Desi supraponderabilitatea este o problema gravă la nivel global, totusi exista destule cazuri de oameni slabi in mod natural care isi doresc acumularea unor kilograme in plus.
În acest articol, veți putea afla cum poti sa reusesti cresterea in greutate sanatoasa, la ce ar trebui să atragi atenția în procesul de ingrasare și ce medicamente și suplimente pot duce la cresterea in greutate.
De ce vor oamenii să se îngrașă?
Greutatea scazuta sau subponderabilitatea nu doar creeaza un aspect nesanatos al corpului, ci si nu este bine nici pentru sănătate, deoarece poate slabi sistemul imunitar, spori oboseala, scadea stima de sine sau afecta densitatea osoasa.
O greutate mica poate sa se datoreze la o dieta hipocalorica, din cauza unui stil de viata și alimentar nesanatos. În astfel de cazuri, consumul energetic al organismului poate fi afectat de aport de calorii este mai putin decât cel necesar organismului. Trebuie sa evidentiem ca avem nevoie de calorii, pentru ca acestea sunt de fapt sursele energetice necesare care ajuta la desfasurarea functiilor vitale si activitatilor fizice de fiecare zi, la fel si la pierderea in greutate sanatoasa.
Exista și alti factori care pot avea efect de subponderabilitate ca de exemplu:
- un metabolism rapid
- factori genetici
- hormonul stresului, stari de anxietate, stima de sine scazuta, care pot duce la lipsa poftei de mancare
- tulburari alimentare precum anorexia sau bulimia
- practicarea unor activitati fizice prea intense
- fumatul
consumul exagerat de alcool sau cafea
Înainte de a lua orice decizie pentru cresterea in greutate este de dorit realizarea de analizele medicale pentru a determina cauza subponderabilitatii.
Cum să cresti în greutate și mușchi?
Persoana care doreste sa se ingrase, poate să utilizeze diverse metode, in dependenta de scopul urmărit și cauza.
Printre cele mai populare motive de îngrășare, dacă persoana urmăreste cresterea masei musculare, soluția potrivita sunt exercitiile fizice bazate pe antrenament cu ridicarea de greutăți, care ar putea ajuta la cresterea masei musculare.
În cazul când greutatea scazuta se datoreaza la regim hipocaloric sau metabolism rapid, se recomandă de mancat mai multe calorii peste limita celor pe care le arzi, precum și de consumat alimente bogate în nutrienți și proteine și alimente bogate in calorii. In orice caz, trebuie sa se opteze pentru o alimentatie sanatoasa, si nu pe alimente de tipul fast-food.
În acest caz, se recomanda de consumat:
- fructe
- legume
- nuci
- seminte
- masline si avocado
- produse lactate
carne
Pentru a creste aportul total de calorii in fiecare zi, în cazull când o persoana nu este obisnuita sa manance prea mult sau la orice ora din zi, se poate de propus portii mici sau gustari pe tot parcursul zilei.
Dacă se prefera trei mese pe zi, atunci este recomandat cresteerea dimensiunii portiilor sau adaugarea la mai multe alimente la fiecare masa.
Desi anumite persoane ar puteaa fi interesate de sfaturi despre ingrasare rapida 10 kg, trebuie să ținem cont că creșterea în greutate nu este ceva ce se întâmplă repede peste noapte la fel ca si cum intreg procesul de slabire. Trebuie să avem rabdare și sa dam dovada de multă persistență pentru a ajunge la rezultatul dorit.
Suplimente crestere in greutate
Suplimentele alimentare, ca de ex. vitamine pentru ingrasat sau vitamine pentru ingrasare rapida, ar putea ajuta persoanele cu lipsa de kilograme. Cresterea masei musculare pentru a crește în greutatee poate fi la fel de complicată ca și pierderea kilogramelor in plus.
Adăugarea unor suplimente sănătoase îți poate face efortul mult mai eficient, dar totodată citeste atent prospectele fiecaruia sau poti consulta un medic pentru a preveni efecte nedorite.
Pastile cu hormoni pentru ingrasare
Se considera ca hormonii duc la ingrasare, de aceea anumitte pastile pentru crestere in greutate și pastile de ingrasat pot conține hormoni.
În aceasta categorie intra și pastilele anticonceptionale crestere in greutate deoarece acestea sporesc nivelul de estrogen care:
- sporeste reținerea apei în corp
- afecteaza metabolismul zahărului
ar putea spori pofta de mâncare
Anume acest tip de pastile sunt una din cele mai frecvente cauze la crestere in greutate femei.
Anumite persoane în căutare de soluții de crestere in greutate rapida pot fi tentate sa foloseasca pastile cu hormoni utilizate de sportivi, care promit cresterea in greutate si marirea la masa musculară. Totodata este important ca persoanele date să apeleze la sfatul unui medic in alegerea unui tratament potrivit pentru ingrasare in cazul necesar.
Mâncare și gustări pentru creșterea sănătoasă în greutate
Mancarea din menu persoanelor care doresc sa creasca in greutate trebuie sa contina fructe, legume, proteine, glucide si lipide.
Pentru a obține o masă musculară mai mare este nevoie de un aport crescut de alimente cu continut inalt în proteine precum:
- carnea slabă, cum ar fi cea de pui, curcan, dar se permite și consumul mușchiului slab de porc și vită
- peștele
- ouăle și mai ales albușul, bogate în proteine ușor absorbite de organism
- laptele integral sau parțial degresat
- produse lactate precum brânza albă, de vaci, caș, ricotta și iaurt – acestea pot fi combinate cu o roșie sau ceapă verde pentru o gustare sanatoasa și plina de proteine.
produsele din soia (tofu, miso) – desi nu conțin proteine complete, pot fi combinate cu cereale pentru a obține o porție de proteine complete
Se recomandă consumul zilnic a produselor bogate in proteine crestere in greutate, la fiecare masă, deoarece acest lucru ar putea accelera procesul de creștere la masa musculară.
Ca propuneri de gustări se recomanda amestecuri de nuci fructe uscate, si seminte. de asemenea sandvisuri cu unt de arahide sau nuci, carne si felii de branza sau avocado.
Cresterea in greutatea – cand sa iti faci griji?
Cresterea inexplicabila in greutate poate fi periodica și avea diverse cauze. Totuși dacă ați observat creștere in greutate prea rapida, este de dorit să realizați analize medicale pentru a determina cauza acestui fapt
Există boli care duc la ingrasare sau care sunt asociate cu cresterea in greutate prea rapida, precum:
- Hipotiroidism
- Sindromul Cushing
Cresterea la nivelul de cortizol (hormonul stresului)
Lasă un răspuns