Vitamina E, numita și tocoferol, este înțeleasă ca fiind un grup de micronutrienți care sunt de o importanță crucială pentru sanatatea și vitalitatea umană, regasindu-se atat in alimente si suplimente alimentare, cat si produse cosmetice si cu rol de ingrijire pentru par si piele.
În domeniul sănătății umane și al bolilor, vitamina E joacă în primul rând rolul de compus antioxidant și antiinflamator, care previne oxidarea si prin urmare si formarea radicalilor liberi in organismul uman.
Asadar, stim ca este o vitamina esentiala pentru sanatate si, in termeni generali, la ce ajuta vitamina E. Dar ce se întâmplă cu sistemul imunitar în cazul in care exista o carenta de vitamina E si la ce este buna vitamina E, mai exact? Dar cat costa vitamina E uleioasa? Aflam toate aceste informatii din articolul urmator.
Ce este vitamina E? Beneficii și rolul acesteia în corpul uman
Termenul „vitamina E” include un întreg grup de compuși chimici diferiți care au o structură chimică similară în formă de inel – cea mai cunoscută și mai bine cercetată formă este alfa-tocoferolul.
Organismul uman absoarbe de obicei vitamina E prin grăsimea alimentară, ceea ce inseamna ca este o vitamina liposolubila. Acestea sunt vitamine care nu se dizolvă în apă, dar, pentru ca organismul să le poată folosi în mod optim, au nevoie de grăsimi (de exemplu unt sau ulei).
Vitamina E, fiind una dintre cele mai importante vitamine protectoare, este prezentă în fiecare celulă si își dezvoltă efectul în organism în moduri foarte diferite și în locații diferite din corp. Are efect antioxidant, ceea ce înseamnă că intercepteaza radicalii liberi, avand astfel un rol important in functionarea glandelor sexuale si procesul de reproducere, si apararea celulelor de stresul oxidativ.
Radicalii liberi sunt molecule de oxigen agresive care se pot forma în organism și îl pot deteriora prin fumat, radiații UV, poluanți (de exemplu, metale grele) sau consumul de alcool. Acest lucru aduce, astfel, o contribuție majoră în ceea ce privește protejarea vaselor de sange și prevenirea arteriosclerozei. În această sarcină aportul vitaminei E este potentat de vitamina C, vitamina D3, beta-caroten și diverse enzime.
De asemenea, vitamina E este antiinflamatoare, susține functionarea sistemului imunitar și reduce riscul de boli coronariene, susținand sanatatea vaselor de sange.
Ce face vitamina E pentru ten?
Numeroase produse cosmetice pentru ingrijirea tenului conțin vitamina E si vitamina A pentru ten. Un conținut ridicat de vitamina E în piele are multe avantaje:
netezește ridurile
- crește rezistența pielii
- protejează impotriva razelor UV
- imbunătățește vindecarea rănilor
inhibă inflamația
De aceea, mulți producători de produse cosmetice pariază pe eficienta prin adăugarea de tocoferoli (vitamina E) în producția de creme pentru piele.
În plus, vitamina E asigură că pielea arde mai puțin rapid la soare și reduce riscul daunelor pe care radiațiile UV le pot provoca pielii. De aceea, vitamina E este adesea adăugată la produse cosmetice de protecție solară și de îngrijire a pielii, de la creme de față și uleiuri pentru piele până la șervețele de curățare.
Exista, de asemenea, situatii in care persoanele care suferă de inflamație sau piele care se rupe rapid pot folosi unguente care conțin substanța, care favorizează vindecarea rănilor. De asemenea, se spune că vitamina E uleioasa reduce cicatricile.
Lipsa vitamina E – simptome pe care nu trebuie să le ignorați
Deficitul de vitamina E este rar într-o dietă echilibrată. Uneori, persoanele care consumă o dietă foarte săracă în grăsimi sau foarte dezechilibrate pe o perioadă lungă de timp au o carenta de vitamina E. La ce ajuta suplimentarea la timp cu vitamina E este tocmai evitarea complicatiilor cauzate de aceste situatii particulare.
Alți factori de risc sunt anumite probleme de sanatate sau boli cronice în care absorbția grăsimilor alimentare prin intestinul subtire poate fi perturbată. Acestea includ, de exemplu: boala celiaca, pancreatita cronica, fibroza chistica, sindromul intestinului scurt după o intervenție chirurgicală intestinală, boala Crohn a intestinului subțire, bolile căilor biliare. Copiii nascuti prematur pot fi, de asemenea, expuși riscului.
Deficienta de vitamina E – cunoscută și sub denumirea de hipovitaminoză – se manifesta prin simptome:
- de oboseală
- slăbiciune musculară
- tremur
boli ale retinei ochiului sau o scădere a performanței musculare și mentale.
De asemenea, reflexele încetinesc și rănile se vindecă mai puțin repede. Pielea uscată, încrețită este, de asemenea, rezultatul unei deficiențe de vitamina E. Cu toate acestea, unele simptome apar abia după ani sau chiar decenii.
In ce se gaseste vitamina E? Top 10 alimente bogate in vitamina E
Deoarece vitamina E nu poate fi produsă de organism, inseamna substanța vitală trebuie furnizată prin alimente. Vitamina E se gaseste în principal in nucile și uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de măsline și de floarea soarelui, de exemplu.
Iata ce alimente contin vitamina E:
- Uleiuri vegetale – există 45 până la 80 de miligrame de vitamina E în 100 de grame de ulei vegetal. Sunt prioritare aici, uleiul de măsline, uleiul de rapiță și uleiul de floarea soarelui.
- Seminte de in – favorizează digestia, dar și crește semnificativ echilibrul vitaminei E pe parcursul unei zile. Se gasesc 16 miligrame de vitamina E în 100 de grame de semințe de in.
