisme care traiesc in interiorul unei alte specii si care beneficiaza de gazda lor pentru a supravietui si a se inmulti. Cciclul de viață este format din trei etape: ou, larva și parazit. Ouăle și larvele paraziților se maturizează și se înmulțesc în corpul gazdei, asadar nu viermii sunt contagioși, ci ouăle. Acestea nu pot fi văzute cu ochiul liber deoarece sunt extrem de mici, de aceea pot pătrunde în organism prin înghițire sau prin inhalare.
Tipuri de viermi intestinali din corpul uman
Cei mai frecventi viermi găsiti în intestin sunt oxiurii (Enterobius vermicularis). Infecția cu oxiuri este inofensivă în sine si aproximativ jumătate dintre oameni vor fi infestați cu acest parazit intestinal la un moment dat în viața lor. Parazitii, care aparțin speciilor de viermi rotunzi și nematozi, preferă să-și depună ouăle în pliurile anusului, ceea ce provoacă mâncărimi enervante, crampe abdominale. Printre cele mai frecvente boli provocate de paraziti avem cele de la nivelul sistemului digestiv.
Pe lângă oxiuri, la nivelul intestinului pot fi prezenți și alți paraziti, cum ar fi:
- Trichuris trichiura: o infecție cu acesti viermi intestinali de obicei nu provoacă simptome. Ouăle acestui parazit intră în organism prin alimente sau apă consumate în condiții insalubre. În unele cazuri, oamenii se pot infecta și prin contactul cu porci, câini sau prin consumul de carne care nu a fost încă gătită.
- Ascaris lumbricoides: probabil un sfert din populația lumii este infectată cu acesti viermi rotunzi. Paraziții intestinali depun multe ouă în intestine care pot fi eliminati prin scaun si de aici denumirea de viermi intestinali in scaun.
- Giardia lamblia (giardioza): parazit care trăiește pe mucoasa intestinului subțire, se poate contracta prin contactul cu scaunul contaminat si poate supraviețui până la 2-3 luni în apă rece.
- Anchilostoma (Ankylostoma duodenale): adesea contractati în țările tropicale, acesti parazitii intestinali sau limbrici pot provoca mâncărime în intestin si anemie.
- Tenia (Taenia solium): o infecție cu tenia poate fi contractată prin fecale și prin carne de porc insuficient gătită. Paraziții intestinali pot provoca simptome precum umflarea nedureroasă a pielii sau noduli sub piele, care de multe ori necesita antibiotic pentru paraziti intestinali.
Simptome ale viermilor intestinali
Desi, in cele mai multe cazuri, boala parazitilor este relativ lipsită de simptome viermi intestinali și trece adesea neobservată, exista si posibilitatea ca, in functie de forma si dimensiunea lor, acestia sa poata pot provoca simptome diferite si sa ne intrebam ce sunt viermii intestinali si cum se manifesta in corpul nostru. Simptomele tipice asupra organismului ale unei infestări cu paraziti intestinali sunt:
- Mâncărimi severe in zona anusului, în special seara și noaptea.
- Dureri abdominale si lipsa poftei de mancare.
- Detectabilitatea paraziților în fecale cu ochiul liber.
- În cazurile severe, mâncărimea și zgârierea pot duce la inflamarea anusului.
- Pierdere în greutate, diaree, și sângerare rectală din anus în infestări severe.
Dacă parazitiilor nu li se ofera cel mai bun tratament pentru viermi intestinali, acest lucru poate duce, in cazul copiilor mici ( limbrici la copii) , la tulburări de dezvoltare. De asemenea, la femei există riscul ca parazitii să infecteze și zona vaginală și să provoace inflamație acolo, reprezentand unul din simptome oxiuri.
Cauzele viermilor intestinali
Infecția cu viermi intestinali poate apărea de la animal la animal, de la om la animal sau, invers, și de la om la om. De exemplu, o infecție cu viermi intestinali se poate obține prin aducerea mainilor deja infestate la gură. La nivelul intestinului, ouăle cresc în larve și apoi în paraziți adulți.
Viermii adulți pot depune din nou ouă care, ceea ce poate repreazenta o noua cale de transmitere.
Cele mai frecvente surse de infecție cu viermi intestinali sunt:
- Preparate din carne sau pește crude sau semicrude.
- Alimente nespălate cu apa care cresc lângă pământ, ciuperci etc.
- Consumul de legume, fructe sau salate crude infestate si nespalate cu apa
- La copii, contact direct cu jucăriile contaminate sau cu tovarășii de joacă care au paraziți.
