Last Updated on 27/06/2022
Papiloamele (virusul papiloma uman) sunt tumori cutanate benigne ale celulelor pielii sau ale membranei mucoase care pot fi cauzate de o infecție virala. Pentru a se reproduce, au nevoie de un organism viu, de o gazdă, iar denumirea „uman” înseamnă că acești viruși pot infecta oamenii și eruptiile cutanate pe care le provoaca pot apărea oriunde în și pe corp.
Papiloamele se pot vindeca de la sine, dar pot rămâne permanent detectabile in cazul unelor persoane. Unele tipuri de virus duc la aparitia unor veruci inofensive – altele, pe de altă parte, la modificări tisulare mai mult sau mai puțin maligne la nivelul colului uterin, inghinal, in jurul ochilor sau în zona gurii și pe gat.
Tipuri de papiloame
În prezent sunt cunoscute peste 200 de papilomavirusuri, dintre care majoritatea colonizează în principal pielea și membranele mucoase. În funcție de tipul de virus și de zona corpului în care un agent patogen pătrunde în piele, se pot distinge următoarele tipuri principale de papiloame:
- Negi comuni – se pot forma oriunde pe corp, dar tind să apară pe mâini, pe față sau pe picioare. De obicei, aau o suprafață destul de zimțată și aspră si apar adesea în număr mare și pot căpăta o culoare ușor maro-gălbuie în timp.
- Negii cu perie – negii sub formă de fir afectează în special pleoapele, buzele, nasul sau gâtul si sunt adesea albi până la roz, cu un vârf maro.
- Verucile plate – au doar câțiva milimetri și de obicei de culoarea pielii. Ele pot apărea în număr mare și se găsesc frecvent pe față și pe mâini. Copiii și adolescenții prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta aceste excrescente.
- Verucile plantare – negul sau veruca plantara are tendința de a crește spre interior și sunt de obicei localizați sub tălpile picioarelor. Ele pot provoca durere si disconfort la mers.
- Veruci genitale (condiloame genitale) – afectează zonele genitale și anale si pot varia în aspect – de la noduli albi, roșii sau maro de mărimea unui cap de ac, până la creșteri mai mari asemănătoare conopidei. Virușii cauzatori se transmit în timpul actului sexual (hpv barbati) . Tratamentul medical pentru aceste papiloame genitale este esential, deoarece sunt foarte contagiosi.
- Verucile de vârstă – confundate adesea cu alunitele, aceste veruci apar în principal la bătrânețe și sunt de obicei maro deschis până la închis. Sunt inofensive și se găsesc adesea pe față, piept sau spate.
Cum apar papiloamele pe piele
Verucile virale apar de obicei din senin fără a fi identificată o cauză, iar modul de transmitere al multor tipuri de papiloame este prin contact direct cu pielea, cum ar fi agenții patogeni răspândiți care provoacă veruci inofensive ale pielii. Acestea pot fi cauzate, printre altele, de virusul HPV femei si barbati (human papilloma virus).
Pe de alta parte, tipurile de negi genitali care au fost legate de cancer sunt cel mai frecvent dobândite prin actul sexual.
Dacă virușii ajung pe piele sau pe membrana mucoasă, ei pot pătrunde în stratul superior al pielii prin fisuri sau chiar si printr-o leziune minuscula si se stabilesc acolo, unde infectează celulele individuale și pot provoca astfel proliferarea pielii.
Transmiterea non-sexuală a verucilor este, de asemenea, posibilă, dar relativ rară. Un exemplu este transmiterea de la mamă la copil la naștere. Foarte rar, virusurile declanșează apoi creșteri benigne la nivelul laringelui la copii, așa-numita papilomatoză laringiană.
Următorii factori pot favoriza aparitia papiloamelor:
- transpirație abundentă
- mâini sau picioare reci din cauza circulației deficitare
- sistem imunitar slab
- afectiuni ale pielii precum neurodermatita
- leziuni sau rupturi la pliul unghiei
- diabetul zaharat
fumatul
Este dificil să previi papiloamele, mai ales când declanșatorul este virusul HPV răspândit, care se transmite prin contactul cu pielea. Deși o bună igienă personală poate reduce încărcătura virală, ea nu previne transmiterea HPV.
Cum să scapi de papiloame – tratament
Tratament naturist pentru papiloame depinde de numărul de leziuni sau de dimensiunea și localizarea zonei afectate. Multe tipuri de veruci se vindecă de la sine după câteva luni, deoarece sistemul imunitar a luptat cu succes împotriva virușilor care le-au cauzat.
Indiferent că este vorba despre tratamente convenționale medicale sau naturiste sau de remedii la domiciliu pentru negi, aproape toate metodele de tratament noninvazive urmăresc să provoace un răspuns imun cât mai intens posibil. Cu toate acestea, această vindecare nu este o garanție că aceste tumori cutanate nu se vor întoarce și, în cele mai multe cazuri, necesită indepartare.