- Peşte – o porție de 150 de grame de hering, somon, somn sau macrou și păstrăv conține fiecare în jur de 3 miligrame de vitamina E.
- Avocado – cel mai bogat fruct în grăsimi și, din acest motiv, și cel mai bogat în vitamina E, cu 2,6 mg la 100 de grame.
- Cartofi dulci – contin aproximativ 4,5 miligrame de vitamina E la 100 de grame. De asemenea, oferă beta-carotenul sănătos.
- Broccoli – 1,4 mg de vitamina E la 100 de grame.
- Alune – o porție de alune de 40 de grame conține 10,5 grame din valoroasa vitamina E și astfel acoperă aproape în totalitate necesarul zilnic.
- Arahide – 8,3 mg de vitamina E la 100 de grame.
- Fistic – 2,8 mg din acești compuși la 100 de grame.
Migdale – la fel ca alunele, migdalele sunt surse excelente de vitamina E.
Vitamina E este sensibilă la încălzirea repetată, la lumină și la oxigen. Ca urmare, depozitarea alimentului ce contine vitamina E poate duce rapid la o reducere a conținutului vitaminei. Prin urmare, alimentele trebuie păstrate la întuneric, ferite de lumină și nu trebuie încălzite de mai multe ori.
Vitamina E – suplimente alimentare
Vitamina E este disponibila împreună cu alte vitamine și minerale în amestecuri care au fost special formulate pentru a satisface anumite nevoi ale organismului. De exemplu, exista suplimente pe baza de vitamine pentru anemie, care ajută la întărirea sistemului imunitar și, datorită efectului antioxidant, printre altele, al vitaminei E în protejarea celulelor impotriva radicalilor liberi.
În alte amestecuri (capsule vitamina E pentru ten, capsule uleioase), vitamina E adăugată în combinație cu celelalte componente menține sanatatea pielii, parului și unghiilor. Printre altele, acest supliment contribuie la formarea colagenului, esențial pentru piele, par și unghii sanatoase, ulei de vitamina e beneficii, avand o lista lunga.
De exemplu, unul dintre cele mai ușoare moduri de a profita de beneficiile vitaminei E pentru par sunt capsulele. Această opțiune va servi și la stimularea fluxului sanguin către scalp și la promovarea creșterii parului prin creșterea rapidă a câțiva centimetri. De asemenea, un ulei esențial de vitamina E pentru par poate fi foarte util, deoarece este unul dintre remediile care pot acționa mai direct și mai eficient atat asupra parului si scalpului.
O aprovizionare cu suplimente alimentare poate avea sens pentru a acoperi deficienta de vitamina E, în unele cazuri, dar trebuie consultat mai întâi sfatul medicului. Vitamina E capsule este de obicei prescrisă atunci când există o deficiență a acestei vitamine. Este important de retinut ca, in prospectele de suplimente alimentare, chiar si cand e vorba de magneziu pentru barbati, Vitamina E provenita din surse naturale apare ca „D-alfa tocoferol“, iar Vitamina E realizată în laborator (sintetica) este listată ca „DL-alfa-tocoferol“.
Care este doza zilnica recomandata de vitamina E?
Aportul adecvat este o estimare aproximativă, deoarece cantitatea de vitamina E zilnică recomandată de nu poate fi determinată din cauza datelor limitate. In circumstante normale, dozele de mai jos sunt recomandate de oamenii de stiinta, in functie de varsta și sex:
bebeluși până la 6 luni: 4 mg
- bebeluși cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 luni: 5 mg
- copii de până la 3 ani: 6 mg
- copii de până la 8 ani: 9 mg
- copii de până la 13 ani: 11 mg
- copii de pana la 14 ani: 14 mg (băieți), 11 mg (fete)
- tineri de până la 25 de ani: 15 miligrame (bărbați), 12 mg (femei)
- adulti de până la 65 de ani: 13 mg (bărbați), 12 mg (femei)
- adulti de peste 65 de ani: 13 mg (bărbați), 11 mg (femei)
- femeile insarcinate: 13 mg
femeile care alapteaza: 17 mg
Din punct de vedere terapeutic, vitamina E poate fi folosită până la 100-1000 mg pe zi în unele boli și circumstanțe speciale. Unele dintre aceste afecțiuni includ retinopatia diabetică, bolile hepatice, fertilitatea, prevenirea bolilor oculare, a bolii Alzheimer și a colesterolului ridicat.
Cat timp se ia vitamina E?
Potrivit studiilor, doar 50% din populație își poate acoperi necesarul zilnic de vitamina E prin alimente, aporturile scăzute fiind frecvente la copii și adulții tineri, de aceea vitamina E se găsește adesea sub forma de suplimente alimentare. Pe eticheta unui supliment alimentar, vitamina E este exprimată în unități internaționale (UI), aplicandu-se următorul factor de conversie: 1 UI = 0,67 miligrame de alfa-tocoferol.
Este important de reținut că majoritatea oamenilor nu au nevoie de suplimentarea vitaminei E, deoarece o dieta bogata in surse de vitamina E (seminte, nuci, peste, uleiuri), cu excepția cazului în care există malnutriție, va fi suficientă pentru a furniza cantitatea de vitamina E de care are nevoie organismul.
Nu exista un timp definit pentru care aceste suplimente pe baza de vitamina E sa fie luate, idealul este sa se consulte medicul pentru a indica doza si perioada, in functie de obiectivul de sanatate urmarit. Iar in majoritatea cazurilor vitamina E pret este unul accesibil si se gaseste oriunde daca cumva va intrebati „vitamina e farmacia Tei.”
Lasă un răspuns