- Contact direct cu excrementele umane și animale ( viermi intestinali copii)
Cel mai bun tratament pentru parazitii intestinali
Pentru a pune un diagnostic al bolii parazitare, este necesara o vizita la medic care va face teste pentru paraziti , care diagnostichează boala viermilor intestinali în moduri diferite, în funcție de tipul de parazit. Uneori, un test de scaun ajută la identificarea ouălor de paraziti la microscop. În alte cazuri, analizele de sange sau examenul imagistic, cum ar fi ultrasunetele, pot ajuta.
De obicei, parazitii intestinali nu dispar fără tratament medicamentos. La nivelul sistemului imunitar parazitul nu este recunoscut ca atare, intrucat este atât de bine adaptat la gazda. Prin urmare, remediile la domiciliu ar trebui folosite numai pentru a sprijini tratamentul.
Igiena adecvată este, de asemenea, esențială pentru a preveni dezvoltarea si raspandirea parazitilor intestinal.
Chiar dacă tratament naturist paraziti intestinali adulti, este folosit corect și toate măsurile de igienă sunt respectate cu atenție, din când în când infestarea poate persista sau pot exista cazuri de boli parazitare recurente. Aici există adesea un membru al familiei care adăpostește viermii intestinali fără să-și dea seama. Prin urmare, este indicat ca toți membrii familiei sa fie tratati în același timp. În plus, pot exista sanse de infestare cu paraziti instestinali prin contactul cu o sursă de infecție din afara familiei.
Tratamentul natural al paraziților intestinali adulți
Câteva remedii de casă cu acțiune antiparazitară sunt:
- Seminte de dovleac: excelente pentru refacerea florei intestinale și îmbunătățirea funcționării intestinelor, acestea se pot consuma crude, dimineața, pe stomacul gol.
- Usturoiul: poate fi consumat crud, dar poate fi consumat si zilnic sub forma de ulei aromatizat, deoarece isi pastreaza proprietatile antihelmintice.
- Ceaiul de pelin: această plantă are numeroase beneficii pentru sănătate, reușind să slăbească membranele acestor paraziti si in cele din urma sa fie expulzati din organism. Este unul din cel mai bun ceai pentru eliminarea parazitilor.
- Infuzia de cimbru: folosită ca parte a medicinei tradiționale pentru eliminarea și combaterea paraziților. Pentru a beneficia de proprietatile ei, se fierbe 1 litru de apă cu 1 mână de cimbru timp de 15 minute.
- Extractul de grepfrut: are proprietăți antimicrobiene și antifungice excelente pentru a trata infecțiile intestinale si simptomele lor asupra organismului.
Antibiotic pentru paraziți intestinali
Viermii rotunzi, teniile de vită și de porc, giardia precum si alte tipuri de paraziti intestinali pot fi tratați cu ușurință cu medicamente, iar prognosticul după tratament este favorabil. Medicamentele de deparazitare sunt în general prescrise atunci când la examenul scaunului sunt identificați paraziți sau când se suspectează o infecție prin manifestarea unor simptome precum diaree, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale sau modificări digestive, de exemplu.
Cei mai comuni agenți antiparazitari de obicei împotriva numeroaselor tipuri de paraziti intestinali sunt Antihelminticele, care conțin ingrediente active precum pirantel, albendazol și mebendazol.Acestea provoacă paralizia sau moartea viermilor, care sunt expulzați fie morți sau vii din gazda. Cei mai multi dintre acesti antiparazitari sunt adesea disponibili online sau la ghiseu.
Masurile stricte de igiena reprezinta, de asemenea, factori esentiali in tratarea si raspandirea bolilor parazitare, iar contactele apropiate trebuie întotdeauna tratate la fel de bine dacă este posibil și, de asemenea, ar trebui să fie deparazitate corespunzator.
Viermi intestinali la copii – cum să-i tratezi?
Pentru a trata viermii la copii, medicul pediatru va prescrie de obicei un antihelmintic care poate ucide viermii și larvele, dar nu poate dăuna ouălor. După aproximativ două săptămâni, se efectuează un al doilea tratament de deparazitare pentru a ucide toți parazitii, asa ca nu mai cautati singuri care este cel mai bun sirop pt viermisori la copii
Este deosebit de important pentru succesul tratamentului să se acorde atenție și unei bune igiene pentru a evita reinfectarea copilului și a celor din jur:
- Spălarea frecventă și temeinică a mâinilor cu săpun, mai ales înainte de a mânca, după folosirea toaletei și după ce se joacă afară.
- Tăierea unghiilor scurte, evitând mușcatul unghiilor.
- Spălare atentă, regulată, în zona anusului.
- Schimbarea zilnică a lenjeriei si schimbarea așternutul după tratament.
- Spălarea lenjeriei intime și a lenjeriei de pat la cel puțin 60° Celsius.
- Informarea membrilor familiei si a persoanelor de contact și includerea lor in tratament dacă este necesar.
Lasă un răspuns