În funcție de tipul de creștere, există diferite proceduri pentru indepartarea negilor de către medicul dermatolog:
- Crioterapie – medicul aplică un spray sau azot lichid pe neg, iar când acesta se evaporă, creează un frig extrem care distruge stratul superior al pielii. Pentru ca papiloamele să dispară complet, trebuie să fie înghețate de mai multe ori. În principiu, verucile de pe majoritatea părților corpului pot fi înghețate. În unele cazuri, însă, această procedura nu este potrivită, de exemplu dacă există probleme de sănătate ce tin de vindecarea rănilor sau cu circulația sângelui
- Laser – prin indepartarea negilor la laser, aceste excrescente sunt distruse de căldura intensă. Această metodă de obicei distruge complet agenții patogeni, uneori fiind suficientă o singură sesiune, alteori sunt necesare mai multe. O anestezie locala este posibila, dar nu întotdeauna necesara. Laserul este o modalitate bună de a îndepărta verucile senile, negii de pe nas, gât, cap sau pe cele de pe față. În cazul verucilor plate, în schimb, alte metode de tratament sunt mai potrivite
- Electrocauterizare – de obicei folsita pentru zonele mici de negi, electrocauterizarea îndepărtează papiloamele situate din zone sensibile greu de atins, cum ar fi negii genitali prin arderea lor cu o sondă electrificată de joasă tensiune
Interventie chirurgicală – dacă toate celelalte tratamente nu au funcționat, medicul va îndepărta verucile chirurgical. De obicei, face acest lucru cu o chiuretă special ascuțită, foarfece chirurgicale sau un bisturiu. Procedura chirurgicală este potrivită și pentru membranele mucoase afectate, de exemplu negii din nas sau negii care apar pe limbă
Tratamentul naturist al papiloamelor
Există o serie de moduri de a trata papiloamele dureroase în mod natural. Cu toate acestea, durata tratamentului poate varia între câteva zile și multe săptămâni, în funcție de forma de terapie aleasă și de tipul negului. Iata cum scapi de papiloame in mod natural:
- Otetul de mere, lamaia sau amestecurile de lamaie-sare – Aceste ingrediente active au efect antiseptic si usuca treptat papilomul datorita continutului lor mare de acid.
- Propolisul – Are un efect analgezic și de stimulare a sistemului imunitar. De asemenea, conține acid salicilic, un agent comun de îndepărtare a papiloamelor. Propolisul poate fi atașat de neg sau aplicat de mai multe ori pe zi sub formă de tinctură sau unguent de papilom. Autotratamentul este posibil atâta timp cât nu există alergie la înțepăturile de albine sau viespi, miere sau lăptișor de matcă.
- Uleiul de arbore de ceai – Proprietățile antibacteriene și antivirale ale acestui ulei pot lucra împotriva virusurilor care declanșează verucile. Condiția, însă, este ca tratamentul să fie efectuat până când negul nu mai este vizibi, ceea ce necesită disciplină și perseverență.
- Usturoiul, uleiul de ricin, combinațiile celor două ingrediente active pot fi folosite zilnic pentru tratarea papiloamelor – Pur și simplu se tamponeaza negii și se lasă să acționeze. De asemenea, acelasi mod de aplicare se poate face si cu un amestec de ulei de ricin și bicarbonat de sodiu pentru papiloame.
Coaja de banană – Considerată un remediu util pentru îndepărtarea negilor, o bucată mică de coajă de banană este tăiată și lipită de papilom. Cu ajutorul anumitor enzime din banană, papilomul ar trebui să devină mai moale si corneea poate fi apoi îndepărtată pas cu pas. Plasturele cu coajă de banană trebuie reînnoit zilnic timp de câteva săptămâni.
Tratamentul papilomului la farmacie
Crema de papiloame – Pentru autoterapie la adulți, există opțiunea tratamentelor externe locale pe parcursul mai multor săptămâni cu crema de papiloma, unguente sau soluții sub forma de spray pentru papiloame, si nu numai, care conțin ingrediente active ce ajuta la dizolvarea stratului cornos al negului.
Spray pentru papiloame – În funcție de produs și de zona de aplicare, remediile disponibile în farmacii pentru tratarea verucilor la domiciliu conțin medicamente precum acidul salicilic (de exemplu, pentru verucile dintre degetele de la picioare), precum și acidul acetic sau acidul lactic, care au efect de catifelare sau efect caustic. Prin urmare, este important ca pielea sanatoasa din jurul negului sa fie protejata înainte de tratament.
Crema pentru papiloame, tincturile si spray-ul pentru papiloame disponibile în farmacii au un efect ușor caustic, dizolvă straturile superioare de țesut ale negului și au un efect inhibitor al virusului. Cu toate acestea, ele reprezinta metode de tratament pentru papiloame virale.
Îndepărtarea papilomului – preț
De regula, procedura de îndepărtare a papiloamelor poate fi efectuata de catre un medic dermatolog cu experiența, atat în cadrul clinicilor private, cât și în spitalele publice din Romania. Prețul interventiei poate oscila în funcție de infecție, dimensiunea și numărul negilor, unde sunt localizate pe corp și de metoda de tratament utilizată.
De asemenea, dacă sectorul privat este cel ales pentru pentru aceasta procedură, clinica medicala, calificările medicului și de politica de prețuri a instituției medicale vor influența costul total.
In cazul în care pacientul necesită teste suplimentare, cum ar fi un test de sânge, costul total poate crește și în funcție de aceste servicii mentionate de medicul dermatolog in urma consultului.
Lasă un răspuns